Domáci zázvorový čaj je dokonalým nápojom na daždivé jesenné dni. Výborne zahrieva a pomáha získať imunitu a energiu.
Pri nachladnutí (kašli, upchatom nose,či boľavom hrdle, )je čaj zo zázvoru nenahraditeľný.

Zázvor, urýchľuje metabolizmus, prináša poriadok do obehového systému, odstraňuje toxíny, normalizuje činnosť pečene, reguluje metabolizmus. Pri toxikóze je zázvorový čaj najlepší priateľ tehotných žien.
Keď máte jesennú depresiu, potrebujete teplo a pokoj.Treba si sadnúť do ticha a vychutnať si šálku čerstvého zázvorového čaju.
Už pohľad naň na jeho svetložltú farbu prináša pokoj..Jeho korenistá chuť a príjemná vôňa odoženie všetko zlé z vašej mysle.
zloženie:
- 1 čajová lyžička strúhaného čerstvého zázvoru
- 200 ml vriacej vody
- Šťava z polovice limetky alebo z citróna
- Šťava z polovice pomaranča
- 1 čajová lyžička medu
Zázvor si očistite a nastrúhajte na jemnom strúhadle.Dajte ho do šálky a zalejte vriacou vodou.Nechajte 5 minút postáť.
Zatiaľ si vytlačte šťavy z polovice limetky a polovice pomaranča.Môžete ju precediť ale nieje na škodu keď si šťavu necháte aj s dužinou.
Keď sa zázvorová voda ochladí cca na 40°C pridajte ovocné šťavy a med.Všetko premiešajte.
Čaj treba piť teplý…
Zázvor je hlavnou zložkou čaju. Samozrejme, najvhodnejší je čerstvý zázvor. Prášok – môžete tiež použiť, ale len v extrémnych prípadoch, zázvorový prášok má totiž slabší účinok ako zázvor čerstvý.

Typy zázvoru:
Jamajský – sa vyznačuje jemnejšou chuťou.
Africký a indický – je tmavšíí a trochu trpký.
Japonský – je má sladšiu menej trpkú chuť..

Recepty na zázvorové čaje:
Klasický zázvorový čaj
Výpočet: pre 200 ml (1 šálka) 1 cm koreňového zázvoru.
Môžete aj viac, závisí to od toho či znesiete príliš ostrú chuť, 1 cm je priemer na jednu šálku.
Odrežte z koreňa správne množtvo zázvoru..Ošúpte ho a buď to najemno nakrájajte alebo nastrúhajte strúhadlom.
Odporúčam zovrieť vodu, a keď voda vrie pridať k nej zázvor a potom odstaviť.Potom nechajte zázvor 5 – 7 minút lúhovať.
Základný čaj je pripravený.To či si pridáte k nemu med je len na vás…
Pre zmenu je tu niekoľko ďalších receptov na tento nápoj:
Základný čaj je rovnaký je rovnaký,môžete k nemu pridať i citrón, limetku, kardamón , škoricu, chilli a ďalšie koreniny. Pamätajte si len že to netreba preháňať.
Nápoj lásky
Známy zo sveta polynézskej kuchyne. Obsahuje bohatú škálu vitamínov a prospešných mikroelementov.
Zvarte 1 liter vody. Pridajte 5 cm zázvoru, predtým olúpaného a jemne nakrájaného / nastrúhaného.
Priveďte vodu do varu, odstavte ju a nechajte ju stáť 15 minút.
Potom vytlačte šťavu z jedného citróna a pridajte med.
Premiešajte a nechajte postáť ešte 10 minút.Potom sceďte a môžete piť..

Zázvorový čaj s citrónom
Zloženie: 3 poháre vody, 1 malý citrón, 4 lyžice medu, kus zázvoru 6-9 cm
Príprava:
Nalejte 3 šálky vody do malého hrnca. Dajte na stredný oheň. Pridajte šťavu z 1 citróna. Nastrúhaný zázvor tiež pridajte do hrnca. Priveďte do varu. Potom stiahnite plameň čo najviac a povarte 5 až 10 minút. Po odstavení pridajte med. Dobre premiešajte. Nechajte postáť 2-3 minúty.Môžete podávať.

Čaj so zázvorom a mätou
Zloženie: zázvorový sirup, voda, čerstvá mäta, 1 citrón
Príprava čaju so zázvorom a mätou:
Pripravte zázvorový sirup.
V hrnci priveďte do varu 3/4 šálky cukru a 1/2 šálky vody. Varte zmes na nízkej teplote. Pridajte olúpaný a nastrúhaný koreň zázvoru o veľkosti 5 cm, pri varení musíte miešať. Miešajte kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom sirup odstavte.
Ohrejte 1 liter vody na 80 ° C. Pridajte nastrúhanú kôru z citróna, čerstvú citrónovú šťavu a zázvorový sirup.Všetko dobre premiešajte.
Do šálky si dáme vetvičku čerstvej mäty a zalejeme zázvorovým čajom. Podávajte teplé..

Zázvorový čaj s jahodami
Zloženie: 8 cm čerstvého zázvoru, 5 g čierneho čaju, 1 citrón, 50 g mrazených jahôd, 120 ml jahodového sirupu
Príprava: Odlúpte koreň zázvoru a jemne nastrúhajte. Pridajte čaj do litra vriacej vody, potom zázvor a nechajte ho variť 10 minút prikrytý na malom plameni. Čím dlhšie necháte lúhovať, tým viac je pestrá a sýtejšia farba a chuť.
Teraz pridajte šťavu z polovice citróna a niekoľko jahôd. Zostávajúci citrón nakrájame na plátky, z ktorých každý je nakrájaný na 8 kusov a vložený do šálok .
Do každého pohára nalejte 2 polievkové lyžice jahodového sirupu. Sirup by mal byť prírodný bez umelých farieb a príchutí. Môžete tiež použiť jahodový džem ako náhradu. Horúci čaj by mal byť podávaný ihneď po naliatí do šálok.

Zázvorový čaj s mliekom
Zloženie: 1,5 šálky vody, 1 hrnček mlieka, 2 čajové vrecúška čierneho (zeleného) čaju, 2 lyžice cukru, 1 lyžička mletého kardamónu, 5-6 plátkov čerstvého zázvoru alebo 2 čajové lyžičky nastrúhaného zázvoru.
Príprava: V studenej vody pridajte čaj, cukor, zázvor. Priveďte k varu a 4 minúty povarte.Potom pridajte mlieko.Do uvareného nápoja pridajte kardamón. Dôkladne premiešajte.
Pre fanúšikov silnejšieho zázvorového čaju môžete variť ešte pár minút. Do tohto receptu môžete pridať medovkové alebo bazalkové listy.

Zázvorový čaj s mätou citrusovým ovocím
Zloženie: 1,2 litra vody, 3 lyžice jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru, 6 lyžice cukru (alebo 5 lyžíc medu), štipka mletého čierneho korenia, 4 lyžice citrónovej alebo pomarančovej šťavy, nasekané lístky mäty.
Príprava: Priveďte vodu do varu, vložte do nej strúhaný zázvor a odstráňte z tepla. 10 minút necháme potom prikrytý lúhovať.
Do čaju pridajte cukor alebo med a pomiešajte. Pridajte korenie a citrónovú šťavu.
Ozdobte sekanou mätou. Podávajte teplé.