Nadýchané buchty a praktický postup ich prípravy

Zdieľať
buchty
buchty Foto: depositphotos.com

Ak hľadáte recept na nadýchané buchty, ktoré sú u nás považované za takmer posvätné rodinné striebro, ste na správnom mieste. Ich príprava sa spája s mnohými domácimi tradíciami. Prinášame vám všeobecné informácie a overený návod, vďaka ktorému si ľahko vyčaríte dokonalú lahôdku vo vlastnej kuchyni.

Zoznam základných surovín

  • Droždie (1 kocka)
  • Cukor (60 g kryštálového cukru)
  • Mlieko (250 ml vlažného mlieka)
  • Maslo (140 g)
  • Polohrubá múka (500 g)
  • Štipka soli
  • Vajcia (3 žĺtky)
  • Vanilka (z 1 vanilkového struku alebo extrakt)
  • Citrónová kôra (nastrúhaná)
  • Maslo na vymastenie a potretie

Tieto buchty majú výnimočne jemnú štruktúru vďaka správnemu pomeru múky, masla a mlieka. Vanilka a citrónová kôra sa postarajú o voňavý nádych, zatiaľ čo droždie zaistí pekné nakysnutie cesta

Náplň, ktorá buchty pozdvihne o úroveň vyššie

  • Tvaroh (250 g mäkkého tvarohu)
  • Práškový cukor (60–100 g podľa chuti)
  • Vajcia (2 žĺtky)
  • Hrozienka (1 lyžica) namočené v rume

Klasická tvarohová náplň je jednou z najobľúbenejších. Skvelou vychytávkou sú hrozienka namočené v rume, ktoré plnke dodajú nezameniteľnú arómu. Množstvo cukru si môžete prispôsobiť podľa toho, akú sladkú chuť preferujete.

Postup prípravy cesta

Príprava kvásku:

  • Rozdrobte droždie do menšieho hrnčeka či misky.
  • Prisypte trochu cukru (z odvážených 60 g) a zalejte vlažným mliekom.
  • Nechajte zmes postáť na teplom mieste, až kým kvások nezačne púšťať bublinky.

Ohriatie mlieka s maslom:

  • Zvyšok mlieka zohrejte v hrnci a pridajte maslo.
  • Maslo nechajte rozpustiť a zmes potom odstavte.

Zmiešanie suchých prísad:

  • Do väčšej misy preosejte polohrubú múku.
  • Pridajte zvyšok cukru, štipku soli, žĺtky, trochu vanilky a nastrúhanú citrónovú kôru.

Spojenie cesta:

  • Suchú zmes premiešajte, postupne prilievajte ohriate mlieko s maslom a nakoniec pridajte vykysnutý kvások.
  • Vypracujte hladké, pružné cesto. Ak máte kuchynského robota, môžete ho použiť, no ručné miesenie je tiež výborná voľba.

Kysnutie:

  • Cesto zľahka poprášte múkou a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť.
  • Môžete ho prikryť utierkou alebo fóliou. Za ideálnych podmienok by sa jeho objem mal približne zdvojnásobiť.

Príprava plnky

Tvarohová zmes:

  • Mäkký tvaroh vymiešajte s práškovým cukrom podľa chuti a dvoma žĺtkami.
  • Výsledkom by mala byť kompaktná zmes vhodná na plnenie.

Hrozienka namočené v rume:

  • Hrozienka nechajte pár minút napučať v rume, aby do seba natiahli arómu.
  • Potom ich sceďte a pridajte do tvarohovej zmesi.

Tvarovanie a pečenie buchiet

Rozvaľkanie cesta:

  • Vykysnuté cesto vyklopte na mierne pomúčenú dosku.
  • Rozvaľkajte ho na plát s hrúbkou asi pol centimetra (prípadne o niečo viac).

Krájanie na štvorce:

  • Pripravené cesto rozkrájajte na jednotlivé štvorce, primerane veľké na plnenie.
  • Do stredu každého štvorca položte lyžicu tvarohovej plnky.

Formovanie buchiet:

  • Spojte rohy štvorca k sebe, a tak vytvorte pevný uzlík.
  • Sformujte guľku a dajte si záležať, aby náplň nevytekala.

Ukladanie do plechu:

  • Pekáč alebo plech vymastite maslom.
  • Buchty ukladajte tesne vedľa seba, čo po upečení vytvorí typický „zlepený“ efekt.
  • Každú buchtu zvrchu pomažte rozpusteným maslom, aby ostali pekne vláčne a dostali zlatistú farbu.

Pečenie:

  • Rúru predhrejte na 180 °C.
  • Pečte približne 25 – 30 minút, alebo kým nebudú mať buchty pekný zlatohnedý nádych.

Tipy na servírovanie

  • Po vytiahnutí z rúry môžete buchty jemne poprášiť práškovým cukrom.
  • Ak ste milovníkmi výraznejších chutí, do cesta sa dá pridať o niečo viac citrónovej kôry alebo vanilky.
  • Na tvarohovú plnku môžete použiť aj sušené ovocie či rôzne džemy, aby boli buchty ešte rozmanitejšie.

Zhrnutie na záver

Tieto tradičné buchty sú dokonalou voľbou pre každého, kto túži po sladkom, mäkkom a voňavom pečive. Kysnuté cesto, tvarohová náplň a jemná aróma z rumových hrozienok spoločne vytvárajú jedinečnú chuťovú kombináciu, ktorá osloví malých aj veľkých.

Recept je navyše flexibilný – ak vám nevyhovuje tvarohová náplň, môžete experimentovať napríklad s lekvárom, orechovou plnkou alebo inými ingredienciami. Hlavné však je, aby ste si tento obľúbený rodinný poklad dokonale vychutnali a uložili do vašej vlastnej zbierky domácich receptov.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané