Nakladané uhorky sú právom považované za poklad každej špajze. Osviežia počas horúcich dní, výborne dopĺňajú hlavné jedlá aj obložené misy a vďaka svojej výraznej chuti dokážu prebudiť chuť do jedla. Ak túžite po autentickej domácej verzii bez konzervantov a umelých prísad, siahnite po osvedčenom recepte našich starých mám.
Okrem skvelej chuti ponúkajú aj prekvapivo priaznivý nutričný profil. Možno vás prekvapí, že uhorky obsahujú až 96 % vody a pritom sú zdrojom vlákniny, rastlinných bielkovín, dôležitých minerálov a dokonca aj malého množstva tukov a sacharidov. Navyše, kyslý nálev, v ktorom sa uhorky konzervujú, je známy aj ako osviežujúci „elixír“ po náročnej noci – niektorí ho odporúčajú ako účinný prostriedok proti opici.
Sklenený poklad plný chuti
Príprava nakladaných uhoriek nemusí byť vôbec zložitá. Stačí dodržať niekoľko zásad a výsledok vás príjemne prekvapí. Základom sú kvalitné suroviny – najlepšie čerstvé trhové nakladačky, ktoré sú menšie a pevnejšie. Pred samotným zaváraním si pripravte aj vhodné nádoby – ideálne sú skrutkovacie zaváraninové poháre, ktoré zabezpečia dobré tesnenie. Nezabudnite ich pred použitím dôkladne umyť horúcou vodou a nechať usušiť v rúre. Vlhkosť je nežiaduca, mohla by totiž narušiť trvanlivosť hotového produktu.
Recept na domáce nakladané uhorky bez chémie
Do každej zaváraninovej fľaše vložte:
1 bobkový list
5 celých čiernych korení
3 guľôčky nového korenia
1 lyžičku horčičných semienok
vetvičku kôpru (ideálne aj s kvetom)
niekoľko plátkov cibule
pár kúskov mrkvy nakrájaných na kolieska
Uhorky poriadne umyte a natlačte ich do pohára čo najhustejšie. Platí jednoduché pravidlo – čím viac uhoriek, tým menej nálevu bude potrebné.
Príprava nálevu a zaváranie
Uhorky zalejte pripraveným nálevom z vody, octu, cukru a soli až po samotný okraj fľaše. Potom ich poriadne uzavrite viečkom a sterilizujte približne 20 minút pri teplote 85 °C. Po vychladnutí poháre skladujte na tmavom a chladnejšom mieste.
Tipy, ktoré sa dedili z generácie na generáciu
Ak túžite po uhorkách, ktoré budú krásne chrumkavé a nerozvaria sa, pridajte do každej fľaše aj listy z čiernych ríbezlí, višní alebo chrenu. Tieto listy obsahujú prírodné látky ako teín, ktoré pomáhajú uchovať pevnosť uhoriek aj po sterilizácii.
A ak máte radi výraznejšie chute, pokojne môžete experimentovať – skúste pridať pár plátkov čili papričky. Získate jemne pikantný nálev, ktorý vynikne najmä pri servírovaní k mäsu alebo grilovaným dobrotám.
Vedeli ste, že…?
Nakladané uhorky sú typickou pochúťkou strednej Európy. V Česku a na Slovensku sa preferujú jemne sladkasté, zatiaľ čo v Nemecku dominuje kyslejší variant.
V priebehu zavárania je ťažké odhadnúť, či budú uhorky po otvorení skôr mäkké alebo tvrdé. Ak sa vám podarí menej chrumkavá várka, nezúfajte – výborne sa hodí napríklad do domácej tatárskej omáčky. Naopak, tvrdšie kúsky sú ideálne k teplým pokrmom, kde dodajú chuť a sviežosť.
Bonus na záver: Známá osobnosť a uhorky
Vedeli ste, že jednou z najznámejších osobností, ktorá milovala nakladané uhorky, bol legendárny filmový režisér Miloš Forman? Hoci žil v USA, jeho manželka mu pravidelne vozila poháre s domácimi uhorkami z Čiech ako milý a chutný suvenír. Aj to dokazuje, že chuť domova sa niekedy ukrýva práve v obyčajnom pohári zaváraných uhoriek.