Polievky patria medzi obľúbené pokrmy, ktoré možno konzumovať ako predjedlo, ale aj ako plnohodnotné hlavné jedlo. Aby bola polievka sýtejšia a získala správnu konzistenciu, existuje viacero spôsobov, ako ju efektívne zahustiť. Niektoré sú známe už desaťročia, iné sú moderné a zdravšie alternatívy. Nasledujúci prehľad vám prináša osvedčené a často používané metódy, pomocou ktorých môžete zahustiť akúkoľvek polievku podľa vašich predstáv.
Tradičná zápražka a zátrepka
Najbežnejšou metódou zahusťovania polievok je klasická zápražka. Tá sa pripravuje z tuku – najčastejšie z oleja, masla alebo masti – a z múky. Tuk s múkou sa krátko opražia a potom vmiešajú do polievky. Táto metóda je vhodná pre širokú škálu polievok, ako sú napríklad strukovinové alebo zeleninové.
Alternatívou je zátrepka, ktorá sa pripravuje zmiešaním múky s trochou studenej vody. Táto zmes sa naleje do horúcej polievky a nechá sa krátko prevariť, čím polievka získa požadovanú hustotu bez výrazného zvýšenia obsahu tuku.
Zahusťovanie pomocou obilnín
Obilniny sú ďalším obľúbeným spôsobom zahusťovania polievok. Najčastejšie sa používajú krúpy, jačmenné vločky, pohánka, pšeno či ovsené vločky. Tieto prísady sa pridávajú priamo počas varenia polievky a okrem zahustenia zvyšujú aj jej nutričnú hodnotu. Výhodou obilnín ako pohánka a pšeno je, že sú prirodzene bezlepkové, čo je vhodné pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok.
Použitie vajec a domácich cestovín
Vajíčka sú tradičnou a veľmi jednoduchou metódou na zahustenie a zvýšenie výživnosti polievky. Vajíčko stačí rozšľahať a pomaly vlievať do vriacej polievky, čím vzniknú drobné vlásočnice, ktoré polievku zahustia a dodajú jej jemnú chuť.
Domáce rezance alebo cestoviny sú ďalšou možnosťou, ktorá bola v minulosti veľmi rozšírená. Ich príprava je jednoduchá – zo zmesi múky, vajca a vody či oleja vznikne hladké cesto, ktoré sa rozvaľká a nareže na rezance. Tieto cestoviny dokážu výrazne zvýšiť sýtosť aj konzistenciu polievky.
Zelenina ako prírodné zahusťovadlo
Zelenina je ďalším obľúbeným a zdravým spôsobom, ako prirodzene zahustiť polievky. Zelenina ako zemiaky, mrkva, petržlen alebo zeler obsahujú škroby, ktoré po rozmixovaní vytvárajú príjemnú krémovú konzistenciu. Zeleninu stačí uvariť priamo v polievke a následne rozmixovať ponorným mixérom alebo prepasírovať cez sitko. Výsledkom je prirodzene zahustená polievka s výraznou chuťou zeleniny bez potreby pridávania múky či iných zahusťovadiel.
Všetky uvedené metódy sú univerzálne a je možné ich použiť na širokú škálu polievok. Zároveň poskytujú možnosť prispôsobenia podľa preferencií, dietetických obmedzení či požadovanej chuti.