Neprekonateľné francúzske zemiaky podľa šéfkuchára. Tajomstvo jednoduchého receptu, ktorý vždy zaboduje

Zdieľať
francúzske zemiaky
francúzske zemiaky Foto: www.shutterstock.com

Francúzske zemiaky patria medzi obľúbené pokrmy, ktoré sa dajú pripraviť ako sýta príloha alebo ako samostatné hlavné jedlo. V našich končinách sú často známe so šunkou či klobásou, no pôvodné „gratinované“ zemiaky, takzvané „Gratin Dauphinois“ alebo „Gratin de pomme de terre“, v skutočnosti pochádzajú z Francúzska a tradične sa zaobídu bez údeniny. Ich špecifická chuť spočíva najmä v kombinácii kvalitných zemiakov, hustej smotany a chutného syra.

Čím sú francúzske zemiaky jedinečné

V pôvodnej francúzskej verzii hrá hlavnú rolu jednoduchosť. Celé kúzlo spočíva v tenko nakrájaných zemiakoch, ktoré sa vrstvia do zapekacej misy, zalievajú smotanovou zmesou a posypávajú syrom. Výsledkom je jedlo s lahodnou, krémovou konzistenciou a jemne zapečenou kôrkou na povrchu.

V rôznych krajinách sa recept upravuje podľa vlastných chutí. U nás sa do francúzskych zemiakov často pridáva mäso (napríklad šunka či slanina), klobása alebo dokonca rôzne druhy zeleniny. Napriek tomu, ak sa chcete priblížiť originálnemu francúzskemu štýlu, vystačíte si s niekoľkými základnými surovinami.

Základné suroviny

  • Zemiaky: Najlepšie je použiť varný typ, ktorý si udrží pevnú konzistenciu, avšak tradičné francúzske verzie využívajú aj univerzálnejšie druhy.
  • Smotana: Vysokopercentná smotana na šľahanie (30 % a viac) dodá jemnosť a bohatú chuť.
  • Syr: Ementál, Gruyère alebo iný dobre topiaci sa syr je ideálny na vytvorenie typickej syrovej arómy. Mnoho ľudí s obľubou mieša aj viac druhov syrov pre zaujímavejší výsledný efekt.
  • Vajce: Niekedy sa pridáva na lepšie spojenie jednotlivých vrstiev, aby zemiaky lepšie držali svoj tvar.
  • Dochucovadlá: Soľ, mleté čierne korenie a muškátový oriešok sú základné koreniny na zdôraznenie jemných chutí. Obľúbené sú aj čerstvé bylinky ako pažítka, petržlenová vňať či tymian.
  • Cesnak: Dva alebo tri strúčiky cesnaku postačia na príjemnú vôňu a ľahkú pikantnosť v jedle. Množstvo je však možné prispôsobiť osobným preferenciám.

Všeobecný postup prípravy

1. Predpríprava zemiakov

Najprv sa zemiaky ošúpu a nakrájajú na tenké plátky. Hoci sa to môže zdať zdĺhavé, tenké krúžky zabezpečia rovnomerné prepečenie a jemnú štruktúru. Ak ste opatrní na oxidáciu, môžete ich na chvíľu ponoriť do studenej vody, aby plátky nezhnedli.

2. Príprava smotanovo-syrovej zmesi

V mise sa zmieša smotana s vajcom, korením, soľou a štipkou muškátového orieška. Do tejto zmesi sa môže pridať aj časť nastrúhaného syra, aby sa rozpustil priamo v smotane. Je dôležité dochutiť zmes trošku intenzívnejšie, pretože zemiaky vstrebú veľkú časť chute.

3. Spojenie so zemiakmi

Po scedení sa zemiakové plátky dôkladne premiešajú s ochutenou smotanovou zmesou tak, aby každá vrstva zemiakov dostala svoj podiel arómy. Do tejto fázy sa spravidla pridáva aj pretlačený cesnak, ktorý zabezpečí príjemný základ chuti.

4. Vymastenie a vrstvenie

Zapekacia nádoba sa potrie maslom, aby sa zabránilo pripáleniu a zemiaky získali jemný maslový podtón. Zmes zemiakov a smotany sa následne rovnomerne rozloží do nádoby. Ak zostane trochu tekutej zmesi, vyleje sa na vrch, aby sa vrchná vrstva nevysušila.

5. Pečenie

Rúru je vhodné zozačiatku nastaviť na nižšiu teplotu, napríklad na 140 °C, a zemiaky takto nechať piecť okolo 40 minút. Vďaka pomalému pečeniu získajú jednotlivé vrstvy dostatok času na uvoľnenie chutí a zmäknutie. Následne sa teplota zvýši (okolo 180 – 200 °C) a zemiaky sa dopečú krátko, aby vrchná vrstva získala zlatistú farbu. Doba dopekania sa môže líšiť podľa typu rúry a stupňa zhnednutia, ktorý preferujete.

Servírovanie a tipy na vylepšenie

  • Podávanie: Najlepšie chutia ešte horúce, priamo z rúry. Môžu sa ponúknuť ako hlavný chod, prípadne ako výdatná príloha k mäsu.
  • Bylinky: Posypanie čerstvou pažítkou, petržlenovou vňaťou alebo bazalkou vytvorí svieži farebný kontrast a mierne odľahčí smotanovo-syrový dojem.
  • Chuťové variácie: Kto má rád výraznejšie jedlá, môže do smotanovej zmesi pridať syr s intenzívnejšou arómou, prípadne ďalšie koreniny.
  • Alternatívne ingrediencie: Ak ste zvyknutí na tradičné zemiaky s mäsom, pokojne pridajte do vrstiev šunku, slaninu či restovanú cibuľu. Francúzska klasika síce býva bez mäsa, no jedlo si ľahko prispôsobíte podľa seba.
  • Zachovanie šťavnatosti: Pri pečení je dôležité dbať na to, aby sa vrchná vrstva príliš nevysušila. Niekedy sa oplatí zapekaciu nádobu prvých pár minút prikryť a neskôr odkryť, čím získate chrumkavejšiu kôrku.

Zhrnutie

Francúzske zemiaky, či už v pôvodnej francúzskej verzii alebo vo vašej vlastnej úprave, predstavujú výbornú možnosť, ako si vychutnať spojenie zemiakov, syra a smotany v jednom jedle. Ich krémovú konzistenciu a plnú chuť ocení takmer každý – stačí len pár surovín a trochu trpezlivosti pri krájaní zemiakov. Ak ste ich ešte nikdy neskúšali v čisto francúzskom duchu (bez klobásy či iného mäsa), určite sa oplatí experimentovať a objaviť túto jednoduchú, no lahodnú kombináciu.

Výsledkom budú dokonale gratinované zemiaky, ktoré očaria svojou vôňou a výzorom. Môžete ich podávať ako samostatný chod s čerstvým zeleninovým šalátom alebo ako prílohu k rôznym mäsám – vždy to bude tip-top. Odmenou vám bude pokrm, ktorý sa teší obľube nielen vo Francúzsku, ale aj v mnohých kuchyniach po celom svete. Dobrú chuť!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané