Sladké pochúťky sprevádzajú ľudstvo už od nepamäti a v každej kultúre nájdeme vlastné špeciality, ktoré majú príbeh siahajúci hlboko do histórie. Popri moderných receptoch, akými sú napríklad obľúbené brownies, existujú aj pokrmy, ktoré sa pripravovali už v staroveku. Jednou z takýchto historických lahôdok je mersu – dezert pochádzajúci z obdobia starovekého Babylona. Nasledujúci text prináša všeobecné informácie o týchto sladkých zaujímavostiach, pričom zostáva verný pôvodným faktom a zároveň vás možno inšpiruje na vlastné kuchynské experimenty.
Brownies a ich cesta k dokonalosti
V dnešnej dobe mnohí ľudia považujú brownies za jedno z najlákavejších čokoládových potešení. Hoci receptúra môže na prvý pohľad pôsobiť nenáročne, mnohí nadšenci pečenia potvrdzujú, že nájsť tú pravú rovnováhu medzi vláčnym cestom a intenzitou čokoládovej chuti chvíľu trvá. Mnohí si zamilovali brownies práve po prvej ochutnávke v zahraničí, kde býva tento dezert často ponúkaný v reštauráciách, kaviarňach či dokonca ako bežná súčasť hotelových raňajok. Časom sa dostal aj k nám a dnes ho mnohí pripravujú na oslavy, sviatky alebo len tak k dobrej káve.
Vďaka svojej univerzálnosti a dostupným surovinám si brownies získavajú srdcia nielen milovníkov čokolády, ale aj začiatočníkov v pečení. Ak ste sa teda niekedy odhodlali pripraviť ich doma, určite ste zistili, že s každým pečením sa dajú zlepšiť – či už sa pohráte s pomerom kakaa a múky, alebo pridáte orechy či kúsky čokolády navyše, aby ste vytvorili presne takú chuť, akú máte radi.
Rozmanitosť dezertov vo svete
Brownies však ani zďaleka nie sú jedinou lahôdkou, ktorá vie očariť našu chuť. Na rôznych miestach planéty narazíme na sladké pokušenia typické pre danú oblasť. Medzi obľúbené exotické dobroty patria napríklad:
- Japonské mochi – mäkučké ryžové koláčiky plnené napríklad sladkou fazuľovou pastou alebo zmrzlinou,
- Vietnamské doryaki – menšie plnené lievance, ktoré pripomínajú naše palacinky, len v menšej, nadýchanejšej podobe,
- Francúzske makrónky – známe pre svoju pastelovú farebnosť a jemnú, mandľovú konzistenciu,
- Brazílske tapioka taštičky – plnené sladkou zmesou banánov, čokolády a rôznych krémov, ktoré si získavajú fanúšikov po celom svete.
Tieto delikatesy často nájdete v miestnych cukrárňach, na pouličných trhoch alebo na festivaloch, ktoré sú venované práve jedlu. Vždy je lákavé ochutnať, čo si jednotlivé kultúry prinášajú z vlastnej kulinárskej tradície – od jednoduchých receptov, až po sofistikované zákusky.
Návrat do starovekého Babylona
Napriek bohatstvu moderných receptúr môže byť rovnako pútavé objavovať dezerty, ktoré sa pripravovali už pred mnohými stáročiami. Mersu patrí k tým najstarším a podľa rôznych historických záznamov sa jeho pôvod datuje až do obdobia okolo roku 1750 pred naším letopočtom. Starovekí Babyloňania ho vraj považovali za nielen chutnú, ale aj posvätnú delikatesu, ktorá mala významné miesto v náboženských rituáloch.
Datle, základná surovina pre mersu, boli v Babylonii veľmi dôležité. Spájali ich s bohom plodnosti Dumuzidom a tradovalo sa, že datľové palmy boli kľúčové pre zabezpečenie energie a výživu celej spoločnosti. V spojitosti s orieškami (ako pistácie či mandle) vznikala zaujímavá kombinácia chutí, ktorá sa stala nielen súčasťou slávnostných hostín, ale objavovala sa aj v bežnom každodennom jedálničku.
Mersu a jeho význam pre vtedajšiu kultúru
Za starých čias neboli všetky dezerty prístupné širokým masám, a mersu medzi ne patrilo. Podľa historických zmienok mohli túto špecialitu dlhý čas pripravovať len vybraní pekári a cukrári, ktorí pracovali pre kráľovský dvor alebo výnimočné náboženské slávnosti. Postupne sa však táto pochúťka rozšírila aj medzi bežných ľudí. Dnes by ste ju napríklad v oblasti Iraku vedeli nájsť ako bežný produkt v špecializovaných predajniach so sladkosťami. Pre zahraničného turistu to môže byť zaujímavý zážitok – spoznať dezert, ktorý sa pripravoval už v starovekom Babylone, a ochutnať ho priamo tam, kde sa zrodil.
Jednoduchá príprava v domácom prostredí
Ak sa vám myšlienka vyskúšať mersu zapáči, nemusíte sa nikam vydať. Vystačíte si len s dvoma základnými ingredienciami:
- Datle – stačí jedna šálka bez kôstok, pričom ich pred spracovaním namočte na približne 10 minút do teplej vody, aby zmäkli.
- Orechy – asi ¾ šálky pistácií, mandlí, vlašských alebo iných obľúbených orechov. Najskôr ich rozmixujte alebo roztlčte na jemnú drť.
Postup:
- Namočené datle sceďte a pridajte k nim polovicu pomletých orechov.
- Všetko rozpučte v hmoždieri (prípadne rozmixujte) na jednotnú, lepkavú hmotu.
- Z vytvorenej hmoty vyformujte guľôčky podľa želanej veľkosti.
- Každú guľôčku obaľte vo zvyšku orieškovej drte.
Týmto jednoduchým postupom získate malé, ale chuťovo výrazné dezerty, ktoré môžu slúžiť ako rýchla maškrta k poobednej káve alebo sladká bodka na konci rodinnej oslavy. Hoci základná kombinácia datlí a orechov chutí sama osebe výborne, mnohí ju ešte vylepšujú: pridávajú škoricu, kokos, kvapku medu alebo dokonca kakao pre ešte intenzívnejšiu chuť.
Spojenie moderného a starobylého
Na príklade mersu možno vidieť, že kulinárske umenie sa neustále mení a zároveň nadväzuje na stáročné tradície. Ak vám brownies, makrónky či mochi pripadajú príliš moderné, môžete pridať do svojho repertoáru práve mersu a na vlastnom tanieri zažiť kúsok histórie. Okrem samotnej chuti ide aj o zaujímavý rozhovor, keď môžete návšteve prezradiť, že tieto guľky sa údajne jedli už na kráľovských hostinách pred tisícročiami.
Objavujte nové chute a zdieľajte radosť
Množstvo ľudí nachádza potešenie v pečení a objavovaní nových receptov, či už moderných, alebo tých zaprášených históriou. Dezerty ako brownies potvrdzujú, že čokoláda si neustále drží svoje výsadné postavenie v súčasnom svete sladkostí. Na druhej strane, starobylé recepty, akým je mersu, ukazujú, že aj z minimalistických kombinácií môže vzniknúť niečo výnimočne chutné.
Nech už preferujete overené klasiky alebo ste otvorení netradičným chutiam, dôležité je, že sladké dobroty dokážu ľudí spájať a vyčariť im úsmev na tvári. Vyskúšať mersu je jednoduchý spôsob, ako oživiť nedeľné popoludnie či zorganizovať malú ochutnávku pre rodinu a priateľov. A možno práve to je čaro gastronómie – prepájať minulosť s prítomnosťou, ponúkať zážitky a vnášať do našich dní štipku radosti.
Ak sa rozhodnete pripraviť túto prastarú dobrôtku, prajeme vám veľa úspechov a dobrú chuť!