Najlepšie recepty na teplé jarné šaláty: Skúste viac ako len klasický zemiakový šalát

Zdieľať
teplé jarné šaláty
teplé jarné šaláty Foto: www.shutterstock.com

Jarná sezóna prináša čerstvosť do kuchyne a s ňou prichádzajú aj skvelé nápady na ľahké, no zároveň sýte teplé šaláty. Vyskúšajte kombinácie prvých mladých byliniek, klíčkov, chrumkavej karotky a čerstvých zemiakov alebo lahodnej špargle. Tieto recepty vám nielenže dodajú energiu, ale zároveň príjemne zahrejú, ak by sa jar ešte rozhodla trochu ochladiť.

Šalát s pečenými zemiakmi a rukolou s maslovou zálievkou

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 30 minút

Postup:
Najskôr uvarte mladé zemiaky v jemne osolenej vode, aby boli mäkké, ale nerozpadali sa. Medzitým umyte rukolu, na jemné plátky pokrájajte reďkovky (ideálne pomocou krájača alebo mandolíny) a pridajte čerstvý hrášok. Skvelo tento šalát doplní aj zelená špargľa alebo trocha uvarenej šošovice.

V malom hrnci jemne rozpustite maslo, pridajte na drobno nakrájanú jarnú cibuľku, pár kvapiek kvalitného octu, soľ a čerstvo namleté korenie. Teplú zálievku hneď nalejte na šalát so zemiakmi a môžete servírovať ešte teplé.

Tip: Nové zemiaky majú výnimočnú chuť, ktorá najviac vynikne v jednoduchých receptoch.

Jarný šalát s čerstvým syrom a pečenou rebarborou

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 45 minút

Postup:
Rebarboru nakrájajte na kúsky dlhé približne 3–4 centimetre. Dôkladne ju premiešajte s medom a pečte v rúre asi 7 minút pri teplote 220 °C, kým nebude jemne karamelizovaná. Potom nechajte vychladnúť priamo na plechu.

Na suchej panvici opražte vlašské orechy, až krásne zavonia. Medzitým si pripravte zálievku – balzamikový ocot dôkladne premiešajte s kvalitným olivovým olejom, soľou a čerstvo namletým korením. Rukolu zbavte tvrdších stopiek, umyte a osušte.

Všetky ingrediencie premiešajte so zálievkou, pridajte rebarboru, orechy a čerstvý kozí alebo iný syr. Môžete pridať aj jemne nakrájaný fenikel alebo valeriánku.

Tip: Ak poznáte rebarboru len zo sladkých koláčov, určite vás prekvapí svojou delikátnou chuťou v tomto sviežom šaláte.

Špargľa s pošírovaným vajíčkom a prepusteným maslom

Počet porcií: 2
Čas prípravy: 30 minút

Postup:
Najprv si pripravte prepustené maslo: v malom hrnčeku ho nechajte pomaly rozpúšťať na najnižšom stupni, kým sa voda neodparí a na povrchu sa neobjaví pena. Penu opatrne odstráňte lyžicou.

Špargľu očistite (bielu dôkladnejšie, zelená nepotrebuje ošúpať), odstráňte drevnaté konce a zviažte ju do zväzku. Vložte ju do vriacej osolenej vody s troškou cukru, masla a citrónovej šťavy tak, aby hlavičky špargle trčali nad vodou. Biela špargľa sa varí asi 5–8 minút, zelenej postačia približne 3–4 minúty.

Na pošírované vajíčko dajte variť asi 10 cm vody, pridajte lyžicu octu, stiahnite teplotu a vo vode urobte lyžicou jemný vír. Do jeho stredu opatrne vložte vajíčko a nechajte asi 3 minúty. Hotovú špargľu jemne orestujte v masle a servírujte ju s vajíčkom. Na ozdobu a chuť môžete použiť napríklad kvety kapucínky, horčičné alebo reďkovkové klíčky.

Tip: Aprílová špargľa je dokonalá práve v tejto jednoduchej kombinácii.

Zemiakový šalát s pečeným lososom a bylinkovou zálievkou

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 45 minút

Postup:
Filet lososa osoľte, okoreňte a potrite trochou oleja. Pečte ho v rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C. Medzitým uvarte mladé zemiaky v osolenej vode, väčšie môžete prekrojiť, menšie nechať celé.

Jogurt zmiešajte s citrónovou šťavou, nasekanou petržlenovou vňaťou, prípadne trochou kôpru, osoľte a okoreňte. Do tejto zmesi vmiešajte ešte teplé zemiaky. Rozložte šalát na taniere, navrch položte kúsky upečeného lososa a podávajte.

Tip: Pečený losos dodá jedlu množstvo zdravých živín a chutí výborne práve v tejto ľahkej kombinácii.

Šalát s pečenou mrkvou a chrumkavým kozím syrom

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 60 minút

Postup:
Mrkvu, prípadne červenú repu alebo cibuľu pokrájajte na kúsky, premiešajte s trochou oleja a soli a pečte pri 200 °C (repa 50 min., mrkva 35 min., cibuľa 20 min.).

Kozí syr obalte v múke, vajíčku a strúhanke, osmažte dozlatista. Hotovú zeleninu premiešajte s rukolou, orechmi a smaženým syrom.

Tip: Kozí syr perfektne doplní sladká pečená mrkva a jemné jarné chute.

Kurací šalát s ryžovými rezancami a zeleninou

Počet porcií: 4
Čas prípravy: 25 minút

Zálievka (voliteľná, pre ázijskú chuť): zmiešajte 2 lyžice ryžového octu, cukru, rybej omáčky, horúcej vody, cesnaku a čili.

Kuracie mäso marinujte v sójovej omáčke, škrobe a zázvore. Potom opečte. Zeleninu (mrkvu, kaleráb, jarnú cibuľku) pokrájajte na tenké pásiky. Rezance zalejte vriacou vodou, sceďte, zmiešajte s mäsom a zeleninou. Servírujte so sezamom a zálievkou podľa chuti.

Tip: Ryžové rezance sú veľmi rýchle a nenáročné na prípravu.

Vďaka týmto receptom si užijete zdravé, chutné a originálne jedlá, ktoré prinesú jar na váš stôl v plnej sviežosti a rozmanitosti chutí.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané