Najhoršie potraviny pre seniorov. Tieto škodia zdraviu a môžu zhoršiť priebeh chorôb

Zdieľať
donuts
donuts Foto: depositphotos.com

Vo vyššom veku zohráva jedálniček zásadnú úlohu pri udržiavaní zdravia aj celkovej vitality. Mnohí seniori však jedia potraviny, ktoré ich telu vôbec neprospievajú – a neraz dokonca prispievajú k zhoršeniu už existujúcich chronických ochorení. A netýka sa to iba nezdravých snackov, ako sú chipsy či sladkosti.

Prečo je výživa v starobe taká dôležitá?

Ľudia v dôchodkovom veku sa často obklopujú jedlom. Nemajú energiu variť, nechce sa im stáť pri sporáku, a tak siahnu po hotových jedlách z obchodu alebo sa uspokoja s obyčajným rožkom s nátierkou. Na prvý pohľad to možno nevyzerá ako problém, no opak je pravdou. Práve v seniorskom veku je kľúčové dodávať telu všetky potrebné vitamíny, minerály a kvalitné bielkoviny. Nedostatok živín môže viesť k oslabeniu imunity, zhoršeniu kognitívnych funkcií, úbytku svalovej hmoty či kardiovaskulárnym komplikáciám. A naopak – niektorým rizikovým potravinám by sa mali seniori vyhýbať úplne.

Alkohol – riziko číslo jeden

Alkohol nepatrí medzi zdravé nápoje v žiadnom veku, no v starobe môže spôsobiť omnoho väčšie škody. Okrem toho, že nadmerné pitie zvyšuje riziko pádov a zlomenín, zaťažuje pečeň, dehydratuje organizmus a môže podporovať vznik demencie. Odborníci preto odporúčajú ľuďom nad 65 rokov úplne sa vzdať alkoholu. Aj malé množstvá totiž môžu negatívne ovplyvniť liečbu chronických chorôb a znížiť účinnosť liekov.

Nadmerná konzumácia soli

Soľ je pre fungovanie ľudského tela nevyhnutná, no len v malom množstve. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča seniorom maximálne 5 gramov soli denne, no v skutočnosti väčšina ľudí prijíma aj niekoľkonásobne viac. Skrytá soľ sa nachádza najmä v údeninách, syroch, polotovaroch, chipsoch či dokonca v sladkých sušienkach. Dlhodobý nadbytok soli vedie k vysokému krvnému tlaku, poškodeniu ciev a srdcovo-cievnym ochoreniam.

Sladkosti a rafinovaný cukor

Občasný kúsok koláča pri káve nie je problém, avšak pravidelná a nadmerná konzumácia sladkostí už áno. Príliš veľa cukru spôsobuje nadváhu, obezitu a zvyšuje riziko vzniku cukrovky 2. typu. Seniori by preto mali obmedziť sladké pečivo, zákusky, sušienky či bábovky. Sladkosti totiž neposkytujú telu žiadne dôležité živiny, len prázdne kalórie, ktoré urýchľujú proces starnutia a zhoršujú priebeh viacerých ochorení.

Grapefruit – nenápadné riziko

Na prvý pohľad ide o zdravé ovocie plné vitamínu C, no u seniorov môže predstavovať vážne riziko. Grapefruit obsahuje látky, ktoré podľa výskumov výrazne ovplyvňujú účinnosť niektorých liekov, najmä tých na vysoký krvný tlak či cholesterol. V kombinácii s medikáciou môže znížiť alebo naopak zosilniť ich účinok. Preto by mali starší ľudia konzumáciu grapefruitu vždy konzultovať so svojím lekárom.

Surové mäso a vajcia – nebezpečenstvo infekcií

Obľúbený tatarák alebo krvavý steak môžu byť pre seniorov vyslovene nebezpečné. Nedostatočne tepelne upravené mäso či surové vajcia predstavujú riziko salmonely alebo iných bakteriálnych infekcií. Pre oslabený organizmus staršieho človeka môže mať otrava jedlom vážne, dokonca až fatálne následky. Preto je vhodné mäso vždy dôkladne tepelne upraviť a vyhnúť sa rizikovým pokrmom zo surových surovín.

Správne stravovanie v starobe nie je len otázkou pohody, ale priamo podmienkou zdravia. Seniori by sa mali snažiť o pestrú, vyváženú stravu bohatú na zeleninu, ovocie, celozrnné obilniny, kvalitné bielkoviny a zdravé tuky. Zároveň je dôležité vyhýbať sa potravinám, ktoré im môžu uškodiť – alkoholu, nadmernej soli, cukru, grapefruitu pri užívaní liekov a rizikovým surovým pokrmom. Správne stravovacie návyky môžu výrazne predĺžiť aktívny život, zlepšiť kvalitu každodenného fungovania a ochrániť pred komplikáciami, ktoré prináša vyšší vek.

.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané