Klasický hovädzí vývar patrí k najobľúbenejším polievkam v našom regióne. Viete však, ako si ho pripraviť tak, aby bol dokonale číry? Ponúkame vám návod, ako ho uvariť krok za krokom.
Hovädzí vývar má v kuchyni pevné miesto a neraz ho nájdete aj na štedrovečernom stole, ak rybia polievka nie je práve tým, čo by všetkým chutilo. Do hovädzieho vývaru sa bežne pridávajú napríklad pečeňové knedličky, rezance alebo nočky.
Možností, ako ho ozvláštniť, je však oveľa viac – od rôznych druhov koreňovej zeleniny až po zápražku a rôzne typy cestovín. Dokonca aj spôsob servírovania sa líši: niekto sa drží čistého vývaru, do ktorého si každý podľa chuti pridá mäso, zeleninu či rezance z pripravených misiek, iní naservírujú na tanier už hotovú, kompletnú polievku.
Množstvo zdravotných benefitov
Hovädzí vývar je navyše veľmi prospešný pre zdravie. Podporuje trávenie, hodí sa pri nechutenstve a ak je pripravený z chudého mäsa a zeleniny, výborne zapadne aj do diétneho jedálnička. Zelenina v ňom prispieva vlákninou, minerálnymi látkami a vitamínmi.
Ak chcete skutočne silný vývar, oplatí sa vložiť mäso už do studenej vody – takto pustí maximum chuti do tekutiny. Ak vám však viac záleží na šťavnatom mäse, vložte ho až do vriacej vody, aby sa „zatiahlo“ a udržalo si čo najviac vlastnej šťavy.
TIP NA DOMÁCNOSŤ: Ak periete uteráky spolu s bežným oblečením, môžete tak zbytočne plytvať energiou a peniazmi. Uteráky totiž zachytávajú viac vody a nečistôt, čo môže ovplyvniť kvalitu prania aj pri inej bielizni.
Hovädzí vývar (približne 6 porcií)
Ingrediencie na vývar:
- 300 g hovädzieho mäsa
- 300 g hovädzieho jazyka
- 200 g hovädzieho rebra
- 1 ks morková kosť
- 400 g zeleru
- 1 ks mrkva
- 1 ks petržlen
- ½ cibule
- menšie zemiaky (podľa potreby)
- 2 vetvičky petržlenu (bez lístkov)
- 1 strúčik roztlačeného cesnaku
- 4 guľôčky čierneho korenia
- 1 ks bobkový list
- 1 guľôčka nového korenia
Ingrediencie na omáčku „salsa verde“:
- čerstvá petržlenová vňať
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Príprava mäsa
Hovädzie rebro, mäso, morkovú kosť aj hovädzí jazyk vložte do veľkého hrnca. Zalejte všetko dostatočným množstvom vody a pridajte nové korenie, guľôčky čierneho korenia a bobkový list. Priveďte k varu.Zberanie peny
Keď sa začne voda variť, na povrchu sa vytvorí pena. Postupne ju zberajte malou naberačkou a odkladajte do misky. Tento krok trvá zhruba 15 až 20 minút, kým nezostane hladina vývaru čistá. Pena sa po nazbieraní vyhadzuje, aby vo vývare nezostávali nežiaduce nečistoty a zrazené bielkoviny.Pridanie zeleniny
Po odstránení peny je čas pridať do hrnca koreňovú zeleninu (zeler, mrkva, petržlen), roztlačený cesnak a vetvičky petržlenu bez lístkov. Následne varte ďalšie približne dve hodiny. Teplotu udržiavajte tesne pod bodom varu (okolo 95–98 °C), aby polievka len jemne prebiehala a zostala číra.Dochutenie a zemiaky
Pred koncom varenia vývar osoľte podľa chuti a pridajte menšie zemiaky (pokrájané alebo celé, podľa preferencie). Stačí im asi 15 minút varenia, aby zmäkli.Rýchla omáčka „salsa verde“
Kým sa zemiaky dovárajú, pripravte si jednoduchú bylinkovú omáčku. Nasekajte petržlenovú vňať, pridajte trochu olivového oleja, osoľte, okoreňte a dôkladne zamiešajte. Táto aromatická zmes príjemne doplní chuť výslednej polievky.Servírovanie
Uvarené mäso vyberte z vývaru, jazyk olúpte a všetko mäso nakrájajte na tenké plátky. Na tanier naukladajte plátky mäsa, kúsky varenej zeleniny, zemiaky a zalejte ich čírym vývarom. Na záver pridajte trochu omáčky „salsa verde“ a môžete podávať.
Mnoho ľudí tiež uprednostňuje rôzne bylinky, ako napríklad ligurček (nazývaný aj maggi), tymian alebo sušený majorán, ktoré môžu výrazne obohatiť finálnu chuť. V žiadnom prípade sa nebojte experimentovať – polievka je natoľko univerzálna, že zvládne aj drobné úpravy podľa individuálnej preferencie.
Zhrnutie:
- Dôležité je poctivo zbierať penu a držať vývar tesne pod bodom varu.
- Mäso sa dá vložiť buď do studenej vody (pre silnejšiu chuť), alebo do vriacej (pre šťavnatejšie mäso).
- Polievku možno obmieňať podľa vlastnej chuti.
- Varená zelenina a poctivý základ z hovädzieho mäsa sú zárukou nielen výbornej chuti, ale aj cenných živín.
Takto pripravený hovädzí vývar poteší nielen rodinu, ale aj hostí pri sviatočnom obede či nedeľnej spoločnej tabuli. Prajeme dobrú chuť!