Neodolateľný domáci paradajkový pretlak. Skvelý aj z prezretých a poškodených paradajok

Zdieľať
pretlak
pretlak Foto: www.shutterstock.com

Paradajky patria medzi najobľúbenejšiu zeleninu na našich dvoroch, balkónoch a v skleníkoch. Mnohí pestovatelia sa dokonca pýšia širokou škálou odrôd, od klasických červených paradajok až po rôzne farebné či tvarovo netradičné druhy. Vlastnoručne vypestované paradajky bez chemických postrekov sa vyznačujú nielen výbornou chuťou, ale aj vyšším obsahom prospešných látok. Môžu sa jesť v surovom stave v šalátoch či na chlebíku, no takisto sa z nich dá pripraviť množstvo receptov. Ak sa vám však na rastlinách objavili popraskané, menej atraktívne alebo prezreté paradajky, nemusíte ich vyhadzovať. Práve z takýchto kusov sa výborne pripraví domáci paradajkový pretlak, ktorý vám navyše vydrží aj niekoľko mesiacov.

Ako si vyrobiť základný paradajkový pretlak

Na prípravu tejto domácej pochúťky potrebujete približne 2 kg paradajok. Nemusia to byť tie najkrajšie, pretože ich aj tak budete variť a ďalej spracovávať. Paradajky dôkladne umyte, odstráňte stopky alebo zvyšky nečistôt a nakrájajte ich na menšie kúsky. Potom ich vložte do hrnca, v ktorom ich budete variť dovtedy, kým sa nerozvaria na kašovitú hmotu. Následne túto hmotu rozmixujte tyčovým mixérom alebo v stolovom mixéri a prepasírujte cez jemné sitko, aby ste odstránili zvyšky šupiek a semien.

Do prepasírovanej zmesi pridajte lyžicu medu a čajovú lyžičku soli. Znovu všetko premiešajte a varte, kým sa z pretlaku neodparí prebytočná tekutina a nezíska želanú hustejšiu konzistenciu. Dĺžka varenia závisí od odrody paradajok a od množstva vody, ktoré obsahujú – môže to byť niekoľko desiatok minút. Hotový pretlak potom opatrne nalejte do čistých sklených pohárov, ktoré sterilizujte dvadsať minút pri teplote okolo 80 stupňov Celzia. Najlepšie je skladovať ich v tmavom a suchom prostredí, napríklad v komore alebo v skrinke, aby ste predĺžili ich trvanlivosť a uchovali prirodzenú farbu.

Pečený paradajkový pretlak – ešte intenzívnejšia chuť

Ak chcete dodať svojmu pretlaku ešte bohatšiu a koncentrovanejšiu chuť, skúste jeho pečenú verziu. Postupujte podobne ako pri klasickom recepte: nakrájajte a rozvarte paradajky, prepasírujte ich a pridajte k nim päť lyžíc olivového oleja. Rúru si medzitým predhrejte na 140 stupňov Celzia. Takto pripravenú zmes rozotrite na plech, ideálne v niekoľkých tenších vrstvách, aby sa z nej vlhkosť odparovala rovnomernejšie.

Počas pečenia počítajte s približne tromi hodinami, no každých približne dvadsať minút pretlak na plechu zoškrabte varechou či špachtľou a opäť rovnomerne rozotrite. Tento proces pomáha k tomu, aby sa tekutina vyparovala a pretlak nadobudol želanú hustotu i výraznú chuť. Keď zbadáte, že sa objem zmesi zhruba o polovicu zmenší, znížte teplotu v rúre na 120 stupňov Celzia a nechajte ju ešte chvíľu piecť.

Výsledný pretlak opatrne naberte do čistých, dobre umytých alebo sterilizovaných pohárov a na záver ho zalejte tenkou vrstvou olivového oleja, ktorá slúži ako ochrana pred oxidáciou a plesňami. Takto pripravené poháre skladujte v chladničke a spotrebujte podľa potreby. Vydrží vám pomerne dlho a zároveň bude mať nádherne koncentrovanú paradajkovú chuť vhodnú na omáčky, polievky či ako základ na pizzu.

Ďalšie spôsoby, ako využiť úrodu paradajok

Domáce pretlaky sú skvelé, univerzálne a pri správnom skladovaní vydržia aj niekoľko mesiacov. Okrem nich však môžete obrovské množstvo paradajok využiť aj na iné spôsoby. Jedným z najjednoduchších je napríklad príprava paradajkovej omáčky na cestoviny – prepasírované paradajky stačí ochutiť obľúbeným korením, cesnakom, bylinkami a variť do zhustnutia. Vhodné je aj sušenie, pri ktorom paradajky získajú jemnú sladkastú chuť a dajú sa následne naložiť do oleja s bylinkami.

Ak hľadáte ďalšiu alternatívu na spracovanie, môžete vyskúšať aj domáci kečup. Na oleji opečte nakrájanú cibuľu, pridajte kúsok nastrúhaného zázvoru, roztlačený strúčik cesnaku a približne tri kilá pokrájaných paradajok. Nechajte ich rozvariť, a keď zmes zmäkne, rozmixujte ju. Prepasírujte ju cez jemné sitko, aby mala hladkú konzistenciu. Potom dochuťte podľa seba – medom, soľou, obľúbeným korením a vinným octom – a pokračujte vo varení, kým kečup nezhustne presne podľa vašich predstáv. Hotový ho nalejte do čistých fliaš (môžu to byť aj staré fľaše od kečupu s vyvareným viečkom) a poriadne uzatvorte. Uchovávajte ho taktiež na chladnejšom mieste alebo v chladničke.

Vďaka týmto jednoduchým receptom zužitkujete aj také paradajky, ktoré by inak skončili v komposte, a zároveň si vytvoríte domáce zásoby na čas, keď vonku nebude dostatok čerstvej úrody. Navyše tak budete presne vedieť, čo jete, a tešiť sa z pravej domácej chuti bez umelých prísad či stabilizátorov. Domáci paradajkový pretlak alebo kečup sú spoľahlivou voľbou do omáčok, polievok, k mäsu i do rôznych iných pokrmov, a prinášajú so sebou neopakovateľný pocit z vlastnoručne spracovaných a láskou pestovaných paradajok.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané