Najtoxickejšie ovocie. Zbožňujeme ho, no netušíme, koľko nebezpečných látok sa v ňom skrýva

Zdieľať
ovocie

Ovocie ako jablká, jahody či hrozno patrí medzi najobľúbenejšie druhy potravy, ktoré mnohí z nás denne konzumujú. Málokto si však uvedomuje, že za ich lákavým vzhľadom a šťavnatosťou sa môžu skrývať stopy rôznych pesticídov, fungicídov a ďalších chemických látok. Pestovatelia ich totiž používajú, aby plody chránili pred škodcami, urýchlili ich rast a dosiahli čo najdlhšiu trvanlivosť pri preprave aj skladovaní. V tomto článku sa pozrieme na to, aké látky v obľúbenom ovocí môžeme nájsť a ako sa pred nimi aspoň čiastočne chrániť.

Jablká, jahody a hrozno: Prečo patria medzi „najproblémovejšie“?

Pri nákupe ovocia v obchode väčšinou siahneme po tých najkrajších a najlákavejších kúskoch. Krásna farba, žiadne škvrny, dokonalý tvar – to všetko nás vie presvedčiť, že ide o kvalitný výrobok. Pravda je však často iná: práve tieto „dokonalé“ kusy bývajú spravidla najviac chemicky ošetrované, aby vydržali dlhý transport, ostali čo najdlhšie čerstvé a nepodliehali skaze na predajných pultoch.

Odborné organizácie, pravidelne zostavujú rebríček ovocia a zeleniny s najvyšším obsahom pesticídov. Na vrchole tohto zoznamu sa opakovane objavujú tri druhy ovocia:

  1. Jahody
  2. Jablká
  3. Hroznové víno

Na Slovensku patria k tým najpredávanejším druhom. Zaujímavý je fakt, že práve jablká sú mimoriadne obľúbené: priemerný Slovák skonzumuje podľa štatistík viac než 20 kilogramov jabĺk ročne. Aj keď ide o výživovo bohaté a zdravé plody, môžu obsahovať mix viacerých chemických látok, ktoré sa do nich dostávajú počas pestovania, skladovania a prepravy.

Ako pesticídy a fungicídy ovplyvňujú naše zdravie

Možno si vravíte, že používanie týchto látok je predsa povolené, takže by nemali byť nebezpečné. Skutočným rizikom však môže byť ich kombinácia, pretože každý pesticíd sa síce testuje jednotlivo, no už menej sa vie o tom, ako v našom organizme pôsobia ich vzájomné kombinácie. Niektoré štúdie naznačujú, že aj v prípadoch, keď množstvo konkrétnej chemikálie samostatne nepresahuje povolené limity, môžu sa pri vzájomnom pôsobení rôznych látok prejaviť nežiaduce účinky na ľudské zdravie.

Čo konkrétne nám hrozí? Môže dôjsť k narušeniu hormonálneho systému, oslabeniu imunity a niektoré výskumy naznačujú aj zvýšené riziko vzniku rakoviny. Existuje reálna možnosť, že malé dávky pesticídov sa v tele postupne kumulujú a k ich negatívnemu vplyvu dôjde pokojne až po rokoch.

Jablká: Ovocie milované aj nedocenené

Jablká sú obľúbené pre svoju sladkú chuť a všestranné využitie: môžeme ich jesť čerstvé, piecť z nich koláče, vyrábať džúsy či zavárať ich. Navyše sú zdrojom vlákniny, vitamínu C a rôznych antioxidantov. To všetko z nich robí priam dokonalú voľbu do každodenného jedálnička. Avšak práve vďaka enormnej popularite a dopytu pestovatelia často používajú široké spektrum chemických prostriedkov, aby zabezpečili, že sa jabĺk urodí dostatok, budú vyzerať nepoškodene a dlhšie vydržia na sklade.

To isté platí aj pre dovozové jablká, ktoré musia precestovať stovky či tisíce kilometrov, kým sa dostanú do našich obchodov. Pesticídy a ďalšie postreky zabezpečujú, že ovocie netrpí hubovými chorobami, plesňami či poškodením škodcami.

Jahody a hrozno: Sladká chuť, trpká pravda

Ďalším druhom ovocia, ktoré sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach v obsahu pesticídov, sú jahody. Milujeme ich pre ich sladkú chuť a intenzívnu arómu, no práve túto arómu treba mnohokrát „poistiť“ aj chemickými prípravkami proti plesniam a škodcom. Jahody majú navyše relatívne jemnú a krehkú štruktúru, takže sú náchylnejšie na rýchle poškodenie a kazenie.

Veľmi podobné je to aj s hroznom, ktoré sa taktiež môže stať obeťou rôznych plesní a škodcov. Často putuje do obchodov zo vzdialených krajín (Španielsko, Taliansko, Grécko či dokonca z Južnej Ameriky), čo si vyžaduje ďalší stupeň ochrany počas cesty.

Ako sa môžeme brániť pred nadmerným príjmom chémie

Zbaviť sa pesticídov úplne je prakticky nemožné, pretože sa nachádzajú nielen v ovocí, ale aj v pôde, vode a ovzduší. Existujú však spôsoby, ako obmedziť ich množstvo:

  1. Dôkladné umývanie
    Pred konzumáciou ovocia ho umyte pod tečúcou vodou a snažte sa poriadne ho trieť rukami alebo použiť mäkkú kefku. Fyzické odstránenie nečistôt môže zredukovať časť chemických zvyškov na povrchu.

  2. Máčanie v octovej vode alebo roztoku sódy bikarbóny
    Ak chcete byť ešte dôslednejší, nechajte ovocie chvíľu namočené v miske s vodou, do ktorej pridáte trošku octu alebo jedlej sódy. Niektoré štúdie potvrdzujú, že takýmto spôsobom môžete z povrchu odstrániť ďalšiu časť nežiaducich látok.

  3. Ošúpanie šupky
    Najjednoduchšie riešenie (aj keď nie najzdravšie) je šupku odstrániť, pretože práve na jej povrchu môže byť najviac pesticídov. Bohužiaľ, tým prichádzame aj o cenné živiny, ako sú vitamíny, minerály a vláknina, ktoré sa nachádzajú tesne pod šupkou.

  4. Nákup BIO alebo farmárskych produktov
    BIO pestovatelia a lokálni farmári majú zvyčajne prísnejšie obmedzenia na používanie pesticídov. Ak máte možnosť nakupovať priamo od overených pestovateľov, môžete si byť istejší, že konzumujete menej zaťažované ovocie. Okrem toho tak podporíte lokálnu ekonomiku a získate čerstvejšie plody.

  5. Pestovanie vlastného ovocia
    Pre tých, ktorí majú záhradu alebo aspoň menší pozemok, môže byť zaujímavou alternatívou pestovať si jahody, jablká či iné druhy ovocia sami. Tým máte kontrolu nad tým, aké hnojivá a postreky použijete (alebo nepoužijete), a viete presný pôvod svojho jedla.

10 potravín, ktoré má najmenej kalórií

Zdravé ovocie áno, ale s rozumom

Ovocie a zelenina sú neoddeliteľnou súčasťou vyváženej stravy a obsahujú množstvo dôležitých živín. Netreba sa ich preto vzdávať len kvôli obavám z pesticídov. Dôležité je skôr uvedomiť si, že každodenná konzumácia tých istých druhov ovocia s vysokým obsahom chemických látok môže organizmu dlhodobo škodiť, najmä ak nie je dôkladne umyté či inak ošetrené.

V ideálnom prípade by sme mali kombinovať rôzne druhy ovocia a zeleniny, čím znížime riziko hromadenia rovnakého typu škodlivín v tele. Zároveň je vhodné poznať, odkiaľ plodiny pochádzajú, a získať informácie o spôsobe ich pestovania. Ak máte možnosť navštíviť farmárske trhy, môžete sa priamo opýtať pestovateľov na podrobnosti o ich produkcii.

Zhrnutie

  • Jablká, jahody a hrozno sa pravidelne zaraďujú medzi ovocie s najvyšším obsahom pesticídov.
  • Chemikálie sa využívajú na ochranu proti škodcom a plesniam, urýchlenie rastu a predĺženie trvanlivosti počas prepravy a skladovania.
  • Riziko spočíva v kombinácii viacerých rôznych látok, ktorých spoločné účinky na ľudský organizmus stále nie sú dokonale preskúmané.
  • Prevencia: dôkladné umývanie, máčanie vo vode s octom alebo sódou bikarbónou, prípadne ošúpanie šupky.
  • BIO a lokálne farmy: uprednostnenie miestnych farmárskych produktov alebo pestovanie vlastného ovocia môže výrazne znížiť množstvo prijatých pesticídov.

Aj napriek varovaniam netreba zabúdať, že ovocie je dôležitou súčasťou jedálnička. Obsahuje vitamíny, minerály a vlákninu, ktoré sú pre zdravie nevyhnutné. Dôležité je však dbať na správnu prípravu a vyberať si kvalitu pred kvantitou. Tak si môžeme vychutnať sladkú chuť obľúbených plodov bez zbytočnej chémie a s dobrým pocitom, že pre svoje telo robíme to najlepšie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané