Najlepšie tekvicové recepty. 3 tipy aby si pochutnala celá rodina

Zdieľať
recepty z tekvice
Najlepšie tekvicové recepty. 3 tipy aby si pochutnala celá rodina Foto: www.freepik.com

Sezóna tekvíc je konečne tu. Je jedno, či si ich pestujete na záhrade, alebo ich kúpite, tekvica a jedlá z nich neodmysliteľne patria k útulnej jesennej atmosfére. Vybrali sme pre vás trojicu tekvicových receptov, ktorými nepochybne zaujmete.

Jednoduchá tekvicová polievka

Polievka z tekvice je snáď najznámejšou úpravou tekvíc. Na uvarenie je prekvapivo jednoduchá a pritom zaujme lahodnou chuťou. Príprava polievky vám zaberie zhruba 30 minút.

Na 4 porcie si pripravíme:

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 najemno nakrájané cibule
  • 1 kg na kocky nakrájaná tekvica hokaido
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml 33% šľahačky
  • soľ
  • čerstvo namleté korenie

V hrnci rozohrejeme olej, na ktorom necháme zosklovatieť cibuľu. Na cibuľke asi 10 minút opečieme kúsky tekvice. Prilejeme vývar a povaríme cca 15 minút, kým tekvica zmäkne. Zmes rozmixujeme do hladka a vmiešame šľahačku. Osolíme, okoreníme a pár minút povaríme. Polievku podávame ozdobenú tekvicovými semienkami a trochou šľahačky.

polievka
Najlepšie tekvicové recepty. 3 tipy aby si pochutnala celá rodina Foto: www.freepik.com

Tekvicové rizoto so slaninou

Tekvicový variant rizota je príjemným osviežením tradičného receptu. Recept je časovo nenáročný – počas pol hodinky budete mať ľahký obed, alebo večeru hotovú.

Na 6 porcií si nachystáme:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 1 najemno nakrájanú cibuľu (príp. šalotku)
  • 150 g údenej slaniny nakrájanej na kocky
  • 2 strúčiky najemno nasekaného cesnaku
  • 500 g guľatozrnnej ryže (Arborio, Carnaroli…)
  • 1,5 dcl suchého bieleho vína
  • 1/2 na kocky nakrájaná tekvica hokaido
  • 1 vetvička najemno nakrájanej šalvie
  • 1,5 l horúceho vývaru
  • soľ
  • čerstvo mleté biele korenie
  • 50 g masla
  • 70 g strúhaného parmezánu

Osmažíme na oleji do sklovita cibuľu, slaninu a cesnak. Pridáme ryžu a dôkladne premiešame. Podlejeme vínom a za stáleho miešania necháme alkohol vyvariť. Potom pridáme tekvicu a šalviu. Po naberačkách podlievame horúcim vývarom a neprestávame rizoto miešať. Dochutíme soľou a korením. Varíme asi 15-20 minút, kým nie je ryža al-dente. Pred servírovaním vmiešame maslo a parmezán za vzniku krémovitej konzistencie.

jedlo z tekvice
Najlepšie tekvicové recepty. 3 tipy aby si pochutnala celá rodina Foto: www.freepik.com

Hranolčeky z maslovej tekvice

Z maslovej tekvice si môžete pripraviť chrumkavé hranolčeky, ktoré sa stanú zaujímavou alternatívou ku klasickým hranolčekom zo zemiakov. Ich príprava je veľmi jednoduchá a výsledok chutí skvele.

Hranolky pripravíme zo šupky zbavenej a vykrájanej maslovej tekvice. Hranolčeky rozprestrieme na plech s papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a posypeme obľúbenými bylinkami. Pečieme asi 20 minút dozlatista. Pred podávaním osolíme.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané