Nevyhadzujte scvrknuté jablká. Prekvapí vás, čo všetko z nich dokážete pripraviť

Zdieľať
jablká
jablká Foto: www.shutterstock.com

Máte doma jablká, ktoré už stratili svoju lákavú, hladkú šupku a začínajú byť scvrknuté, ba dokonca pôsobia trochu múčne a neatraktívne? Zastavte sa predtým, než skončia v odpadkovom koši! Hoci sa na prvý pohľad môžu zdať nevábne, ich skutočný potenciál sa ešte stále skrýva pod povrchom. V skutočnosti môžete z týchto jablčných „škaredých káčatiek“ vyčarovať množstvo výborných domácich pochúťok. Nielenže ušetríte, ale navyše si pochutíte a urobíte niečo dobré aj pre životné prostredie.

Scvrknuté, ale stále chutné

Možno sa vám to nezdá, no chuť takýchto jabĺk býva ešte stále výborná. Aj keď už nebudú chrúmať pod zubami, zachovali si sladkosť a výraznú jablkovú vôňu. Práve tieto vlastnosti z nich robia ideálny základ pre domáce jablkové pyré či chutnú detskú výživu.

Stačí ich olúpať, odstrániť jadierka a nakrájať na menšie kúsky. Potom ich krátko poduste v hrnci s trochou vody. Ak máte radi výraznejšie chute, pridajte štipku škorice, klinček či pár kvapiek citrónovej šťavy. Takto pripravené pyré chutí vynikajúco samotné, ale tiež skvele poslúži ako základ do cesta na koláče, lievance, muffiny či ako chutný doplnok do rannej ovsenej kaše.

Smoothie – ideálny spôsob na zužitkovanie

Ak preferujete rýchlu prípravu, scvrknuté jablká sú priam dokonalé do smoothie. Keďže všetko dôkladne rozmixujete, vôbec nezáleží na ich vzhľade ani konzistencii. Skúste ich skombinovať napríklad s banánom, mandľovým alebo ovseným mliekom, pridajte hrsť vlašských orechov či mandlí a opäť trochu škorice. Výsledkom bude osviežujúci, sýty nápoj plný vitamínov a vlákniny, ktorý vám dodá energiu na celé dopoludnie.

Domáci jablkový čaj na jesenné večery

Scvrknuté jablká vám poslúžia aj na prípravu domáceho jablkového čaju. Tentokrát dokonca využijete práve tie časti, ktoré by ste inak bežne vyhodili – šupky a jadierka. Dôkladne ich vysušte, buď na radiátore, alebo v rúre pri nízkej teplote. Neskôr ich stačí len zaliať horúcou vodou, pridať škoricu, klinčeky alebo dokonca sušenú pomarančovú kôru. Výsledkom je voňavý, príjemne sladkastý čaj, ktorý je ako stvorený na upršané jesenné či zimné večery pod dekou.

Pečenie – štrúdľa, žemľovka či crumble

Pokiaľ patríte medzi milovníkov pečenia, staršie jablká budú vaším najlepším pomocníkom. Ich mierne múčnatá konzistencia sa totiž práve počas pečenia zmení na jemnú, šťavnatú náplň. Výsledný koláč, štrúdľa či obľúbená žemľovka budú mať dokonca intenzívnejšiu chuť. Pre extra chrumkavosť môžete na povrch pridať obľúbenú posýpku s ovsenými vločkami, maslom a cukrom, ktorá navyše počas pečenia krásne skaramelizuje.

Domáci jablčný ocot – experiment, ktorý sa oplatí

Ak máte chuť na menší kuchynský experiment a radi skúšate nové veci, výroba domáceho jablčného octu je práve pre vás. Tento ocot sa pripravuje jednoducho, ale chce to trochu trpezlivosti. Jablká nakrájajte, vložte do pohára, zalejte vodou s cukrom a nechajte kvasiť približne dva týždne na teplom mieste. Potom tekutinu sceďte, prelejte do čistej nádoby a nechajte ocot dozrieť ďalších pár týždňov. Výsledkom bude jemný, aromatický a chuťovo výraznejší ocot, ktorý skvele dochutí šaláty, marinády alebo ho využijete pri príprave domácich omáčok a dipov.

Záchrana jabĺk znamená menej odpadu a viac chuti

Scvrknuté jablká rozhodne nepatria do koša. V skutočnosti majú široké využitie, ktoré oceníte nielen vy, ale aj vaša peňaženka a životné prostredie. Či už z nich pripravíte sladkú výživu pre deti, výživné smoothie, voňavý jablčný čaj alebo obľúbený domáci koláč – staršie jablká majú v kuchyni rozhodne čo povedať. Skúste im preto dať druhú šancu, určite vás nesklamú.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané