Zemiaková kaša patrí medzi najobľúbenejšie a zároveň najjednoduchšie pokrmy, ktoré sa pripravujú takmer v každej domácnosti. Napriek tomu však existuje množstvo drobných rozdielov, ktoré robia každú rodinnú receptúru jedinečnou. Nielenže sa recepty líšia od rodiny k rodine, ale v rôznych kútoch sveta majú aj rôzne obľúbené prísady, ktoré ich kaši dávajú originálny charakter. Aká je teda tá „pravá nemecká“ a čo by ste ochutnali, keby ste si zemiakovú kašu objednali v Indii?
Nemecká kuchyňa a zemiaky – tradícia, ktorú Slováci dobre poznajú
Aj vy ste si všimli, že nemecká a slovenská kuchyňa majú k sebe veľmi blízko? Mnoho pokrmov, ktoré máme radi my, obľubujú rovnako aj naši západní susedia. Aj keď si často myslíme, že tradičné jedlá ako zemiakové placky či knedle sú typické výhradne pre našu kuchyňu, pravda je, že ich varianty sú populárne aj v Nemecku, no s mierne odlišnou prípravou.
Zemiakové placky či bramboráky sú obľúbené aj u našich susedov a pripravujú ich trocha inak. Ak máte chuť na zmenu, môžete si vyskúšať autentickú nemeckú verziu podľa receptu, ktorý predstavila na svojom YouTube kanáli Ninik Beckerová. Okrem tejto klasiky tu nájdete množstvo ďalších zaujímavých receptov, ktoré vám ukážu, ako vyzerá nemecká kuchyňa v domácom podaní.
Tajomstvo nemeckej zemiakovej kaše spočíva v jednej malej ingrediencii
V čom sa teda odlišuje nemecká zemiaková kaša od tej slovenskej? Základný postup je v podstate rovnaký – uvarené zemiaky sa rozmačkajú a pridáva sa mlieko, maslo a samozrejme troška soli. No Nemci majú jednu drobnú, avšak významnú špecialitu, ktorá kaši dodáva špecifickú a lahodnú chuť – je to muškátový oriešok. Táto aromatická prísada, ktorá sa používa len v jemnom množstve, dokáže kašu nádherne prevoňať a dodať jej jemnú pikantnosť. Pre mnohých môže byť táto chuťová nuansa prekvapivá, no rozhodne stojí za to ju vyskúšať.
Ak ste zvedaví, ako vyzerá pravý nemecký bramborák, môžete si pozrieť videorecept od Ninik Beckerovej na jej YouTube kanáli. Nájdete tam nielen tento recept, ale aj množstvo ďalších inšpirácií z nemeckej kuchyne, ktoré rozhodne stoja za vyskúšanie.
Video nájdete tu:
Zemiaková kaša vo svete – každá krajina má svoj obľúbený spôsob
Nie sú to však len Nemci, ktorí radi experimentujú s chuťou svojej zemiakovej kaše. Napríklad v severskom Švédsku je muškátový oriešok takisto veľmi populárnou ingredienciou. V Poľsku zase ku klasickej zemiakovej kaši pridávajú lyžicu zakysanej smotany a neodmysliteľnou súčasťou je sladkastá karamelizovaná cibuľka, ktorá pokrm výrazne dochutí.
Ak by ste sa dostali do niektorých regiónov Talianska, zistíte, že tu zemiakovú kašu obohacujú parmezánom a cesnakom, pričom klasické maslo neraz nahradí kvalitný olivový olej. V južných štátoch USA obľubujú kašu zjemnenú kefírom alebo čerstvým smotanovým syrom podobným tvarohu, čo jej dodáva jemnú a nadýchanú textúru. Japonská verzia kaše je možno trochu zvláštna pre Európanov, pretože do nej radi pridávajú malé množstvo majonézy, ktorá jej dodáva krémovosť.
Indická kaša – explózia chutí a vôní
Úplne špeciálnou kapitolou je kaša z Indie. Tá sa totiž od nášho chápania tohto pokrmu výrazne líši. Indická verzia je doslova nabitá pestrými koreniami ako rímsky kmín, koriander, štipľavé čili či liečivá kurkuma. Navyše sa do nej pridáva množstvo čerstvej zeleniny a bylín. Ak ju ochutnáte, narazíte na kúsky cibule, pálivých zelených papričiek, jemne chrumkavých horčičných semienok či voňavého čerstvého koriandra. Výsledkom je kaša, ktorá je nielenže extrémne chutná, ale aj plná zdravých látok.
Na záver – každá krajina má niečo do seba
Ako vidíte, zemiaková kaša vôbec nemusí byť nudným a stereotypným jedlom, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Stačí len trochu fantázie, odvahy a ochoty vyskúšať nové chute. Napokon, veď práve tým sa od seba jednotlivé svetové kuchyne odlišujú – každá prinesie niečo nové a nečakané.
Prečo teda nevyskúšať do svojej domácej kaše pridať aj niečo netradičné? Možno práve muškátový oriešok, parmezán, alebo dokonca niektoré z aromatických indických korenín vám otvoria dvere k novému, oveľa chutnejšiemu zážitku.