Už pred príchodom Veľkej noci sa zvykneme zamýšľať, čo podniknúť so všetkými tými vajíčkami, ktoré sa nám nahromadia z výslužky. Vajíčka natvrdo sú síce rokmi overenou klasikou, no prečo nevyskúšať niečo o čosi zaujímavejšie a chutnejšie? Ak hľadáte nový spôsob, ako pripraviť plnené vajcia, ste na správnom mieste. Tento recept vás možno presvedčí, že za tradičnými vajíčkami natvrdo sa skrýva množstvo chutných variácií, ktoré sa oplatí objaviť. A čím skôr ich vyskúšate, tým lepšie!
Vajíčka na milión spôsobov? Pridajte si do zbierky tuniaka!
Ak máte pocit, že vajíčka ste už robili na všetky možné spôsoby – od praženice, cez volské oká až po rôzne nátierky – vyskúšajte niečo menej tradičné: plnené vajcia s tuniakom. Možno vám tento nápad doteraz nenapadol, ale práve teraz je tá správna chvíľa na jeho premiéru. A ak ste už podobnú kombináciu skúšali v minulosti, určite viete, že nič nepokazíte, ak si ju zopakujete. Vaša rodina to určite ocení, pretože práve plnené vajcia patria medzi tie najobľúbenejšie sviatočné dobroty.
Klasická plnená variácia, ktorú môžete kedykoľvek obmeniť
Vajíčka uvarené natvrdo sú síce tradičné, no keď k nim pridáme aspoň trochu horčice, tatárskej omáčky či iného dochucovadla, výsledok sa hneď stáva ozdobnejším a slávnostnejším. Práve vďaka tomu sa dajú plnené vajíčka položiť na stôl pri akejkoľvek oslave alebo rodinnej udalosti. Dnešný recept vám ukáže, ako na podobnom princípe vytvoriť vynikajúce vajíčka plnené tuniakom. Ich príprava je jednoduchá, ale výsledok vás milo prekvapí.
Čo si nachystať?
Na šesť plnených vajec si pripravte:
- 6 kusov vajec (najlepšie čerstvých)
- 1 plechovku tuniaka vo vlastnej šťave (alebo v oleji, ak to máte radi)
- kúsok masla (stačí jedna lyžica)
- 1 lyžičku horčice (ideálne plnotučnej, ale môže byť aj dijonská)
- soľ, korenie a ďalšie koreniny podľa chuti
- zeleninu alebo bylinky na ozdobu (napríklad reďkovku, cherry paradajky, zelenú cibuľku, petržlenovú vňať či papriku)
Ak si chcete uľahčiť prácu s lúpaním vajec, môžete použiť jednoduchý trik – po uvarení ich jemne poklepte a vložte do misky s chladnou vodou alebo do ľadového kúpeľa. Zároveň sa mnohým osvedčila metóda lúpania pomocou lyžice: vajíčku jemne narušíte škrupinu a potom ju akoby „odliepate“ pomocou lyžice. Vajíčko zostane hladké a nepoškodené, čo je pri plnení dôležité.
Postup prípravy krok za krokom
- Uvarte vajcia natvrdo
Dajte do hrnca dostatok vody, vajcia vložte až po zovretí a varte ich spravidla 8 až 10 minút (podľa toho, či preferujete tuhšie, alebo mäkšie žĺtky). Po uvarení vajcia schlaďte v studenej vode, aby sa vám neskôr ľahšie lúpali. - Dôkladne ošúpte škrupinu
Jemne poklepte každé vajíčko, aby sa narušila škrupina, a potom ich ošúpte. Snažte sa postupovať tak, aby ste vajíčko nepoškodili – v receptoch tohto typu ide aj o estetickú stránku. - Rozkrojte vajíčka pozdĺžne
Každé ošúpané vajce prekrojte na dve polovice, aby ste mohli vybrať žĺtky. Tie dajte do samostatnej misky, v ktorej budete pripravovať náplň. - Vyberte žĺtky a pridajte tuniaka
Z otvorenej plechovky tuniaka zlejte tekutinu (šťavu alebo olej) a nechajte mäso chvíľu odkvapkať v sitku. Tým predídete tomu, aby bola náplň príliš vodnatá. Následne pridajte tuniaka k žĺtkom, pričom do misky vložte aj maslo a horčicu. - Dochutenie a spracovanie náplne
Do zmesi pridajte soľ, čierne korenie, prípadne aj mleté chilli, sušený cesnak či iné obľúbené korenie. Celú zmes buď dôkladne popučte vidličkou, alebo použite tyčový mixér, aby ste dosiahli hladkú konzistenciu. - Plnenie bielkov
Do pripravených vaječných bielkov naneste hotovú plnku. Môžete si pomôcť obyčajnou čajovou lyžičkou alebo vreckom na zdobenie – to vám umožní vytvoriť ozdobné tvary, ktoré budú na tanieri vyzerať ešte atraktívnejšie.
Finálna úprava a dekorácia
Keď už máte vajíčka naplnené, prichádza na rad kreatívna časť: zdobenie. Veľmi pekne vyzerajú drobné kúsky reďkovky, zelená cibuľka, cherry paradajky alebo listy petržlenu. Môžete pridať aj jemné plátky papriky či kyslú uhorku. Vďaka farebným doplnkom budú vajcia nielen chutné, ale aj oku lahodiace.
Veľkonočná (ale aj každodenná) pochúťka
Hoci sa tento recept javí ako ideálny na Veľkú noc, pokojne ho môžete zaradiť do jedálnička kedykoľvek počas roka. Vajíčka s tuniakom obsahujú kvalitné bielkoviny, zdravé tuky a celý rad vitamínov, pričom sú prirodzene vhodné aj pre ľudí, ktorí sa snažia obmedziť príjem cukru.
Malá rada na záver
Plnené vajíčka sú obľúbené na rôznych oslavách a rodinných stretnutiach, pretože vyzerajú pekne na tanieri a každý hosť si ich môže vziať ako malé jednohubky. Ak chcete, aby na stole vynikli, môžete ich rozmiestniť na podnose so šalátom či s jemne nakrájanou farebnou zeleninou.
Ak vás láka rozšíriť recept ešte o ďalšiu vrstvu chutí, skúste pridať kúsok kyslej uhorky či kvapku citrónovej šťavy do samotnej plnky. Dôležité je experimentovať a nájsť chuťovú kombináciu, ktorá bude vyhovovať práve vám a vašim blízkym.
Prajeme dobrú chuť!
Keď už budete mať všetko hotové a pekne vyzdobené, ostáva len jediné – ochutnať. Ale pozor, táto dobrota je natoľko lákavá, že sa vám môže veľmi rýchlo vytratiť z taniera. Skôr než sa nazdáte, zmizne aj posledný kúsok. Dajte si teda pozor, aby ste nezabudli na slávnostný stôl odložiť aspoň zopár kúskov. Nech už túto dobrotu podávate na Veľkú noc alebo v bežný deň, určite si nájde svojich fanúšikov.