Objavte kúzlo vitamínu A. Toto nenápadné ovocie vám zlepší zrak, posilní vlasy a rozžiari pleť. A pravdepodobne ho už máte doma

Zdieľať
marhule
marhule Foto: depositphotos.com

Vedeli ste, že existuje nenápadné oranžové ovocie, ktoré dokáže nielen rozjasniť váš pohľad na svet, ale zároveň urobiť hotové zázraky pre vlasy aj pleť? Hovoríme o marhuliach – skutočnej vitamínovej bombe, ktorá si zaslúži čestné miesto vo vašom jedálničku. Prečo by ste ich mali konzumovať pravidelne a akým spôsobom ich zaradiť do svojho denného režimu, aby ste si čo najviac posilnili zdravie?

Marhule ako prírodné okuliare: Pomoc pre váš zrak

Niektorí lekári odporúčajú pacientom s problémami so zrakom zaradiť marhule do jedálnička. A niet sa čo čudovať – šťavnaté plody, ktoré všetci poznáme najmä z leta, fungujú doslova ako prírodné okuliare. Obsahujú významné množstvo vitamínu A, ktorý je mimoriadne dôležitý pre zdravie sietnice a môže dokonca zlepšiť videnie za šera. Ak teda chcete podporiť svoje oči, pravidelná konzumácia marhúľ môže byť jednou z jednoduchých, no veľmi účinných ciest.

Malá armáda antioxidantov: Ochrana pred voľnými radikálmi

Marhule sú však nielen výdatným zdrojom vitamínu A, ale aj skladiskom antioxidantov. Tieto látky bojujú proti voľným radikálom v tele, vďaka čomu chránia bunky pred predčasným starnutím a rôznymi zdravotnými komplikáciami. Akoby ste s každým kúskom tohto oranžového ovocia privítali v tele malú armádu ochrancov. Nie je preto prekvapením, že marhule sa radia medzi najvýživnejšie druhy ovocia, keďže okrem beta-karoténu obsahujú aj viacero dôležitých minerálov (draslík, horčík, vápnik) a ďalšie vitamíny skupiny B a C.

Tajný recept na lesklé vlasy a žiarivú pleť

Ak túžite po silných, lesklých vlasoch a žiarivej pleti, stavte na marhule ako na prírodný beauty doplnok. Vďaka vitamínu A, minerálom i stopovým prvkom pomáhajú marhule zlepšovať kvalitu vlasov a hydratáciu pokožky. Vaša pleť môže pôsobiť sviežejšie a hladšie, zatiaľ čo vlasy získajú väčší lesk i pevnosť.

Okrem toho marhule obsahujú flavonoidy, napríklad quercetín, ktorý je často spomínaný v súvislosti s ochranou kardiovaskulárneho systému. Najnovšie štúdie naznačujú, že tieto látky môžu pomáhať predchádzať srdcovým ochoreniam a dokonca znižovať riziko rastu niektorých typov nádorov. Je to tak, akoby ste mali vo svojej chladničke malú prírodnú „laboratóriu“ na podporu zdravia, zabalenú v lahodnej chuti.

Marhule pre vaše oči

Marhule nielenže dodajú telu živiny pre lepšie videnie, ale vďaka minerálom a vitamínom môžu prospieť aj celkovému fungovaniu nervového systému. Ich pomerne vysoký obsah vlákniny navyše podporuje trávenie, takže ide o ovocie, ktoré ponúka široké spektrum benefitov.

Ako z marhúľ vyťažiť maximum pre svoje zdravie

1. Pravidelná konzumácia
Začnite tým, že do svojho jedálnička zaradíte 2–3 marhule denne. Pri takomto množstve môžete postrehnúť prvé pozitívne zmeny na svojej pleti či kvalite zraku už po niekoľkých týždňoch.

2. Kombinácia s kvalitným tukom
Marhule si pokojne vychutnajte spolu s hrsťou orieškov (napr. mandlí či vlašských orechov). Vďaka prítomnosti zdravých tukov sa zvyšuje vstrebateľnosť vitamínu A, a vy tak naplno využijete jeho priaznivé účinky.

3. Rôzne formy spracovania
Marhule chutia skvelo čerstvé, ale môžete ich konzumovať aj sušené – pozor však na tie sírené či dosladzované, ktoré už nemusia byť až také prospešné. Ak máte radi šťavy, siahnite po 100 % marhuľovom džúse bez pridaného cukru.

4. Vyskúšajte marhule v nápojoch aj jedlách
Ak obľubujete smoothie, pridajte zopár marhúľ do ranného mixu spolu s mandľovým mliekom a lyžičkou medu. Do jogurtu alebo ovsených vločiek zase môžete nakrájať kúsky čerstvých marhúľ. Pre osviežujúcu chuť počas dňa skúste šalát s rukolou, kozím syrom a kúskami marhúľ, to všetko zľahka pokvapkané balzamikom.

5. Nezabúdajte na individualitu
Každý človek reaguje na stravu inak. Ak užívate lieky, máte alergie alebo iné zdravotné problémy, vždy je dobré poradiť sa s odborníkom, než do svojho jedálnička zaradíte väčšie množstvo marhúľ (či inej potraviny).

Pridajte do jedálnička aj kivi

Mimochodom, nielen marhule môžu byť vaším verným spojencom v boji za lepší zrak, pleť či vlasy. Zelený zázrak z druhého konca sveta – kivi – je ďalším ovocím, ktoré by ste mali mať na očiach. Prečo by ste mali jesť kivi denne? Pôsobí priaznivo na srdce, trávenie aj imunitu, a to vďaka vitamínu C a vysokému obsahu vlákniny. Ak k marhuliam pridáte aj kivi, získate ešte širšie spektrum prospešných látok.

Záverečné odporúčanie

Marhule sú skutočne všestranným ovocím, ktoré by nemalo chýbať na vašom stole. Nielenže pomáhajú chrániť zrak a zlepšovať kvalitu vlasov a pokožky, ale vďaka obsahu antioxidantov a flavonoidov prispievajú aj k lepšiemu celkovému zdraviu. Nezabudnite si ich dopriať pravidelne a skúšať rôzne spôsoby, ako si ich vychutnať – či už v čerstvej podobe, sušené, alebo ako súčasť chutných receptov. Dôležité je nájsť rovnováhu a počúvať svoje telo, pretože práve ono vám najlepšie naznačí, čo mu prospieva.

Ak máte akékoľvek vážnejšie ťažkosti so zrakom, trávením alebo iné zdravotné problémy, zvážte konzultáciu s lekárom alebo výživovým poradcom. Takto budete mať istotu, že zaradenie marhúľ do vášho jedálnička je pre vás naozaj to pravé a prinesie vám len samé výhody.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané