Nazývali ju „kráľovská ryba“. Je skvelá pre seniorov, posilňuje kosti a prospieva srdcu

Zdieľať
pražma kráľovská
pražma kráľovská Foto: www.shutterstock.com

Ryby sú všeobecne považované za mimoriadne zdravú súčasť jedálnička, pričom ich pravidelná konzumácia prináša telu množstvo nevyhnutných živín. V európskom meradle však ľudia stále konzumujú menej rýb, ako odporúčajú odborníci na výživu.

Podľa dostupných štatistík priemerný obyvateľ krajín strednej Európy zje ročne približne 6 až 7 kilogramov rýb. V porovnaní s celoeurópskym priemerom, ktorý dosahuje až 24 kilogramov, je to značne nízke číslo. Výrazne vyššiu konzumáciu rýb majú krajiny ako Portugalsko, Estónsko alebo Francúzsko, pričom aj v ázijských krajinách ako Japonsko, Južná Kórea či Vietnam sú ryby úplne bežnou súčasťou každodenného stravovania.

Ryba s kráľovskou tradíciou

Medzi populárne ryby, ktoré sa dnes objavujú na tanieroch, patrí napríklad losos, treska alebo pstruh. Menej známou, no veľmi hodnotnou rybou je pražma kráľovská, tiež nazývaná morský zubáč zlatý. Táto ryba má dlhú históriu – bola obľúbená už v starovekom Grécku, kde bola spájaná dokonca s bohmi. Stala sa symbolom vitality, zdravia a harmónie.

Čo robí pražmu výnimočnou?

Pražma kráľovská patrí k najzdravším rybám vôbec. Obsahuje dôležité omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú nevyhnutné pre správnu činnosť srdca a cievneho systému. Navyše poskytuje telu aj potrebné minerály ako fosfor, horčík a selén, ktoré prispievajú k zdravým kostiam, silným svalom a dobrej imunite.

Z hľadiska výživy má pražma ďalšie výhody – je ľahko stráviteľná, obsahuje menej kalórií ako mnoho iných druhov rýb a má minimum drobných kostí, čo ocenia najmä starší ľudia alebo tí, ktorí preferujú jednoduchšiu prípravu.

Ako vybrať čerstvú rybu a pripraviť ju chutne?

Pri výbere akejkoľvek čerstvej ryby je dôležité sledovať jej celkový vzhľad. Čerstvá ryba má čisté, lesklé oči, jasne červené žiabre a pružnú, napnutú pokožku.

Pražmu je možné pripraviť viacerými spôsobmi – hodí sa na pečenie, grilovanie alebo jednoduché orestovanie na panvici. Mäso tejto ryby je jemné, biele a má príjemnú chuť. Obvykle stačí rybu len mierne osoliť, pokvapkať citrónovou šťavou a kvalitným olejom, a potom tepelne upraviť podľa preferencií.

Ako príloha k rybám všeobecne výborne poslúžia zemiaky, čerstvá či grilovaná zelenina, prípadne šaláty, ktoré chuť ryby dokonale doplnia.

Ak teda hľadáte rybu, ktorá kombinuje skvelú chuť a množstvo zdravotných benefitov, pražma kráľovská je jednou z ideálnych možností. Nie nadarmo ju už v dávnej minulosti nazývali „kráľovskou rybou“.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané