
Sezóna tekvíc je konečne tu. Je jedno, či si ich pestujete na záhrade, alebo ich kúpite, tekvica a jedlá z nich neodmysliteľne patria k útulnej jesennej atmosfére. Vybrali sme pre vás trojicu tekvicových receptov, ktorými nepochybne zaujmete.
Jednoduchá tekvicová polievka
Polievka z tekvice je snáď najznámejšou úpravou tekvíc. Na uvarenie je prekvapivo jednoduchá a pritom zaujme lahodnou chuťou. Príprava polievky vám zaberie zhruba 30 minút.
Na 4 porcie si pripravíme:
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 najemno nakrájané cibule
- 1 kg na kocky nakrájaná tekvica hokaido
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml 33% šľahačky
- soľ
- čerstvo namleté korenie
V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom necháme zosklovatieť cibuľu. Na cibuľke asi 10 minút opečieme kúsky tekvice. Prilejeme vývar a povaríme cca 15 minút, kým tekvica zmäkne. Zmes rozmixujeme do hladka a vmiešame šľahačku. Osolíme, okoreníme a pár minút povaríme. Polievku podávame ozdobenú tekvicovými semienkami a trochou šľahačky.

Tekvicové rizoto so slaninou
Tekvicový variant rizota je príjemným osviežením tradičného receptu. Recept je časovo nenáročný – počas pol hodinky budete mať ľahký obed, alebo večeru hotovú.
Na 6 porcií si nachystáme:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 najemno nakrájanú cibuľu (príp. šalotku)
- 150 g údenej slaniny nakrájanej na kocky
- 2 strúčiky najemno nasekaného cesnaku
- 500 g guľatozrnnej ryže (Arborio, Carnaroli…)
- 1,5 dcl suchého bieleho vína
- 1/2 na kocky nakrájaná tekvica hokaido
- 1 vetvička najemno nakrájanej šalvie
- 1,5 l horúceho vývaru
- soľ
- čerstvo mleté biele korenie
- 50 g masla
- 70 g strúhaného parmezánu
Osmažíme na oleji do sklovita cibuľu, slaninu a cesnak. Pridáme ryžu a dôkladne premiešame. Podlejeme vínom a za stáleho miešania necháme alkohol vyvariť. Potom pridáme tekvicu a šalviu. Po naberačkách podlievame horúcim vývarom a neprestávame rizoto miešať. Dochutíme soľou a korením. Varíme asi 15-20 minút, kým nie je ryža al-dente. Pred servírovaním vmiešame maslo a parmezán za vzniku krémovitej konzistencie.

Hranolčeky z maslovej tekvice
Z maslovej tekvice si môžete pripraviť chrumkavé hranolčeky, ktoré sa stanú zaujímavou alternatívou ku klasickým hranolčekom zo zemiakov. Ich príprava je veľmi jednoduchá a výsledok chutí skvele.
Hranolky pripravíme zo šupky zbavenej a vykrájanej maslovej tekvice. Hranolčeky rozprestrieme na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a posypeme obľúbenými bylinkami. Pečieme asi 20 minút dozlatista. Pred podávaním osolíme.
Zdroj: extrafit.cz