Nové trendy z Európy: Kaprie hranolčeky a ďalšie delikatesy z rýb

Zdieľať
Kaprie hranolčeky
Kaprie hranolčeky Foto: depositphotos.com

Kapor so zemiakovým šalátom patrí k symbolom slovenských Vianoc, ale na tanieroch sa v poslednom čase objavuje čoraz viac moderných rybích pochúťok. Jednou z nich sú kaprie hranolčeky – netradičný pokrm, ktorý si našiel cestu nielen do slovenských domácností, ale aj do reštaurácií. A ako sa pripravujú rybie špeciality v iných kútoch sveta? Ponúkame vám inšpiráciu, ktorá vás presvedčí, že ryby rozhodne nie sú len vianočná záležitosť.

Slovenská kuchyňa má vďaka početným rybníkom bohatú tradíciu sladkovodných rýb. Kaprie hranolčeky, ktoré sa stali hitom, pochádzajú z jednej lokálnej reštaurácie na juhu Slovenska, kde si na tento originálny pokrm nechali zaregistrovať ochrannú známku. Táto pochúťka však už dávno nie je len slovenskou záležitosťou. Obľubu si získala aj v zahraničí – napríklad v Španielsku ich môžete nájsť na tradičných trhoch, kde si ich turisti vychutnávajú ako exotickú novinku.

Britská kuchyňa si svoje prvenstvo v rybích pokrmoch stále drží vďaka ikonickým fish and chips. Tieto smažené filety z tresky s hranolkami sú klasikou, ktorú Briti vylepšujú pridaním octu – chutí, ktorá však nemusí osloviť každého. My vám však prinášame recept, ktorý skombinuje tradičné slovenské chute s moderným spôsobom prípravy.

Kaprie hranolčeky s čerstvým zelným šalátom

Doba prípravy: 30 minút
Doba pečenia: 20 minút

Na tri porcie budete potrebovať:

Na hranolčeky:

  • 450 g čerstvého kapra (filety bez kostí)
  • Hrsť čerstvého ligurčeka
  • Polovica čajovej lyžičky rasce
  • Jedna menšia chilli paprička (podľa chuti)
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 1 vajce
  • 100 g hladkej múky
  • Slnečnicový olej v spreji (alebo olivový)

Na šalát:

  • 300 g bielej kapusty
  • Hrsť nasekaného čerstvého kôpru
  • Šťava z jedného citróna
  • 20 g nastrúhaného chrenu
  • 25 ml bieleho vínneho octu
  • Štipka cukru
  • 3 g soli (približne 1 % z hmotnosti kapusty)
  • Čierne korenie podľa chuti

Postup prípravy:

  1. Príprava marinády:
    Do mixéra vložte olúpaný cesnak, nasekaný ligurček, chilli papričku, rascu a sójovú omáčku. Všetko rozmixujte na jemnú pastu.
  2. Príprava ryby:
    Filety z kapra nakrájajte na hrubšie prúžky, ktoré budú pripomínať hranolčeky. Pridajte ich do marinády, rozklepnite vajce a jemne osolte. Všetko dôkladne premiešajte, aby sa marináda rovnomerne rozložila. Nechajte odležať aspoň hodinu, ideálne dve.
  3. Pečenie hranolčekov:
    Marinované kúsky ryby obalte v hladkej múke. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne pokvapkajte olejom a vložte do rúry. Pečte pri teplote 200 °C približne 20 minút, kým nebudú hranolčeky zlatisté a chrumkavé.
  4. Príprava šalátu:
    Kapustu nakrájajte na jemné pásiky, pridajte soľ a nechajte ju minimálne hodinu vypotiť v chladničke. Po vypotení pridajte chren, nasekaný kôpor, citrónovú šťavu, vínny ocot a štipku cukru. Dobre premiešajte a dochuťte čiernym korením.
  5. Podávanie:
    Hranolčeky podávajte so zelným šalátom. Ako prílohu odporúčame majonézu s chrenom, ktorá dodá pokrmu jemnú pikantnosť.

Video: Ako pripraviť kaprie hranolčeky – inšpiratívny recept

Ak si chcete prípravu vizuálne predstaviť, odporúčame vám pozrieť si toto video, ktoré vás krok za krokom prevedie celým procesom:

„Kaprie hranolčeky sú jedinečnou kombináciou tradičných surovín a moderného spôsobu prípravy. Sledujte podrobný návod na prípravu tohto jednoduchého, no chuťovo bohatého pokrmu, ktorý poteší každého milovníka dobrého jedla.“

S týmto receptom môžete doma pripraviť pokrm, ktorý spája slovenskú tradíciu s modernou kuchyňou. Pozvite rodinu, priateľov a užite si spoločne chvíle plné vynikajúcich chutí!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané