Cuketa je obľúbená zelenina, ktorá vznikla šľachtením v Taliansku. Zvyčajne má kríčkovitý rast a jej plody môžu mať rôznu farbu: od sýtej zelenej, cez žltozelenú až po jasnú žltú. Ich hladký, lesklý povrch a dlhší pretiahnutý tvar dokáže na prvý pohľad pripomenúť prerastenú uhorku. Vo vnútri sa nachádza mäkká, šťavnatá dužina, ktorá obsahuje množstvo semien.
Vďaka svojej nenáročnej starostlivosti je táto rastlina často pestovaná na záhradách. Výhodou je, že ju len zriedkavo napádajú škodcovia či choroby – najviac je ohrozená múčnatkou (tzv. uhorkovým plesnivením). Napriek tomu sa však väčšinou pestuje bez väčších ťažkostí.
Všestrannosť cukety v kuchyni
Cuketu možno využiť na tepelné spracovanie, ale výborne chutí aj v surovom stave. Veľmi obľúbenou formou je grilovanie, ktoré zvýrazní jej prirodzenú chuť a zachová šťavnatosť. Je tiež bežnou prísadou do slaných jedál, napríklad do rizota, zeleninových placiek či fašírok. V letných mesiacoch príde vhod ako jemná príloha ku grilovanému mäsu alebo sa pridáva priamo do rôznych letných šalátov.
Surovú cuketu si môžete vychutnať najmä v zeleninových šalátoch, pričom jej jemná chuť si zachováva akúsi neutralitu a dokáže veľmi ľahko prebrať arómy ostatných ingrediencií. Niekedy sa pridáva aj do nápojov – napríklad do smoothie –, kde poslúži ako zdroj vlákniny a dodatočnej vláčnosti.
Možno vás však prekvapí, že cuketa sa s úspechom využíva aj v dezertoch. Keď sa nastrúha a vmieša do cesta, pomôže udržať koláč šťavnatý a vláčny. Cuketa samotná má totiž pomerne jemnú chuť, takže v koláči nepôsobí rušivo – skôr zjemní ostatné prísady.
Cuketa v dezerte: ako na to?
Existujú dva spôsoby, ako cuketu pridať do dezertu:
- Vypotenie cukety – Ak má cuketa veľmi vysoký obsah vody, často sa odporúča nechať ju takzvane „vypotiť“. Očistenú cuketu stačí nakrájať na menšie kúsky či nastrúhať, posoliť a položiť na sitko alebo papierovú utierku aspoň na 30 minút. Soľ pomôže vytiahnuť prebytočnú tekutinu, a tak sa vyhnete príliš riedkemu cestu.
- Bez vypotenia – Druhá možnosť je pridať cuketu rovno do cesta bez predchádzajúceho solenia a odkvapkania. V takom prípade je však dobré počítať s o niečo hutnejším cestom na začiatku, no počas pečenia sa z nej vlhkosť uvoľní a prispeje k vláčnej konzistencii koláča.
Keďže cuketa obsahuje veľké množstvo vody, sami sa môžete rozhodnúť, ktorý postup vám viac vyhovuje. Ak je vaša cuketa menšia, zväčša býva menej vodnatá a postačí ju do cesta vmiešať priamo.
Recept na dokonalú cuketovú buchtu (cuketový perník)
Suroviny:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
(alebo 1 hrnček polohrubej múky a 1 hrnček špaldovej múky, pre jemnejší výsledok) - 1 hrnček kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- ½ hrnčeka oleja
- 1 lyžica kakaa
- 1 lyžica pikantného džemu (marmelády)
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 kypriaci prášok do perníka
- (v prípade potreby trocha mlieka na zriedenie cesta)
Postup:
- Vo väčšej mise zmiešajte múku, cukor, vajcia, olej, kakao, perníkové korenie, marmeládu, škoricu a kypriaci prášok.
- Pridajte nahrubo nastrúhanú cuketu. Ak ste nepoužili postup „vypotenia“, rátajte s tým, že cesto bude spočiatku tuhšie.
- Všetko dôkladne premiešajte, aby vzniklo jednoliate cesto. Ak by sa vám zdalo príliš husté, prilejte trochu mlieka.
- Hotové cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie (prípadne vymastený a vysypaný múkou).
- Pečte v predhriatej rúre na približne 180 °C, kým povrch buchty (perníka) nebude krásne pružný a po zapichnutí špáradla do stredu cesta zostane špáradlo suché (cca 20–30 minút, v závislosti od rúry).
Tipy navyše:
- Pri príprave cesta môžete experimentovať s druhmi múk. Kombinácia polohrubej a špaldovej múky vytvára jemnejšiu, vláčnejšiu štruktúru.
- Ak máte radi výraznejšiu chuť, môžete do cesta pridať aj trochu strúhaného zázvoru alebo štipku mletého klinčeka.
- Po vychladnutí buchtu (perník) potrite obľúbeným džemom, napríklad kyselkavým ríbezľovým, a prelejte čokoládovou polevou. Pokiaľ sa vám nechce zdobiť, stačí ju zľahka pocukrovať práškovým cukrom.
Tento recept vychádza zo starých receptúr od babičky, ktoré sa osvedčili už mnohým generáciám. Cuketa v ňom napomáha udržať koláčik dlhšie šťavnatý a je výbornou voľbou najmä vtedy, keď chcete do svojho jedálnička zakomponovať viac zeleniny. Zaujímavo vyváži chuť kakaa, škorice a ďalších korenín typických pre perníky.
Cuketovú buchtu (cuketový perník) si zamilujú deti aj dospelí. Je to skvelý spôsob, ako prepašovať do dezertu trochu zdravej zeleniny a zároveň potešiť chuťové bunky niečím sladkým. Vďaka jednoduchému postupu sa pritom hodí aj pre tých, ktorí s pečením len začínajú a potrebujú si to najprv vyskúšať.