Ak vás prepadne neodolateľná chuť na niečo sladké, býva často ťažké odolať. V takých chvíľach zvykneme rýchlo nakuknúť do chladničky či špajze a hľadať niečo, čo by uspokojilo naše maškrtné jazýčky. Ak máte poruke aspoň štyri jablká, trochu múky a zopár vajec, môžete si v krátkom čase pripraviť skutočne výborný jablkový koláč, ktorý si s chuťou vychutnáte aj nasledujúce dni. Napriek jednoduchosti má tento recept príjemné prekvapenie – výsledok je nielen nadýchaný, ale aj dokonalo šťavnatý.
Príprava jablkového koláča
Prvým krokom je predhriať si rúru na 180 °C. Medzitým si pripravte okrúhlu formu s priemerom približne 24 centimetrov. Formu vymažte maslom a zľahka vysypte polohrubou múkou, aby sa cesto pri pečení neprichytávalo ku dnu ani ku okrajom. Takto bude koláč po dopečení jednoduchšie vyklopiť.
Potom sa môžete pustiť do očistenia jabĺk. Budete potrebovať štyri stredne veľké jablká; ak máte radšej kyslejšiu chuť, zvoľte kyslejšie odrody, hoci aj sladšie druhy poslúžia dobre. Jablká umyte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte ich na mesiačiky. Dôkladne a rovnomerne poukladajte tieto kúsky na dno vymastenej a vysypanej formy.
Cesto, ktoré nemôže sklamať
V samostatnej mise si rozšľahajte 3 vajcia spolu so 150 gramami cukru. Ak máte kuchynský robot alebo ručný mixér s balónovou metličkou, využite ho, aby ste docielili nadýchanejšiu konzistenciu. Keď sa vajcia s cukrom spoja do jemnej peny, pridajte približne 230 gramov preosiatej polohrubej múky a jeden balíček kypriaceho prášku. Pre milovníkov intenzívnejšej chuti môžete pridať aj lyžičku škorice – ku jablkám je to dokonalá kombinácia.
Celú zmes dobre premiešajte a následne zľahka primiešajte 4 polievkové lyžice olivového oleja. Tento krok je dôležitý na to, aby koláč získal jemnú, vláčnu konzistenciu. Pokojne si počas miešania dajte pozor, aby ste cesto veľmi neprešľahali – aj tak bude pôsobiť nadýchane, najmä po upečení.
Pečenie a posledné úpravy
Napokon cesto nalejte na vrstvu jabĺk, ktoré ste si už naukladali do formy. Vložte koláč do vopred predhriatej rúry a pečte ho približne 30 minút, kým nebude mať pekný zlatistý nádych. Či je naozaj hotový, overíte pomocou špajdle – ak po zapichnutí do stredu ostane čistá, koláč je upečený.
Po dopečení ho vyberte z rúry a nechajte chvíľu vychladnúť, aby ste ho mohli bez problémov vyklopiť alebo krájať priamo vo forme. Tento recept je známy aj pod názvom „Ruský koláč s jablkami“ a dokáže prekvapiť práve svojou štruktúrou. My sme ho pred nedávnom vyskúšali, a hoci sme bielky nevyšľahali zvlášť, koláč bol nádherne nadýchaný a jemný.
Nečakaná návšteva? Žiadny problém
Zaujímavé je, že tento recept zachráni situáciu aj v prípade, že vás prekvapí neohlásená návšteva. Nám sa to stalo práve počas pečenia, a môžeme povedať, že koláč všetkým veľmi chutil. Napriek svojej jednoduchosti patrí k tým dezertom, ktoré sa hodia ako na popoludňajšie posedenie pri káve, tak aj na rýchlu večernú maškrtu.
Ak teda zháňate niečo rýchle, nenáročné a zároveň fantasticky chutné, určite siahnite po tomto recepte. Nebudete k nemu potrebovať veľa surovín ani zložité postupy, a výsledok vám odhalí, že aj zdanlivo obyčajný jablkový koláč môže mať niečo navyše – šťavnatosť, nadýchanosť a skvelú chuť, ktorú si budete pamätať ešte dlho.