V zimných mesiacoch je skutočným pokladom každé jedlo, ktoré vás dokáže poriadne zahriať. Po príchode z mrazivej prechádzky niet nad teplú a hutnú polievku, ktorá poteší telo i dušu. Pokiaľ máte radi výrazne kyslé polievky – napríklad kapustnicu či kyslo – určite vás zaujme aj táto menej tradičná pochúťka, ktorá sa pripravuje z nakladaných uhoriek. Je veľmi obľúbená najmä u našich severných susedov, kde ju považujú za jednu z najchutnejších a najzdravších zimných polievok vôbec.
Polievku môžete uvariť vo verzii s mäsom, alebo úplne bezmäsito. V oboch prípadoch má výbornú, sviežu chuť a je skvelým spestrením zimného jedálnička. Ak obľubujete tradičnejšie chute, odporúča sa pridať aj uvarené bravčové rebrá, ktoré vývaru dodajú hĺbku a príjemnú masovú arómu. Vegetariánska verzia sa zase môže oprieť o na masle opražený pór a jemne vyváženú zeleninovú chuť.
Úľava pre trávenie a balzam na črevá
Základom tejto polievky sú nakladané uhorky. Tie sú známe ako bohatý zdroj cenných látok, vrátane vlákniny, ktorá podporuje činnosť čriev, pomáha predchádzať zápche a zlepšuje metabolizmus. Vláknina slúži ako prírodné prebiotikum, čiže podporuje rast prospešných črevných baktérií. Práve zdravé črevné prostredie sa často spája s lepšou imunitou, vyššou odolnosťou organizmu a celkovým pocitom vitality.
Okrem vlákniny obsahujú nakladané uhorky množstvo minerálnych látok (draslík, horčík, fluor, zinok a selén) a vitamínov (A, B-komplex, C, F). Vitamín F napríklad urýchľuje spaľovanie tukov a môže byť skvelým pomocníkom pri chudnutí. Aj vďaka tomu je táto polievka nielen lahodná, ale aj prospešná pre každého, kto hľadá jedlo s nižším obsahom kalórií a s bohatým spektrom živín.
Dôležitá je aj primeraná teplota polievky pri podávaní. Príliš horúca môže podráždiť tráviaci trakt, zatiaľ čo teplá a jemne kyslastá polievka upokojuje črevnú sliznicu. Mnohí ľudia ju pripravujú, keď ich trápi napríklad hnačka či syndróm dráždivého čreva, pretože im prináša rýchlu úľavu.
Tip na extra zdravú verziu z kvasených uhoriek
Ak sa rozhodnete použiť kvasené (fermentované) uhorky namiesto klasicky sterilizovaných, bude výsledná polievka ešte bohatšia na zdraviu prospešné látky. Pri fermentácii totiž dochádza k premene cukrov na kyselinu mliečnu, o ktorú sa starajú baktérie a kvasinky. Práve tieto baktérie prispievajú k lepšiemu tráveniu a podpore črevnej mikroflóry.
Dôležité upozornenie: Kvasené uhorky a ich nálev by ste mali pridať do polievky až celkom na konci varenia. Ideálne je dokonca odstaviť polievku zo sporáka, nechať ju mierne vychladnúť a až potom priliať nálev a pridať kyslé uhorky. Dlhým varením by ste totiž zničili väčšinu cenných látok vzniknutých fermentáciou a stratili by ste túto pridanú hodnotu.
Najzdravšia (bezmäsitá) verzia vs. mäsová klasika
Ak si potrpíte na tradičnejšie chute, možno siahnete po bravčových rebrách. Je to však práve ľahká bezmäsitá verzia, ktorá má pri tejto polievke povesť najzdravšej. V oboch prípadoch môžete pri varení použiť olivový, slnečnicový alebo repkový olej, prípadne maslo. Tieto tuky zlepšujú vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch, takže sa nemusíte báť, že polievka bude „ťažká“. Ak ju chcete mať sýtejšiu, pokojne pridajte aj lyžicu pšeničnej múky na zahustenie. Niektorí ľudia navyše v závere pridávajú sladkú alebo kyslú smotanu, aby polievka získala jemný krémový nádych.
Recept na polievku z nakladaných uhoriek
Ingrediencie (na zhruba 4 – 6 porcií):
- 1 pór
- 2 lyžice masla alebo oleja
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- kúsok zeleru (podľa chuti)
- 4 zemiaky
- 6 nakladaných (alebo kvasených) uhoriek
- 2 litre zeleninového vývaru (môže byť aj voda)
- 2 bobkové listy
- 3 zrnká nového korenia
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- voliteľné: lyžica pšeničnej múky, smotana, zväzok kôpru
Postup:
- Príprava póru: Pór dôkladne umyte a nakrájajte na jemné prúžky. Ak chcete, môžete použiť aj bielu, aj zelenú časť, ktoré do polievky prinesú rôzne vrstvy chuti.
- Restovanie základných surovín: V hrnci s hrubým dnom rozohrejte tuk (maslo alebo olej). Na rozpálený tuk pridajte nakrájaný pór a restujte zhruba 5 minút, kým nezačne jemne hnednúť.
- Zelenina: Mrkvu, petržlen a zeler postrúhajte na hrubom strúhadle (alebo pokrájajte na drobné kocky). Pridajte do hrnca k póru a chvíľku restujte, aby sa chute pekne spojili. Následne zalejte všetko zeleninovým vývarom alebo vodou.
- Ochutenie a varenie: Vhoďte do hrnca bobkové listy, nové korenie a na kocky nakrájané zemiaky. Na miernom ohni varte, kým všetka zelenina nezmäkne. To môže trvať približne 15 – 20 minút, v závislosti od veľkosti nakrájanej zeleniny.
- Zahusťovanie (voliteľné): Ak chcete polievku zahustiť, lyžicu múky rozmiešajte v menšom množstve studenej vody. Za stáleho miešania vlejte do polievky a nechajte aspoň 10 minút povariť. Takto sa chuť spojí a polievka získa hustejšiu konzistenciu.
- Nakladané uhorky: Keď je zelenina uvarená, pridajte nahrubo nastrúhané nakladané (alebo kvasené) uhorky aj s časti ich nálevu. Ak používate kvasené uhorky s aktívnymi fermentačnými kultúrami, pridajte ich až úplne na konci a nechajte polievku len mierne prehriať, aby ste zachovali prospešné baktérie.
- Záver a dochutenie: Odstavte polievku z ohňa a dochuťte soľou, korením, prípadne štipkou cukru (ak je polievka príliš kyslá). Môžete pridať smotanu, ktorá polievku zjemní, alebo môžete všetko nechať tak, aby vynikla autentická kyslá chuť. Nakoniec posypte nasekaným čerstvým kôprom.
Ako podávať a s čím kombinovať
Uhorkovú polievku môžete podávať s krajcom čerstvého chlebíka alebo s celozrnným pečivom. V niektorých domácnostiach ju radi kombinujú aj s vareným vajcom nakrájaným na mesiačiky. To je ideálne najmä v prípade bezmäsitej verzie, lebo polievka tak získa prídavok bielkovín.
Pri mäsovej verzii môžete do polievky po uvarení primiešať kúsky mäsa z bravčových rebier, prípadne použiť jemné údené mäso, ktoré dodá polievke ešte zaujímavejší voňavý charakter. Ak plánujete polievku variť ako hlavné jedlo, nebojte sa k nej pridať viac zemiakov alebo dokonca ryžu, aby bola výdatnejšia.
Prečo by ste túto polievku mali vyskúšať?
- Podpora trávenia: Kyslé uhorky sú plné vlákniny a prospešných baktérií, čo pomáha pri zdravom chode čriev.
- Vitamínová bomba: Nájdete v nich dôležité minerály (horčík, draslík, zinok, selén) a široké spektrum vitamínov (A, B, C, F).
- Jednoduchá príprava: Základné suroviny nájdete takmer v každom obchode a samotný proces varenia nie je vôbec zložitý.
- Variabilita: Ak chcete jemnejšiu chuť, pridajte smotanu. Ak chcete tradičnú, výraznejšiu, nechajte polievku bez smotany a stavte na silu nakladaných uhoriek.
- Skvelá na zahriatie: Oceníte ju najmä počas chladných dní, keď potrebujete niečo teplé a sýte.
Táto kyslastá polievka si pomaly získava popularitu aj u nás, hoci v iných krajinách má už dlhšiu tradíciu. Rozhodne stojí za vyskúšanie, či už ako zaujímavá obmena vášho týždenného jedálnička, alebo ako liek pre podráždené črevá. Vyskúšajte ju raz a možno sa zaradí medzi vaše obľúbené zimné recepty. Navyše, ak ju pripravíte z kvasených uhoriek, dodáte svojmu telu ešte viac prospešných látok, ktoré vám konvenčné, sterilizované výrobky nemusia poskytnúť.
Nech už sa rozhodnete pre čisto zeleninovú, alebo mäsovú verziu, polievka z nakladaných uhoriek je originálna, chutná a zároveň zdravá. Dajte jej šancu a objavte tak trochu iný druh „kyslej“ polievky, ktorá zahreje, posilní a hlavne dobre zasýti.