Najlepší recept na mriežkovaný koláč. Urobte si chutný dezert z toho, čo dom dá

Zdieľať
koláč
Najlepší recept na mriežkovaný koláč. Urobte si chutný dezert z toho, čo dom dá Foto: www.freepik.com

Mriežkovaný koláč predstavuje jedinečný spôsob, ako využiť to, čo nám ponúka domáca  špajza alebo chladnička, a zároveň si pochutnať na vynikajúcej sladkosti. Tento recept je ideálny pre každého, kto hľadá jednoduchý, ale zároveň originálny spôsob, ako pripraviť koláč s využitím rôznych surovín, ktoré už má doma.

Mriežkovaný koláč je skvelou voľbou pre každú príležitosť. Dokonale zasýti chuť na sladké, jeho príprava je jednoduchá a dôležité je, že môžete využiť rôzne suroviny, ktoré máte doma a je potrebné ich spotrebovať. Nemusíte byť profesionálni cukrári ani pekári, aby ste tento koláč zvládli na jednotku. Navyše, vďaka rozmanitej náplni môžete pripraviť každý raz niečo nové a nechať sa unášať kreativitou.

Pozrite sa do chladničky a špajze, čo vám môžu ponúknuť. Zvyšky marmelád alebo džemov, najlepšie domácich, sa skvele hodia do náplne a nevadí, ak skombinujete rôzne druhy. Výnimočný bude aj s makovou alebo tvarohovou náplňou. Ak nájdete staršie ovocie, neváhajte ho pridať do koláča. Okrem jabĺk sa skvelo hodia aj hrušky či slivky. Tip na dochutenie cesta: Máte doma polovicu citrónu? Šťavu vytlačte a vypite, kôru nastrúhajte do cesta pre jemnú arómu.

ingrediencie na koláč
Najlepší recept na mriežkovaný koláč. Urobte si chutný dezert z toho, čo dom dá Foto: www.freepik.com

Suroviny

Na cesto:

  • 450 g pšeničnej celozrnnej hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 200 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor

Na náplň napríklad:

  • 250 g mascarpone
  • 1 žĺtok
  • 50 g cukru
  • lekvár

Postup

Zmiešajte múku s cukrom, kypriacim práškom a vanilkovým cukrom, pridajte vajíčka a maslo. Spracujte cesto tuhšej konzistencie, aby sa dalo dobre rozváľať. Približne jednu tretinu cesta oddeľte, zvyšok vyvaľkajte na tvar zodpovedajúci kruhovej forme, vrátane okrajov. Keď budete cesto vaľkať na papieri na pečenie, „kruh“ ľahko prenesiete do formy. V opačnom prípade formu vymažte a vysypte múkou a cesto preneste s pomocou valčeka. Polovicu koláča natrite lekvárom, na druhú dajte mascarpone (vopred ho zmiešajte s cukrom a žĺtkom), alebo použite inú náplň. Z odloženej tretiny cesta vytvorte prúžky, ktorými na náplni vytvoríte mriežku. Dajte piecť do predhriatej rúry na 180 °C asi 25 minút.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané