Návod na jahodový džem z roku 1988

Zdieľať
džem
Návod na jahodový džem z roku 1988 Foto: www.freepik.com

Pokúšali ste sa uvariť jahodový džem a vyšla vám z toho riedka a podivne sfarbená tekutina? Prinášame vám návod, ktorý vám zaručí krásne červeno sfarbený, voňavý a hlavne hustý džem. Je to návod od záhradkárov ešte z roku 1988.

Na prípravu jahodového džemu koluje medzi záhradkármi mnoho receptov, ale nie všetky návody sú stopercentne funkčné. Náš návod je prekvapivo jednoduchý a nevyžaduje žiadne zložité pomôcky. Čo sa vybavenia a surovín týka, vystačíte si len s dvoma panvičkami a dvoma vareškami na miešanie, 50 dkg cukru a jedným kilogramom jahôd.

Jahody plus cukor

Kilogram umytých a zvyškov listov a stoniek zbavených jahôd roztlačte s pol kila cukru – ak nie ste na sladké, môžete dať cukru o 10 dkg menej, teda len 40 dkg. Na roztlačenie jahôd s cukrom môžete použiť akýkoľvek vhodný nástroj, napríklad lyžicu, vidličku, naberačku, dno pohára. Roztlačenú zmes nechajte v chlade 24 hodín odpočinúť, aby cukor vytiahol šťavu a obe ingrediencie sa spolu prepojili.

Varte a miešajte

Na jednu platničku sporáka postavte panvicu a dajte do nej štyri menšie naberačky roztlačených jahôd. V okamihu, keď sa začne zmes variť, rozkúrte druhú platničku, postavte na ňu ďalšiu panvicu opäť so štyrmi naberačkami jahôd. Zmes na oboch panviciach musíte neustále miešať, zmes sa nesmie pripáliť! Po chvíli zistíte, že zmes začína hustnúť. Akonáhle sa začne v zmesi pri miešaní robiť cestička a jahody začnú perlit, vykonajte rýchlu skúšku. Kvapnite trochu jahôd na tanierik a pozorujte, ako sa džem chová. V prípade, že sa rozteká, nemá tú správnu konzistenciu. Akonáhle zmes na tanieriku drží pohromade, prelejte obsah panvíc do čistých pohárov a poháre zavíčkujte.

jahodový džem
Návod na jahodový džem z roku 1988 Foto: www.freepik.com

Vhodné poháre

Môžete použiť akýkoľvek typ zaváracích pohárov – napríklad tie s hliníkovými viečkami (so závitom aj bez), alebo tie so sklenenými viečkami a tesniacou gumou, či poháre so skleneným viečkom, tesniacou gumou a drôteným uzáverom. Dôležité je, aby boli poháre sterilizované, napríklad tepelne vyvarené vo vode, alebo prípravkom na báze alkoholu Lerasept pre potravinársku výrobu.

Voňavá odmena

Znovu naplňte vyprázdnenú panvičku a striedavo varte a plňte poháre. Ide to rýchlo a priznám sa, že je to celkom naháňačka. Ale voňavý a kvalitný výsledný džem stojí za to. Podobným spôsobom ako jahody môžete spracovať na džem aj marhule alebo jablká.

Zdroj: dumazahrada.cz, Ročenka Klubu zahrádkářů 1988, www.almanac.com, Allrecipes

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané