Čaj patrí k najobľúbenejším nápojom na celom svete. Mnohí si ho cenia pre jeho príjemnú a jemnú chuť, pomerne vysokú bezpečnosť konzumácie, rozmanitosť možností prípravy a, samozrejme, pre široké spektrum zdravotných benefitov. Kým niektoré čaje sú naozaj prospešné, existujú aj také, pri ktorých by ste mali byť veľmi obozretní – predovšetkým, ak sú plné cukru a rôznych prídavných látok.
Dostupnosť čaju v obchodoch je obrovská. Na pultoch predajní nájdete klasický sypaný čaj, čaj vo vrecúškach, ale aj tzv. instantný čaj, ktorý jednoducho zalejete a má sa hneď rozpustiť. Každá z týchto foriem má svoje výhody a nevýhody, pričom väčšinou rozhodujú vaše osobné preferencie. Čo sa však stane, keď zistíte, že niektoré z týchto “čajov” obsahujú len mizivé percento skutočného čaju?
Bežné druhy čajov a ich charakteristika
Čaj ako taký môže pochádzať z rôznych odrôd a spracovaní listov čajovníka (Camellia sinensis). Vďaka rozličnej dĺžke oxidácie, rôznym stupňom fermentácie či odlišným podmienkam pestovania vzniká niekoľko populárnych druhov. Medzi najčastejšie patria:
Čierny čaj
Ide o jeden z najrozšírenejších čajov na svete. Vyrába sa úplnou oxidáciou čajových lístkov, čo mu dodáva výraznú, plnú chuť a tmavú farbu. V mnohých kultúrach patrí medzi tradičné nápoje (napríklad v Indii či v Británii).Zelený čaj
Pripravuje sa zo zelených, rýchlo sušených čajových lístkov, ktoré neprechádzajú procesom oxidácie. Práve vďaka tomu si zachováva sviežu a jemne trpkastú chuť, ktorá môže byť aj príjemne kvetinová.Biely čaj
Vyrába sa z mladých púčikov a najvrchnejších lístkov čajovníka. Prechádza len minimálnou úpravou (často sa len suší na slnku), vďaka čomu je považovaný za jeden z najčistejších a najjemnejších čajových druhov.Oolong
Charakterizuje ho len čiastočná oxidácia, a preto jeho chuť či farba môžu pripomínať čosi medzi čiernym a zeleným čajom. Existuje viacero variácií oolongu od svetlejších, kvetinových až po tmavšie, zemitejšie odtiene.Pu-erh
Ide o čaj, ktorý fermentuje a zreje po dlhší čas. Je známy svojou špecifickou zemitou chuťou a mnohí ho vyhľadávajú aj z dôvodu potenciálnych pozitívnych účinkov na trávenie.
Sypaný vs. vrecúškový čaj: Výhody a rozdiely
Milovníci čaju sa často delia na dva tábory. Jedni preferujú sypaný čaj, pretože majú pocit, že veľké čajové lístky, ktoré sa pri lúhovaní môžu naplno rozvinúť, prinášajú intenzívnejšiu a plnšiu chuť. Takisto môžu byť kvalitnejšie, lebo pri sypaných čajoch často vidíte samotné lístky a viete tak lepšie posúdiť ich stav, farbu či vôňu. Lúhovanie však býva trochu dlhšie a náročnejšie na prípravu.
Na druhej strane stojí vrecúškový čaj, ktorý je bezpochyby pohodlnejší a rýchlejší na prípravu. Stačí ho len zaliať horúcou vodou, počkať pár minút a čaj je hotový. Niektorí tvrdia, že takáto forma čaju môže byť menej kvalitná, pretože sa často používajú menšie a drvené kúsky lístkov. V praxi však aj medzi vrecúškovými čajmi nájdete slušné značky s dobrou kvalitou.
Zdravotné prínosy klasického čaju
Pravidelné pitie bežného čaju (čierneho, zeleného či iného fermentovaného) môže vášmu telu priniesť viacero pozitívnych účinkov:
- Antioxidanty: Čaj je bohatý na polyfenoly, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a znižovať riziko niektorých chronických ochorení, ako sú choroby srdca, cukrovka či rakovina.
- Zložky ako katechíny a theaflavíny: Nachádzajú sa hlavne v zelenom a čiernom čaji a vplývajú na reguláciu krvného tlaku, môžu podporiť funkciu tráviacej sústavy a zdravie srdca.
- Stimulácia a sústredenie: Kofeín v čaji napomáha zlepšovať pozornosť a sústredenie, pričom čaj všeobecne obsahuje o niečo menej kofeínu než káva.
- Redukcia stresu: Príjemná vôňa a samotný rituál pitia čaju môžu pomáhať zmierňovať stres a úzkosť, najmä ak ho pijete v pokojnej atmosfére.
Lepší ako botox. Ak navyše do jedálnička zaradíte aj suroviny bohaté na antioxidanty (napríklad bobuľové ovocie, zeleninu či iné rastlinné zdroje), pleť sa vám môže za tento krok poďakovať. Vrásky sa pri dostatočnom príjme antioxidantov a hydratácie môžu tvoriť pomalšie, čo môžeme poeticky prirovnať k účinku „lepšie ako botox“.
Nebezpečenstvo instantných (rozpustných) čajov
Nielen klasický čierny či zelený čaj majú miesto v našej kuchyni. Na pultoch obchodov nás čoraz viac lákajú rôzne rozpustné (instantné) čaje, neraz v atraktívnych obaloch so sľubmi rýchlej prípravy a lákavej vône. Ak sa však bližšie pozriete na etikety, s veľkou pravdepodobnosťou narazíte na jeden zásadný problém – vysoký obsah cukru.
Mnohé instantné čaje obsahujú rôzne formy cukru: môže to byť biely rafinovaný cukor, glukóza alebo trstinový cukor. Podstatu to nemení – stále je to cukor, ktorý v nadmernom množstve nášmu telu neprospieva. V niektorých prípadoch tvoria cukry až 95 % obsahu vrecka či dózy, kým skutočný čaj predstavuje len zanedbateľných 5 %.
Okrem toho sa do týchto čajov pridávajú rôzne farbivá a ochucovadlá, aby hotový nápoj vyzeral a voňal lákavo. Pre vašu peňaženku a hlavne vaše zdravie sa tak môže stať, že v skutočnosti pijete viac sladenú vodu s chemickými prísadami, než plnohodnotný čaj. Je teda na mieste zvážiť, či sa vám oplatí takto „vylepšený“ produkt vôbec kupovať.
Prečo by ste mali zvážiť, či takýto čaj vôbec piť
- Vysoký príjem cukru: Nadmerná konzumácia cukru je spájaná s obezitou, zvýšeným rizikom vzniku diabetu 2. typu, problémami s metabolizmom a inými civilizačnými ochoreniami.
- Zbytočné kalórie: Instantný čaj často pridáva do vášho jedálnička prázdne kalórie, ktoré neprinášajú telu žiadne živiny.
- Chemické prídavky: Farbivá, arómy a ďalšie prídavné látky môžu zaťažovať organizmus, zvlášť ak ich konzumujete pravidelne vo väčšom množstve.
- Minimálny obsah čajových lístkov: Na rozdiel od klasického sypaného alebo aspoň vrecúškového čaju, tu len ťažko hovoríme o serióznom zdroji polyfenolov, katechínov či ďalších prospešných látok.
Ak vám teda záleží na zdraví a nechcete zbytočne riskovať, pozrite sa dôkladne na zloženie vášho instantného čaju. Možno je na čase zvážiť, či si radšej nenájdete chvíľku na prípravu poctivého sypaného alebo vrecúškového čaju, ktoré môžu priniesť omnoho viac pozitív – a to nielen z hľadiska chuti, ale aj zdravotného prospechu.