Netradičný spôsob prípravy obyčajnej jarnej zeleniny. Reďkovkové fašírky s fenomenálnou kari majonézou

Zdieľať
fašírky
fašírky Foto: depositphotos.com

Ak patríte k milovníkom jarnej zeleniny, určite ste sa už neraz zamysleli nad tým, čo všetko by sa dalo pripraviť z reďkoviek. Väčšina z nás ich pozná najmä v studenej kuchyni – stačí ich pokrájať na plátky, osoliť a podávať na krajci chleba s maslom. Čo však robiť, keď sa vám reďkovky nahromadia a nechcete ich jesť stále rovnako? Práve vtedy prichádza na rad originálny nápad: reďkovkové fašírky, ktoré vďaka ľahko pikantnej chuti a sviežej aróme prekvapia nielen vás, ale aj všetkých, ktorým ich naservírujete. A ak k nim pridáte kari majonézu, máte na tanieri hotový gurmánsky zážitok.

Prečo práve fašírky z reďkoviek?

Reďkovky sú typické svojou jemne štipľavou chuťou a chrumkavou textúrou. Možno si poviete, že z nich sa nedajú vytvoriť také chutné a plnohodnotné fašírky ako z mäsa. Skúsenosti však hovoria opak! Stačí, ak ich správne pripravíte – najprv ich nastrúhate a pridáte trochu soli, aby pustili prebytočnú vodu. Vďaka tomu bude výsledná zmes pevnejšia a pri smažení sa nerozpadne. Ak vás láka mäsová verzia, môžete k reďkovkám pridať krájané morčacie alebo kuracie mäso, tak ako to vidieť v niektorých moderných videoreceptoch.

Tip od výživovej poradkyne

Možno ste už počuli, že reďkovky podporujú imunitný systém a pomáhajú pri infekciách dýchacích ciest. Podľa výživovej poradkyne majú reďkovky vďaka vyššiemu obsahu draslíka aj močopudné účinky, čo môže prospievať správnej funkcii obličiek a celkovému čisteniu organizmu. Navyše sú vhodné na podporu trávenia, pretože stimulujú žalúdočné šťavy. Skrátka, reďkovka nie je len chutná, ale aj mimoriadne prospešná zelenina, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička.

Ako na samotné fašírky

Základom receptu je nastrúhaná reďkovka, ktorá sa krátko posolí a nechá „vypotiť“. Následne z nej vyžmýkame prebytočnú tekutinu. Do takto pripravenej hmoty pridáme vajíčko, podľa potreby múku alebo strúhanku (aby sa zmes lepšie spojila) a dochutíme soľou, korením a bylinkami (skvelá je napríklad petržlenová vňať alebo pažítka). Ak chcete chuť ešte viac zvýrazniť, pokojne primiešajte jarnú cibuľku, strúčik roztlačeného cesnaku alebo trochu strúhaného syra – napríklad parmezán či nivu.

Výslednú zmes tvarujte do menších placiek, ktoré potom smažte z oboch strán na kvapke oleja do zlatista. Nemusíte sa báť, že by reďkovky ostali príliš štipľavé. Tepelnou úpravou sa ich pikantná chuť jemne zjemní, no zároveň zostanú dostatočne šťavnaté a svieže.

Kari majonéza: malý zázrak na tanieri

Čo sa k ľahko pikantným reďkovkovým fašírkam hodí najviac? Odpoveď je jednoduchá – kari majonéza. Jej príprava je veľmi rýchla a nemusíte siahať po kupovanej verzii. Stačí, ak do kvalitnej domácej (alebo aj kupovanej) majonézy pridáte trochu kari korenia, pár kvapiek citrónovej šťavy a štipku soli. Výsledkom je krémová omáčka so zaujímavou orientálnou arómou, ktorá dokáže podčiarknuť chuť reďkoviek a skvele doplní každý sústo.

Tip: Ak máte radi experimenty, pokojne do kari majonézy pridajte aj štipku chilli alebo roztlačený cesnak. Kto obľubuje sviežejšie omáčky, môže primiešať trošku bieleho jogurtu.

Servírovanie a tipy na podávanie

Reďkovkové fašírky môžete podávať ako ľahký obed v kombinácii so sviežim jarným šalátom alebo ako chuťovku pre návštevu. Ak chcete vyskúšať niečo netradičné, použite ich namiesto klasického mäsového hamburgeru – stačí ich vložiť medzi dve žemle, doplniť listom šalátu, plátkom paradajky a, samozrejme, nevynechať lahodnú kari majonézu.

Vhodné sú aj ako originálna príloha ku grilovačke, keď hľadáte alternatívu ku klasickým zemiakovým šalátom či pečivu. Ak máte radi ešte ľahší variant, fašírky upečte v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie, pričom ich pokvapkáte olivovým olejom. Takto pripravené budú menej mastné, no stále chutné a chrumkavé.

Prečo sa oplatí dať šancu reďkovkám?

Okrem toho, že sú reďkovky bohaté na vitamíny (C, B) a minerály (draslík, vápnik, železo), dokážu v kuchyni príjemne prekvapiť aj svojou všestrannosťou. Ak ste doteraz poznali iba ich surovú formu, určite vám odporúčame vyskúšať tento recept. Získate tak rýchle jedlo, ktoré v sebe spája sviežu jar, jemnú pikantnosť a kremovú lahodnosť kari majonézy.

Ak ste milovníkmi ľahkých, rýchlych a zdravších receptov, reďkovkové fašírky si určite zamilujete a kari majonézu už nebudete chcieť dať z rúk. Sú ideálne na jar, ale pokojne ich môžete pripravovať počas celého roka. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané