Chlieb – táto bežná potravina skrýva viac, než by ste očakávali. Okrem základnej nutričnej hodnoty a chutného doplnku k jedlu môže byť chlieb neoceniteľným pomocníkom v domácnosti. Či už čerstvý alebo už trochu starší, objavte nové spôsoby, ako využiť chlieb mimo kuchyne a pridať mu úplne novú dimenziu využitia.
Chlieb máme doma takmer všetci. Avšak iba málokto pozná jeho ďalšie využitie, ktoré prekračuje len samotnú konzumáciu. Či už čerstvý alebo starší, ktorý by inak skončil v odpadkoch, môže nám poslúžiť pre niekoľko praktických účelov. Viete, ako všetko môžu byť plátky chleba ešte užitočné? Chlieb je nielen základná potravina, ktorú si väčšina z nás nedokáže život predstaviť bez. Toto pečivo nachádza v domácnosti aj iné využitie. Hodí sa ako prvá pomoc pri likvidácii rôznych škvŕn či pri nevydarenom varení. Pozrime sa bližšie na ďalšie inšpiratívne tipy a triky, ako využiť chlieb mimo kuchyne.
Na jemné črepiny
Každému sa občas stane, že niečo rozbije. Pri väčších črepoch pomôže metlička a lopatka, ale čo s tými drobnými, ktoré ledva vidíme, no môžu nás ľahko zraniť? Ak práve nemáte po ruke vysávač, použite kúsok chleba, ktorý bezpečne odstráni aj tie najmenšie čiastočky. Jeho porézna štruktúra dokáže zachytiť drobné črepy a ochrániť vás pred zranením.
Čistenie stien
Tip, o ktorom možno už viete, ale stojí za zmienku. Chlieb si poradí s nečistotami a mastnotou na stenách. Rôzne mastné škvrny či odtlačky prstov vašich detí možno odstrániť z bežného náteru stien, ale aj z umývateľných tapiet. Stačí len jemne trieť chlebom, aby ste ich nepoškodili.
Odstránenie škvŕn
Ak sa vám doma stane nehoda a na obruse skončí kus mastného jedla, ako prvú pomoc použite kúsok toustového chleba. Keď na škvrnu pritlačíte chlieb, mastnota sa do neho vsaje. Potom škvrnu vyperte obvyklým spôsobom – pomocou pracieho prostriedku alebo žlčového mydla.
Absorpcia zápachov
Potrebujete sa zbaviť nepríjemného zápachu v chladničke či špajzi? Položte tam krajec chleba, ktorý je skvelým absorbérom. Stačí nakrájať obyčajný chlieb na menšie kúsky a rozložiť ich do chladničky. Len nezabudnite ho často meniť. Chlebový krajec môžete využiť aj pri varení aromatických jedál, ako sú niektoré druhy kapustoviny – karfiol či brokolica. Položte ho na okraj hrnca a para, ktorá cez neho prejde, sa prečistí a chlieb pohltí väčšinu zápachu.
Zvládne nadbytočný tuk
Občas sa môže stať, že pri varení to preženieme s olejom. Tuková vrstva, ktorá sa vytvorí na povrchu omáčky alebo polievky, zmizne, ak vyskúšate jednoduchý trik s chlebom. Na hladinu na chvíľu položte krajec chleba a nechajte ho tuk absorbovať. Poradí si aj s nadbytočným tukom pri smažení na panvici, ktorý môže byť nebezpečne zápalný.
Zachráni prihorené jedlo
Stačí chvíľka nepozornosti a malér v podobe prihoreného jedla je na svete. Ak jedlo nie je úplne na vyhodenie, prvú pomoc vám aj v tomto prípade poskytne chlieb. Ak jedlo na chvíľu prekryjete kúskom chleba, zbavíte sa prihoreného zápachu. Ale poradí si aj s nepríjemnou chuťou. Všetko, čo je ešte z prihoreného jedla k použitiu, preneste do iného hrnca a k tomu pridajte krajec chleba. Všetko znova povarte, prípadne ešte preceďte. Chlieb by mal dobre absorbovať všetku prihorenú chuť.
Okrem týchto praktických tipov môže byť chlieb využitý aj ako prirodzený zvlhčovač v suchých miestnostiach. Ak chcete zvýšiť vlhkosť vzduchu, jednoducho nechajte otvorený krajec chleba v miske s vodou. Chlieb absorbuje vodu a postupne ju uvoľňuje do vzduchu, čím prispieva k lepšiemu vnímaniu prostredia, obzvlášť v zimných mesiacoch, keď je vzduch suchý.
