Leto sa už naplno rozbehlo a s ním prichádza čas zberu dozretých rajčín. Ich sezóna je krátka, preto stojí za to ju využiť naplno. Paradajky totiž nie sú len skvelou surovinou v kuchyni, ale aj mimoriadne prospešnou potravinou pre zdravie. Sú známe najmä vysokým obsahom antioxidantu lykopén, ktorý výrazne spomaľuje starnutie buniek a chráni organizmus pred škodlivými vplyvmi prostredia.
Talianska kuchyňa je rajčinami doslova preslávená a niet divu – Taliani ich používajú do obrovského množstva jedál, pričom veľmi často ich pridávajú do pokrmov v surovom stave. My vám dnes predstavíme dva menej známe, ale neuveriteľne jednoduché a lahodné talianske recepty, ktoré pripravíte behom chvíľky.
Základ úspechu: kvalitné paradajky
Kľúčom k úspechu týchto receptov sú zrelé, šťavnaté a sýtočervené paradajky. Najlepšie je použiť čerstvé rajčiny zo záhradky alebo z balkóna. Paradajky obsahujú okrem antioxidantov aj veľké množstvo vitamínov, najmä vitamín C, sú bohaté na vodu a navyše majú minimum kalórií. Pokiaľ ich tepelne upravujete, odporúča sa čo najviac zredukovať obsah vody, avšak naše recepty využívajú surové paradajky práve kvôli ich sviežosti a ľahkosti.
Tieto jedlá pripravíte veľmi rýchlo, sú ideálne na ľahký letný obed alebo večeru.
1. Svieže cestoviny so surovou paradajkovou omáčkou
Klasická paradajková omáčka k cestovinám nemusí byť nutne varená alebo dusená. Málokto vie, že v Taliansku je veľmi populárna aj jej surová verzia. Chuť takejto omáčky je osviežujúca a príjemne ľahká, ideálna na horúce letné dni.
Čo budete potrebovať:
- zrelé červené paradajky (ideálne priamo zo záhradky)
- kvalitné cestoviny (napr. tagliatelle alebo iné dlhé druhy)
- olivový olej (extra panenský)
- čerstvé lístky bazalky
- 1 menší strúčik cesnaku
- soľ
Postup prípravy:
- Najskôr dajte variť dostatok vody, ktorú dobre osoľte. Vložte cestoviny a varte ich podľa návodu na obale tak, aby boli „al dente“. Hotové cestoviny sceďte a odložte bokom.
- Medzitým si pripravte studenú paradajkovú omáčku. Paradajky opláchnite, odstráňte z nich tvrdé časti pri stopke a nakrájajte ich na kúsky. Šupku ponechajte, obsahuje totiž množstvo vitamínov a pri mixovaní sa dokonale rozdrví.
- Kúsky rajčín vložte do mixéra, pridajte trochu kvalitného olivového oleja, zopár lístkov čerstvej bazalky a malý strúčik cesnaku. Pozor na množstvo cesnaku – menej je niekedy viac, aby neprekryl jemnú chuť paradajok.
- Všetky ingrediencie dôkladne rozmixujte do jemnej homogénnej omáčky. Túto paradajkovú zmes môžete pokojne pripraviť aj vopred a skladovať v uzavretej nádobe v chladničke.
- Hotovú studenú omáčku premiešajte s ešte teplými cestovinami, aby sa na ne pekne prichytila. Ozdobte lístkami bazalky a podávajte ihneď. Už neprihrievajte, pokrm by stratil sviežosť.
2. Originálny taliansky šalát Panzanella
Panzanella je tradičný šalát pochádzajúci z Toskánska, ktorý vyniká kombináciou chrumkavého chleba, paradajkovej šťavy a jednoduchých, no intenzívnych chutí. Výsledkom je neuveriteľná pochúťka, ktorú si zamilujete na prvé sústo.
Čo budete potrebovať:
- čerstvé, veľmi šťavnaté paradajky
- starší svetlý chlieb (ideálne podobný talianskemu chlebu ciabatta)
- kvalitný extra panenský olivový olej
- filety ančovičiek
- kapary
- hoblinky alebo nastrúhaný parmezán
- čerstvá bazalka
- vinný ocot
- soľ podľa chuti
Postup prípravy:
- Paradajky dôkladne umyte a nakrájajte na väčšie kúsky. Vložte ich do misy a nechajte niekoľko minút odpočívať, aby pustili čo najviac šťavy.
- Svetlý starší chlieb nakrájajte na menšie kocky. Chlieb rozložte na plech, pokvapkajte olivovým olejom a krátko opečte v rúre dozlata. Ak preferujete rýchlejšiu prípravu, môžete chlieb opiecť aj na panvici. Hotové krutóny nechajte úplne vychladnúť.
- Do misy s paradajkami a ich šťavou pridajte opečený chlieb, premiešajte a nechajte niekoľko minút stáť, aby chlieb dokonale vsiakol šťavu a zmäkol.
- Pridajte do šalátu lístky bazalky natrhané na menšie kúsky, nakrájané filety ančovičiek, kapary a nastrúhaný parmezán. Jemne osoľte, pokvapkajte trochou olivového oleja a dochuťte niekoľkými kvapkami kvalitného vínneho octu.
- Všetko dôkladne premiešajte a ihneď podávajte. Panzanella najlepšie chutí čerstvá, práve pripravená.
Vyskúšajte tieto dva jednoduché, no výnimočne chutné recepty a objavte rajčiny v ich najčerstvejšej podobe, presne tak, ako ich milujú Taliani.