Odborníci prekvapili. Bravčové sadlo a slanina figurujú medzi najzdravšími jedlami vôbec

Zdieľať
slanina a masť
slanina a masť Foto: Denisa Stachová

Zdravý životný štýl a správna výživa sú témy, ktoré zaujímajú stále viac ľudí. Pravdepodobne ste už mnohokrát počuli, že základy vyváženého jedálnička tvoria kvalitné bielkoviny, komplexné sacharidy a predovšetkým zdravé tuky. Na zozname odporúčaných potravín väčšinou dominuje ovocie a zelenina, ktoré by mali byť základom každej stravy, pretože dodávajú telu nevyhnutné vitamíny, vlákninu a minerálne látky.

Väčšina odborníkov odporúča konzumovať aspoň dve porcie ovocia denne, pričom zeleniny by sme mali jesť ideálne 400 gramov denne, rozdelených počas dňa k jednotlivým jedlám. Nezastupiteľnú úlohu v našom jedálničku majú aj potraviny ako hydinové mäso, hovädzina, ryby, vajíčka, zemiaky, ryža či cestoviny v primeranom množstve. Taktiež sú vítané orechy, semienka, avokádo a kvalitné rastlinné oleje, ktoré obsahujú prospešné tuky.

Odborníci však varujú pred nadmernou konzumáciou priemyselne spracovaných potravín, pretože často obsahujú množstvo škodlivých konzervantov, stabilizátorov či pridaného cukru, ktoré majú negatívny vplyv na naše zdravie.

Prekvapivé umiestnenie bravčovej masti a slaniny

Hoci väčšina z nás považuje mastné potraviny, ako bravčovú masť či slaninu, skôr za nezdravú súčasť jedálnička, vedecké výskumy priniesli zaujímavé a prekvapivé zistenia. Podľa aktuálneho rebríčka 100 najzdravších potravín sveta, ktorý zostavili renomovaní odborníci na výživu, sa práve tieto potraviny umiestnili na šokujúco vysokom ôsmom mieste.

Možno vás táto informácia prekvapí, no vysvetlenie odborníkov je celkom jasné. Bravčová masť a kvalitná slanina sú totiž bohatým zdrojom dôležitých živín a majú pre naše telo omnoho vyššiu nutričnú hodnotu, než si väčšina ľudí myslí. Dokonca dokážu v mnohých ohľadoch prekonať aj niektoré druhy zeleniny či ovocia.

Nutričný poklad, ktorý máme doma

Bravčová masť je v prvom rade cenným zdrojom vitamínov zo skupiny B, najmä vitamínu B1 (tiamín), ktorý pomáha správnej funkcii nervovej sústavy a energetickému metabolizmu. Okrem toho obsahuje aj mononenasýtené mastné kyseliny, predovšetkým kyselinu olejovú, ktorá sa nachádza aj v kvalitnom olivovom oleji. Táto kyselina prispieva k lepšiemu zdraviu srdca a pozitívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu.

Slanina zase obsahuje množstvo vitamínov rozpustných v tukoch, vrátane vitamínu D, ktorý je dôležitý pre naše kosti, imunitný systém a celkovú vitalitu. Práve vitamínu D má väčšina z nás v tele nedostatok, najmä v zimných mesiacoch. Pravidelná, no primeraná konzumácia kvalitnej slaniny teda môže byť pre náš organizmus prekvapivo prospešná.

Miera je kľúčom k úspechu

Hoci sú bravčová masť a slanina zaradené medzi najzdravšie potraviny, je nutné zdôrazniť, že ako všetko, aj tieto potraviny treba konzumovať s rozumom a mierou. Odborníci odporúčajú zaradiť ich do stravy v menšom množstve, no pravidelne, aby sme z nich dokázali vyťažiť maximum nutričných benefitov bez negatívnych následkov.

V skutočne elitnej spoločnosti zdravých potravín

Možno sa pýtate, ktoré potraviny sa v rebríčku umiestnili na podobne vysokých pozíciách. Medzi prvými dvadsiatimi najzdravšími potravinami sveta nájdeme napríklad mandle, exotické ovocie čerimoja, okúňa, platesu, chia semienka, tekvicové semiačka, mangold, kel, cviklu, sušenú petržlenovú vňať, zeler, mandarínky, žeruchu, tresku, hrášok, zelenú cibuľku a červenú kapustu.

Bravčová masť a slanina teda patria k tým najlepším možným potravinám, ktoré môžeme s pokojom zaradiť do svojho jedálnička. Táto správa je príjemným prekvapením pre milovníkov tradičnej kuchyne, ktorí si doteraz mysleli, že sa kvôli zdraviu musia týchto chutných ingrediencií vzdať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané