Najjednoduchší medovník. 3 hlavné suroviny a najlahodnejší recept

Zdieľať
medovník
Najjednoduchší medovník. 3 hlavné suroviny a najlahodnejší recept Foto: www.gettyimages.com

Máte radi sladké zákusky po obede? V tomto prípade vyskúšajte si doma urobiť domáci medovník, ktorý je nielen rýchlo, ale hlavne aj chutný. Budú sa vám zbiehať sliny už pri čítaní nášho článku. Poďme sa pustiť do varenia a do trochy histórie.

Čo je medovník

Medovník patrí medzi vrstvené torty a skladá sa z medového korpusu s krémovou náplňou obvykle pokrytou orechmi a posýpkou zo zvyškov upečeného cesta. Existuje mnoho receptov a variantov tejto torty, ale hlavnou prísadou je vždy med, ktorý mu dodáva tú charakteristickú chuť a vôňu.

medový koláč
Najjednoduchší medovník. 3 hlavné suroviny a najlahodnejší recept Foto: www.gettyimages.com

Ingrediencie na jednoduchý medovník

  • 1 Hera
  • 20 – 30 dkg cukru kryštálu
  • 3 lyžice medu
  • 3 vajcia
  • 40 dkg hladkej alebo polohrubej múky
  • Lyžička sódy alebo trocha prášku do pečiva

Krém

  • 1 kondenzované sladené mlieko (karamelové)
  • 1 maslo

Dajte do misy Heru, cukor, med, vajcia a dohromady ušľahajte. Potom pridajte múku so sódou alebo práškom do pečiva. Zamiešajte a rozotrite na papier na pečenie. Rovnomerne na dva plechy. Dajte piecť na 7-15 minút. Potom nechajte vychladnúť. Okraje orežte a rozdrobte na omrvinky do misky. Ušľahajte sladené kondenzované mlieko s maslom. Dve tretiny krému dajte na jeden plát a druhým priklopte. Nakoniec zvyšok krému natrite na vrchný plát a posypte omrvinky. Nechajte chvíľu zákusok stuhnúť v chladničke a podávajte.

História medovníka

Podľa ruskej tradície tento koláč vytvoril v 19. storočí v Rusku mladý kuchár, keď sa snažil zapôsobiť na cárovnú Alžbetu Alexejevnu, manželku Alexandra I. Dezerty nápadne podobné medovníku sú navyše tradičné a veľmi obľúbené aj v ďalších krajinách. Technológia pečenia tradičných medových placiek je pritom veľmi stará a pochádza od starovekých civilizácií Egypta, Grécka a Ríma. Trvalo stáročia, kým sa táto sladkosť pretvorila do rôznych národných receptov. V 12. storočí v Nemecku napríklad medové koláče ochutené orechy, korením a sušeným ovocím piekli mníšky.

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané