Niektoré druhy ovocia môžu ohroziť vaše zdravie. Slováci si ich v zime radi doprajú, no existujú aj zdravšie možnosti

Zdieľať
zavárané ovocie
zavárané ovocie Foto: www.shutterstock.com

Domáce zavárané ovocie je tradičným spôsobom, ako si uchovať chuť leta aj počas chladných zimných dní. Mnohí Slováci s vlastnou záhradkou s obľubou pripravujú kompóty, ktoré im pripomínajú letné mesiace. Vôňa sliviek, marhúľ či iného ovocia z domáceho pohára vie navodiť príjemnú atmosféru. Avšak nie všetky druhy ovocia a ich úprava sú pre naše telo prospešné. Nadmerná konzumácia zaváraného ovocia totiž môže nepriaznivo ovplyvniť naše zdravie.

Prečo môže byť zavárané ovocie problémom? Kompóty sú často výrazne prisladzované veľkým množstvom cukru, aby sa zvýraznila ich chuť a predĺžila trvanlivosť. Tento pridaný cukor však premieňa ovocie na sladký dezert, ktorý už nemožno považovať za zdravú potravinu. Zvýšený príjem cukru zvyšuje glykemický index jedla, čo spôsobuje prudký nárast hladiny cukru v krvi. Tento rýchly energetický výkyv môže spôsobiť následný pokles energie a nadmerne zaťažiť pankreas, čo z dlhodobého hľadiska zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Nadmerná konzumácia cukru v podobe zaváraného ovocia nepriaznivo ovplyvňuje aj pečeň. Dochádza k hromadeniu tuku v pečeňových bunkách, čo môže viesť k poškodeniu pečene a zvýšiť riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Preto je vhodné si zavárané ovocie dopriať s mierou a považovať ho skôr za výnimočnú pochúťku než pravidelnú súčasť jedálnička.

Ako uchovať ovocie zdravším spôsobom? Najideálnejším riešením je pravidelná konzumácia čerstvého ovocia. Obsahuje prirodzené cukry, vitamíny a minerály, ktoré sú pre telo mimoriadne prospešné. Pokiaľ však máte počas sezóny nadbytok ovocia alebo si chcete vytvoriť zásoby na zimu, existujú aj zdravšie alternatívy. Skvelou možnosťou je zmrazenie ovocia, ktoré zachováva jeho chuť, štruktúru aj výživové hodnoty, a to bez potreby pridávať cukor.

Ďalšou zdravou možnosťou je sušenie ovocia, ideálne v domácich podmienkach. Tento spôsob vám umožňuje plne kontrolovať kvalitu surovín a množstvo pridávaného cukru. Treba však myslieť na to, že sušené ovocie prirodzene obsahuje vyššiu koncentráciu cukrov. Ak by ste ho ešte dodatočne dosladili, vznikne mimoriadne sladká pochúťka, ktorá už nie je zdravá. Aj v tomto prípade platí, že všetko by sa malo konzumovať s mierou. Ak máte radi sušené ovocie, odporúčame vyskúšať lyofilizované (mrazom sušené) ovocie, ktoré si zachováva až 80 % vitamínov a minerálnych látok.

Na čo si dať pozor pri kúpe kompótov? Ak dávate prednosť konzervovanému ovociu, mali by ste si vyberať produkty, ktoré sú naložené vo vlastnej šťave a neobsahujú pridaný cukor. Je to skutočne dôležité pre vaše zdravie. Nezameriavajte sa iba na cenu a vyhýbajte sa tým najlacnejším výrobkom, ktoré môžu obsahovať viac cukru a konzervantov. Dôkladné čítanie etikiet vám môže pomôcť rozlíšiť, ktoré produkty sú zdravšie a vhodnejšie pre váš jedálniček.

Domáce zavárané ovocie je pevnou súčasťou slovenskej tradície a mnohé rodiny si ho s radosťou pripravujú. Deti si na ňom pochutnávajú v školských jedálňach a aj dospelí si radi doprajú túto sladkú pochúťku. Zdravie by však malo byť vždy na prvom mieste, a preto je dôležité uprednostniť rozumnejšie a zdravšie alternatívy uchovávania ovocia.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané