Odložte tradičný závin bokom. Vyčarujte originálny veniec z lístkového cesta, do ktorého nastrúhate jablká a použijete nožnice!

Zdieľať
jablkový veniec
jablkový veniec Foto: www.shutterstock.com

Ak milujete tradičnú jablkovú štrúdľu, určite viete, že patrí medzi najobľúbenejšie dezerty v mnohých rodinách. Napriek tomu sa však niekedy oplatí skúsiť niečo iné a ešte zaujímavejšie. Tentoraz si môžete pripraviť úžasný veniec z lístkového cesta, do ktorého budete jablká jednoducho strúhať priamo na cesto. Na prvý pohľad znie postup nezvyčajne, ale verte, že výsledok vás očarí – nielen vzhľadom, ale aj chuťou. Navyše, je to skutočne rýchla dobrota, ktorú zvládnu aj začiatočníci v kuchyni.

Neobyčajná, no jednoduchá príprava

Celý proces prípravy je až prekvapivo jednoduchý. Najskôr si z chladničky vyberte lístkové cesto (alebo ho vyvaľkajte, ak máte doma kúpené v tvare kocky). Potom si pripravte jablká – očistite ich, odstráňte jadierka a nastrúhajte ich priamo na vyvaľkané cesto. Pridať môžete cukor podľa chuti, štipku mletej škorice a pokojne aj hrsť nasekaných orechov či zopár hrozienok, aby bola náplň ešte lahodnejšia.

Špeciálna technika strihania

Namiesto klasického balenia do rolky, ako to býva pri klasických závinových cestách, tentoraz siahnete po nožniciach. Cesto totiž rozstriháte na úzke pásiky z oboch strán, pričom v strede zostáva samotná jablková náplň. Následne prekladáte jednotlivé pásiky cez plnku, akoby ste vytvárali pletenec. Tento vizuálny efekt pôsobí veľmi dekoratívne, no nie je vôbec zložitý. Výsledkom je veniec, ktorý vyzerá, akoby pochádzal z luxusnej cukrárne.

Voňavý výsledok z rúry

Keď máte veniec poskladaný, stačí ho opatrne preniesť na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru si predhrejte na približne 180 – 200 °C (podľa typu rúry) a vložte do nej svoj majstrovský kúsok. Už po krátkej chvíli sa vaša kuchyňa rozvonia škoricou a jablkami, čo je neklamný znak toho, že sa blíži dezertový zážitok. Vďaka lístkovému cestu bude veniec chrumkavý na povrchu a zároveň zostane šťavnatý vo vnútri.

Ak máte radi sladšie dezerty, môžete ho po upečení jemne poprášiť práškovým cukrom. Milovníci čokolády zas ocenia, keď vrch pofŕkajú roztopenou čokoládou. Hotový veniec sa hodí k poobedňajšej káve, poteší vašich hostí na oslave a rovnako dobre poslúži aj ako rýchly dezert pre rodinu.

Inšpirácia z videa

Prečo sú jablká také dôležité?

Ako vieme, jablká sú v našej gastronómii pomerne častou surovinou, nielen vďaka ich príjemnej chuti, ale aj pre zdravotné prínosy. Čerstvé jablká, ideálne ekologicky pestované a konzumované hneď po zbere, majú oveľa pestrejšie baktériové zloženie ako jablká pestované konvenčným spôsobom. To prispieva k lepšej podpore črevného mikrobiómu a celkovo pozitívne vplýva na naše zdravie.

Aby ste si teda užili jablká v ich najprirodzenejšej podobe, skúste zohnať domáce alebo bio odrody, ktoré sú chuťovo často výraznejšie a môžu byť zároveň aj prospešnejšie pre vaše zdravie. Avšak aj keď nemáte po ruke priamo ekologicky pestované plody, každé čerstvé jablko je cenným zdrojom vlákniny, vitamínov a minerálov.

Tip pre milovníkov klasiky

Ak sa obávate, že tento jablkový veniec nahradí vašu obľúbenú štrúdľu, nemusíte mať strach. Ide skôr o zaujímavú alternatívu, ktorá síce využíva podobné suroviny, ale ponúka osviežujúci vzhľad a trochu inú konzistenciu. Škorica, jablká a cukor zostávajú základom – no forma prevedenia je originálna a zaručene prekvapí každého, kto sa zastaví pri vašom stole.

Jednoduchý recept pre každého

V prípade, že nemáte veľa času alebo kuchárskych skúseností, tento recept je ako stvorený na rýchly úspech. Lístkové cesto kúpite v obchode, jablká sú bežnou a cenovo dostupnou surovinou. Navyše, škorica a oriešky (či hrozienka) sú už len detailmi, ktoré môžete pridať podľa vašich preferencií. A práve vďaka tejto jednoduchosti budete chcieť veniec pripravovať znova a znova – je totiž nielen rýchly, ale aj nesmierne efektný.

Ak teda túžite priniesť do svojej kuchyne zmenu, určite siahnite po tomto škoricovom jablkovom venci z lístkového cesta. Nechajte sa inšpirovať technikou strihania nožnicami a vyčarujte si doma voňavý dezert, ktorý vám spríjemní popoludnie a poteší vašich blízkych. Vyskúšajte ho pokojne aj viackrát, vždy s malou obmenou surovín, aby ste našli tú najlahodnejšiu kombináciu.

Jedno je isté – keď sa spojí chrumkavé lístkové cesto, šťavnaté jablká a lahodná vôňa škorice, výsledok bude stáť za to. Tento veniec je dôkazom, že aj z dobre známej kombinácie surovín môžete vytvoriť nový, pôsobivý dezert, ktorý vyzerá akoby ste ho práve priniesli z luxusnej cukrárne.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané