Rajčiny patria medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny na našich tanieroch, obzvlášť počas letných mesiacov. Ich chuť a všestrannosť v kuchyni nie sú však jediným dôvodom, prečo by mali byť pravidelnou súčasťou jedálnička. Mnohé výskumy totiž naznačujú, že pravidelná konzumácia rajčín môže pozitívne ovplyvniť aj naše zdravie, predovšetkým v oblasti regulácie krvného tlaku.
Prečo sú rajčiny prospešné?
Rajčiny obsahujú viacero látok prospešných pre ľudský organizmus, vrátane vitamínov (najmä C, A a K), minerálov (ako draslík a horčík) a antioxidantov. Za mimoriadne významnú sa pritom považuje látka nazývaná lykopén, ktorá patrí medzi silné antioxidanty. Práve lykopén, ktorý dodáva rajčinám charakteristickú červenú farbu, sa spája s pozitívnymi účinkami na kardiovaskulárny systém.
Čo hovoria vedecké štúdie?
O účinkoch rajčín na krvný tlak sa zaujíma veda už niekoľko desaťročí. Napríklad výskum zo Španielska realizovaný tímom vedcov z Univerzity v Barcelone v minulosti zistil, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú rajčinové pokrmy (napríklad známu studenú polievku gazpacho), majú vo všeobecnosti nižší krvný tlak než tí, ktorí tieto pokrmy jedia zriedkavo.
V tejto štúdii bolo sledovaných približne 4000 ľudí počas niekoľkých rokov a výsledky ukázali priemerné zníženie krvného tlaku približne o 4 mmHg u osôb konzumujúcich rajčinové pokrmy aspoň trikrát týždenne.
Je zníženie krvného tlaku o pár jednotiek významné?
Aj keď by sa mohlo zdať, že pokles o 4 mmHg je relatívne malý, z medicínskeho hľadiska ide o dôležitú zmenu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že už malé zníženie systolického krvného tlaku – dokonca aj o 2 mmHg – môže výrazne znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení, vrátane infarktu alebo mozgovej mŕtvice.
V porovnaní s bežne používanými liekmi na zníženie tlaku, ktoré musia preukázať zníženie krvného tlaku približne o 5 až 10 mmHg, ide navyše o efekt, ktorý je dosiahnutý prirodzenou cestou, bez vedľajších účinkov.
Rajčiny ako súčasť zdravej stravy
Rajčiny patria do tzv. stredomorského typu stravovania, ktorý odborníci odporúčajú ako jednu z najzdravších možností výživy. Tento spôsob stravovania sa spája s dlhodobou prevenciou chronických ochorení, vrátane ochorení srdca a ciev. Vďaka vysokému obsahu antioxidantov a minerálov sú rajčiny ideálnym doplnkom zdravej diéty.
Je však potrebné spomenúť, že hoci rajčiny majú priaznivé účinky, samotná ich konzumácia nedokáže úplne nahradiť liečbu predpísanú lekárom. Rajčiny je vhodné chápať ako zdravý doplnok celkového životného štýlu a ako súčasť vyváženej stravy.
Ako konzumovať rajčiny pre maximálny efekt?
Najlepšie účinky možno dosiahnuť pravidelnou konzumáciou rajčín v rôznych formách – čerstvé v šalátoch, v podobe čerstvých štiav, v polievkach alebo v omáčkach. Zaujímavé pritom je, že tepelná úprava rajčín dokonca zvyšuje vstrebateľnosť lykopénu, a teda aj ich zdravotný prínos.
Nezabúdajme však na to, že každý organizmus je iný. Prínosy konzumácie rajčín na krvný tlak a zdravie všeobecne môžu byť u rôznych ľudí odlišné. Preto je najlepšou voľbou pestrá a vyvážená strava bohatá na ovocie a zeleninu, vrátane práve rajčín.