Špenát zo žihľavy je jarná špecialita, ktorú poznali už naše babičky. Je nielen výnimočne chutný, ale zároveň obsahuje množstvo živín, ktoré dokážu posilniť vaše zdravie a imunitu. Táto rastlina, ktorú mnohí poznajú len ako burinu, totiž ukrýva skutočné poklady prírody.
Prečo práve žihľava?
Žihľava dvojdomá je výnimočná tým, že obsahuje bohatý mix vitamínov a minerálov. Nájdeme v nej predovšetkým vitamíny A, C, K, ale aj vitamíny zo skupiny B. Obsahuje aj cenné minerály ako železo, horčík, draslík a vápnik. Mnohé z týchto živín pôsobia zároveň ako silné antioxidanty, ktoré chránia naše bunky pred poškodením.
Ako správne zbierať žihľavu?
Najlepší čas na zber žihľavy je v jarných mesiacoch – ideálne skoro ráno alebo v podvečer. Dôležité je vybrať miesto vzdialené od ciest, polí a priemyselných oblastí, aby ste získali čisté a nepoškodené rastliny. Zbierajte mladé výhonky, najlepšie do košíka alebo papierového vrecka. Vyhnite sa používaniu igelitových tašiek, pretože by mohli spôsobiť zaparenie rastlín.
Veľmi vhodným obdobím na zber je krátko po daždi, keď sú žihľavy ešte svieže, no zároveň už oschnuté. Ak nezvládnete všetky nazbierané rastliny spracovať naraz, môžete ich jednoducho zamraziť, prípadne vysušiť. Sušené listy žihľavy sú výborné na prípravu liečivého čaju, zatiaľ čo vňať a korienky môžete využiť do rôznych polievok či iných jedál.
Ako pripraviť lahodný špenát zo žihľavy?
Žihľavový špenát môže byť servírovaný ako hlavné jedlo, ale aj ako chutná príloha napríklad k pečenému mäsu alebo rybám. Dnes vám však prinášame recept na žihľavový špenát so strateným vajíčkom podľa tradičných postupov.
Ingrediencie (4 porcie):
- 800 g mladých výhonkov a listov žihľavy
- 90 g masla
- 1 stredne veľká cibuľa
- 4 čerstvé vajcia
- muškátový oriešok
- ocot
- soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy krok za krokom:
Očistenie a príprava žihľavy:
Horné časti výhonkov a lístky žihľavy najskôr dôkladne prepláchnite v cedníku horúcou vodou. Tento krok odstráni pŕhlivé látky a uľahčí manipuláciu s rastlinou. Následne žihľavu nasekajte nadrobno.Základ špenátu:
V hlbšej panvici alebo hrnci rozpustite približne 30 gramov masla a opražte na ňom nadrobno nasekanú cibuľku, až kým nezíska zlatistú farbu. Potom pridajte žihľavu, podlejte trochou vody a zmes za stáleho miešania duste asi 10 minút, kým žihľava úplne nezmäkne.Dokončenie špenátu:
Po uvarení žihľavy z panvice odlejte prebytočnú vodu, pridajte zostávajúce maslo a zmes dochuťte štipkou muškátového orieška, soľou a čiernym korením. Podľa chuti môžete pridať aj jeden strúčik pretlačeného cesnaku. Všetko dobre premiešajte.Príprava strateného vajca:
Do širšieho hrnca alebo hlbšej panvice nalejte vodu do výšky približne 8 cm, pridajte trochu octu a osoľte. Keď sa voda začne variť, znížte teplotu tak, aby voda len jemne prebublávala. Do vody opatrne rozklepnite vajíčko – pokiaľ s tým nemáte skúsenosti, môžete využiť dierkovanú naberačku. Vajíčko vložte tesne pod hladinu a nechajte jemne skĺznuť do vody. Varíme približne 2–3 minúty, kým bielok nestuhne. Potom vajíčko opatrne vyberte z vody.Servírovanie:
Na tanier rozložte žihľavový špenát, do jeho stredu umiestnite stratené vajce a podávajte spolu s varenými zemiakmi alebo čerstvým pečivom. Táto kombinácia je nielen vizuálne lákavá, ale aj výživovo vyvážená.
Alternatívny spôsob prípravy:
Ak preferujete jednoduchší variant, môžete vajíčko priamo vmiešať do hotového špenátu ešte počas varenia. V tomto prípade ho nechajte v horúcom špenáte dostatočne tepelne spracovať, aby bolo bezpečne pripravené na konzumáciu.
Tip navyše:
Skúste žihľavu zaradiť do svojho jedálnička častejšie. Je výborná aj do rôznych zapekaných pokrmov, zeleninových smoothie alebo ako obohatenie šalátov. Okrem skvelej chuti poskytne vášmu telu aj množstvo prospešných látok, ktoré oceníte najmä po zime, keď organizmus potrebuje poriadnu dávku vitamínov a energie.
Vychutnajte si túto starodávnu jarnú lahôdku a vyskúšajte silu žihľavy tak, ako ju poznali a pripravovali generácie pred nami!