Pravý hovädzí tatarák je doslova kulinárskou lahôdkou pre labužníkov. Najlepšie je siahať po kvalitných druhoch hovädzieho – zadnom, sviečkovej, falošnej sviečkovej alebo roštenke. Veľmi dôležitá je aj samotná príprava: namiesto mletia na mlynčeku mäso krája ručne, aby vynikla jeho štruktúra a zachovala sa autentická chuť. Do zmesi potom pridáva kapary, worcesterovú omáčku, kečup, dijonskú horčicu, žĺtky a cibuľu. Nakoniec všetko osolí, okorení a podáva na opečenom chlebe potretom cesnakom.
Ak však doma práve nemáte vhodné hovädzie mäso, prípadne ho nechcete spotrebovať práve na prípravu tataráku, stále si môžete dopriať túto obľúbenú pochúťku v podobe rôznych „falošných“ náhrad. Aj keď na prvý pohľad znejú netradične, chutia prekvapivo výborne a svojou chuťou dokážu držať krok s klasickým hovädzím variantom.
Tatarák z červenej repy
Potrebné suroviny
- 2 menšie alebo stredne veľké červené repy
- olivový olej
- 1 červená cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica paradajkovej passaty
- 1 lyžica worcesterovej omáčky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- opečený toastový alebo celozrnný chlieb
- čerstvý kôpor na ozdobu
Postup prípravy
- Pečenie repy: Najprv repu dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať. Vložíme ju do pekáča vystlaného papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme približne 50 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti repy – mala by zmäknúť tak, aby sa dala ľahko krájať alebo sekať.
- Príprava ďalších ingrediencií: Kým sa repa pečie, nakrájame si na jemno červenú cibuľu. Cesnak pretlačíme alebo najemno posekáme.
- Dokončenie tataráku: Po upečení necháme repu vychladnúť. Následne ju môžeme nadrobno nakrájať, nasekať nožom alebo veľmi krátko rozmixovať tak, aby vznikla jemná, ale stále štruktúrovaná masa.
- Dochutenie: V miske zmiešame repu s paradajkovou passatou, worcesterovou omáčkou, cibuľou a cesnakom. Zmes osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Aby sa chute dokonale prepojili, môžeme tatarák krátko odložiť do chladničky.
- Servírovanie: Podávame ho s opečeným chlebom potretým cesnakom a na vrch posypeme čerstvý kôpor. Výsledok je nielen pôsobivý na tanieri, ale aj chuťovo pútavý a pripomína textúru pravého mäsa.
Avokádový tatarák
Čo budeme potrebovať?
- 2 zrelé avokáda
- zväzok jarnej cibuľky (vrátane zelenej vňate)
- 1 menšia cuketa
- šťava z citróna (podľa chuti)
- soľ a čierne korenie
- opečený chlieb (celozrnný alebo biely)
- čerstvé paradajky na dozdobenie
Ako na to?
- Príprava avokáda: Zrelé avokáda umyjeme, pozdĺžne prekrojíme, vyberieme kôstku a dužinu opatrne vydlabeme lyžičkou. Nakrájame ju na drobné kocky, aby tatarák získal jemnú, ale „kúskovú“ textúru.
- Ostatná zelenina: Jarnú cibuľku umyjeme a nakrájame na drobné kolieska či kúsky (vrátane zelenej časti, ktorá pridá sviežu arómu). Opláchnutú cuketu môžeme nastrúhať nahrubo alebo pokrájať na malé kocky, aby sa v zmesi nestratila jej chrumkavosť.
- Dochutenie: Všetko zmiešame v miske, pridáme šťavu z citróna, trošku soli a čierneho korenia. Citrónová šťava zabráni oxidácii avokáda a zvýrazní jeho chuť.
- Podávanie: Avokádový tatarák naložíme na chrumkavé hrianky. Na dozdobenie môžeme použiť čerstvé kúsky paradajok či bylinky podľa chuti. Vďaka avokádu je táto verzia tataráku výborne krémová a zároveň plná zdraviu prospešných tukov.
Ďalšie nápadité variácie – od baklažánu až po syr
Ak vám nevyhovuje repa ani avokádo, existuje prekvapujúce množstvo ďalších surovín, z ktorých sa dá vytvoriť originálny tatarákový základ. Medzi obľúbené možnosti patria:
- Baklažánový tatarák: Upečený alebo ugrilovaný baklažán, zbavený šupky, dochutený cesnakom, cibuľou a bylinkami.
- Hubový tatarák: Najčastejšie zo šampiňónov alebo hlivy ustricovej, ideálne dôkladne ochutený koreninami, cibuľkou a prípadne bylinkami (petržlenová vňať či tymian).
- Zeleninový alebo zemiakový tatarák: Zmes pečenej koreňovej zeleniny alebo uvarených zemiakov sa ľahko premení na chutnú nátierku, ak k nej pridáte správne koreniny a trochu fantázie.
- Tatarák z mäkkého salámy či ryby: Medzi zaujímavé alternatívy patrí aj nasekaný mäkký salám (napr. treska v majonéze býva základom v niektorých domácnostiach) alebo tatárska úprava lososa, prípadne tuniaka.
- Tatarák z tvrdého syra: Najčastejšie sa používa syr typu Eidam, Gouda či dokonca údená parenica, vďaka čomu má výsledný pokrm výraznú arómu.
Možností je nespočetne veľa a medze sa nekladú. Podstatné je, aby ste si vybrali surovinu, ktorá vám chutí a doplnili ju obľúbenými dochucovadlami – worcesterovou omáčkou, horčicou, čili, sušenými paradajkami alebo rôznymi koreninami. Ak máte radi experimentovanie, nebojte sa v kuchyni popustiť uzdu kreativite.
Prečo dať šancu „falošnému“ tataráku?
- Ekonomickejšie riešenie: Kvalitné hovädzie mäso na tatarák môže byť poriadne drahé. Náhrady v podobe zeleniny či lacnejších surovín vám dovolia šetriť peňaženku bez veľkých kompromisov.
- Zdravšie alternatívy: Červená repa či avokádo ponúkajú množstvo vitamínov, antioxidantov a zdravých tukov. Pri bežnej príprave hovädzieho tataráku navyše musíte dbať na čerstvosť a hygienu, aby ste sa vyhli zdravotným rizikám zo surového mäsa.
- Jednoduchá príprava: Väčšinu náhrad stačí upiecť alebo krátko tepelne upraviť a potom len zmiešať s ďalšími ingredienciami. Výsledné jedlo tak máte hotové pomerne rýchlo a bez väčšej námahy.
- Originálny chuťový zážitok: Tým, že vyskúšate netradičné kombinácie, môžete objaviť nové chute a obohatiť svoj jedálniček. Niektoré variácie môžu dokonca osloviť aj zarytých mäsožravcov.
Varenie, a zvlášť príprava tataráku, je často spojené so spoločenskými udalosťami a spoločne stráveným časom pri dobrom jedle. Preto ak chcete prekvapiť hostí alebo len jednoducho vyskúšať niečo iné, neváhajte siahnuť po netradičných surovinách. Vďaka ich správnemu dochuteniu dosiahnete vynikajúci výsledok – a to aj bez použitia drahého hovädzieho mäsa. Skombinujte svoju predstavivosť s kvalitnými prísadami a vyčarujte si „falošný“ tatarák s vlastným podtónom. Bon appétit!