Veľká noc je v mnohých rodinách spojená s tradičnými pokrmami, ku ktorým neodmysliteľne patrí aj plnka (nádivka). V minulosti sa piekla najmä na Bielu sobotu podvečer, aby bola čerstvá na sviatočnom stole počas Veľkonočnej nedele. Tradičná verzia sa spravidla pripravuje z údeného mäsa, pečiva, vajec a rôznych byliniek, pričom vytvára lahodnú kombináciu chutí, ktorá dokáže očariť i náročného gurmána. Ak však práve držíte diétu alebo si strážite kalórie, nemusíte sa svojho obľúbeného veľkonočného pokrmu vzdávať. Existuje totiž aj odľahčená fitness verzia, ktorá je takmer na nerozoznanie od klasickej a po ktorej nepriberiete.
Plnka a trojaké mäso
Plnka nebola v minulosti určená iba na Veľkú noc – v mnohých regiónoch sa piekla priebežne počas roka, pretože sa dala konzumovať teplá aj studená a hodila sa k rôznym prílohám či hlavným jedlám. V niektorých receptoch sa dokonca používali až tri druhy mäsa, čo podčiarkovalo jej výnimočný charakter. Najčastejšie sa spomínalo jahňacie, kozľacie či teľacie mäso. Tieto symbolizovali nový život a nádej, že nasledujúce mesiace budú úrodné.
Postupom času sa však receptúra prispôsobila modernejším chutiam aj dostupnosti surovín, a tak dnes často nahrádzame spomínané druhy mäsa údeným bravčovým bôčikom alebo údeným stehnom. Zásadnou prísadou sa stali i rožky či žemle, ktoré by mali byť aspoň deň staré, aby lepšie nasali tekutinu a nadobudli správnu konzistenciu.
Čo v plnke rozhodne nesmie chýbať?
Okrem mäsa je charakteristickou súčasťou plnky aj bohatá zmes byliniek a zelených rastlín. V minulosti sa pri príprave takmer vždy používala žihľava, ktorá je bohatá na vitamíny a minerály a navyše typická pre jarné obdobie. Naše staré mamy často pridávali aj takzvaný popenec (ľudovo nazývaný aj „mačacia labka“). Ide o vytrvalú bylinu s fialovomodrými kvetmi, podobnými hluchavke.
Ak práve nemáte poruke žihľavu či popenec, vôbec to nevadí. Skvelú chuť aj zdravotné benefity zaručia rôzne iné čerstvé bylinky, ako napríklad kontryhel (alchemilka), púpavové listy, pažítka, petržlenová vňať, baby špenát alebo ligurček. Všetky tieto zelené prísady podporujú trávenie a dodávajú plnke jemne korenistú či špecificky bylinkovú arómu.
TIP NA JARNÚ POLIEVKU: Ak ste milovníkmi jarných receptov, určite narazíte na rôzne polievky či smoothie s detoxikačnými účinkami. Jednou z obľúbených možností je napríklad polievka z mladých žihľavových listov, ktorá nielen posilní imunitný systém, ale aj pomáha s prečistením čriev.
Fitness verzia plnky
Hoci je plnka pomerne sýta, dá sa pripraviť aj vo výrazne odľahčenej podobe, ktorú ocenia tí, ktorí si strážia kalórie alebo sa snažia schudnúť. V pôvodných receptoch sa zvykne používať mastnejšie údené mäso a biele rožky. Vo fit variante ich môžete nahradiť chudým kuracím mäsom a celozrnným pečivom, ktoré je bohatšie na vlákninu. Výsledkom je jedlo, ktoré chutí veľmi podobne ako klasická plnka, no nezaťaží vás zbytočnými tukmi a prázdnymi kalóriami.
Recept na fitness veľkonočnú plnku
Budete potrebovať:
- 200 ml nízkotučného mlieka
- 80 g baby špenátu
- 6 starších celozrnných rožkov (prípadne celozrnné žemle)
- 5 vajec
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľu
- 500 g kuracích pŕs (v prípade núdze môže byť aj konzervované kuracie mäso)
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 čajovú lyžičku majoránu
- olej na vymastenie pekáča (prípadne olej v spreji)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Najskôr nakrájajte celozrnné rožky na menšie kocky a pripravte si ich bokom.
- Kuracie prsia rovnako pokrájajte na kúsky, aby sa dobre prepiekli.
- Na panvici rozohrejte malé množstvo olivového oleja a krátko na ňom orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte pretlačený cesnak a majorán, aby sa uvoľnili vône korenín.
- Vhoďte do panvice nakrájané kuracie mäso, baby špenát a petržlenovú vňať. Všetko spolu dôkladne premiešajte a dochuťte soľou a korením.
- Medzitým dajte nakrájané rožky do misy, zalejte ich vlažným nízkotučným mliekom a nechajte ich chvíľu nasiaknuť.
- V inej miske rozšľahajte vajcia a pridajte ich k zmäknutým rožkom. Následne všetko zmiešajte so zmesou kuracieho mäsa a špenátu.
- Pripravenú hmotu rovnomerne rozprestrite do vopred vymasteného alebo olejom v spreji postriekaného pekáča.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút, kým povrch nebude pekne dozlatista upečený.
Po dopečení nechajte plnku chvíľu vychladnúť, aby sa dala ľahšie krájať. Výborne chutí ešte teplá, no rovnako si ju môžete dať aj studenú – napríklad namiesto pečiva k zeleninovému šalátu. Fitness verzia si napriek obmedzeniu tukov a jednoduchých sacharidov zachováva lahodnú chuť, a preto ju pokojne môžete ponúknuť aj hosťom, ktorí sa nestravujú výhradne diétne.
Zhrnutie na záver:
- Veľkonočná plnka je tradičný pokrm s dlhou históriou.
- Typicky obsahuje údené mäso, pečivo, vajcia a bylinky, medzi ktorými najviac vyniká žihľava.
- V modernej „fit“ verzii môžete použiť kuracie mäso a celozrnné pečivo, vďaka čomu znížite množstvo kalórií.
- Aj takto odľahčená plnka si zachová plnú chuť a jej príprava je pomerne rýchla.
Vďaka tomuto receptu si môžete vychutnať tradičnú veľkonočnú atmosféru bez toho, aby ste sa museli obávať o svoju postavu. Stačí zvoliť správne suroviny, pridať dostatok čerstvej jarnej zelene a výsledok sa stane nielen chutným sviatočným pokrmom, ale aj zdravšou alternatívou, ktorú si môžete dopriať kedykoľvek počas roka.