Muškátový oriešok nie je to isté ako muškátový kvet. Zámena môže znehodnotiť jedlo a veľké množstvo dokonca spôsobiť otravu

Zdieľať
muškátový oriešok
muškátový oriešok Foto: depositphotos.com

Muškátový oriešok aj muškátový kvet patria medzi obľúbené koreniny, pričom obe pochádzajú z jedného exotického stromu, ktorým je muškátovník vonný (Myristica fragrans). Hoci ich pôvod je rovnaký, ich vlastnosti sa dramaticky líšia, a to nielen svojou arómou či chuťou, ale aj spôsobom použitia a vplyvom na naše zdravie. Preto je dôležité pochopiť, ako ich správne používať, pretože nesprávna zámena môže byť nielen kulinárskou katastrofou, ale aj vážnym zdravotným rizikom, ktoré môže v extrémnom prípade viesť až k smrti.

Rozdiely medzi muškátovým orieškom a kvetom

Muškátový oriešok je vlastne semeno muškátovníka vonného. Po usušení sa vyznačuje intenzívnou sladko-korenistou chuťou s jemnou horkastou chuťou. V kuchyni sa používa najčastejšie v mletej forme, ideálne je však kupovať celé oriešky a nastrúhať si ich tesne pred použitím – zachovajú si tak svoju intenzívnu arómu a chuť.

Muškátový kvet (macis) je obal semena (orieška), ktorý sa po usušení sfarbí do žltooranžova. Jeho chuť je jemnejšia, sladšia, menej ostrá a menej horká než chuť orieška. Zároveň má oveľa prenikavejšiu arómu, takže ho treba dávkovať veľmi opatrne.

Ako používať muškátový oriešok a kvet?

Každá z týchto korenín má svoje špecifické miesto v gastronómii:

  • Muškátový kvet je skvelou voľbou na dochutenie jemných polievok, rôznych mäsových ragú, gulášov, ale aj na zvýraznenie chuti kari pokrmov. Obľúbený je aj v tradičných receptoch, ako je viedenská knedľa alebo špeciálne omáčky.

  • Muškátový oriešok je zase výborný do omáčok na mliečnej báze, ako je napríklad klasický bešamel, bez ktorého sa nezaobídu pravé talianske lasagne. Okrem toho sa skvele hodí aj na pečenie – pridáva sa do koláčov, vianočiek či perníkov. Dokáže zvýrazniť aj chuť alkoholických nápojov ako vaječný koňak či punč.

Muškátový oriešok nie je len obyčajné korenie, ktoré sa používa na dochutenie jedál. Má aj viacero prekvapivých zdravotných benefitov. V nasledujúcom krátkom videu sa dozviete, ako správne využiť jeho pozitívne účinky na váš organizmus a pri akých zdravotných problémoch vám môže pomôcť:

Pozrite si video TU

Možno ich navzájom zameniť?

Hoci obe pochádzajú z toho istého stromu, ich vzájomná zámena sa vo všeobecnosti neodporúča. Ak sa však ocitnete v núdzi a inú možnosť nemáte, môžete použiť muškátový kvet namiesto orieška. V tomto prípade však buďte extrémne opatrní. Kvet je oveľa aromatickejší, preto ho použite výrazne menej, než by ste použili orieška.

Zdravotné benefity muškátového orieška

Muškátový oriešok má nielen skvelú chuť, ale aj mnohé prospešné zdravotné účinky, ktoré boli známe už v stredoveku. Je užitočný pri chronických problémoch, ako sú bronchitída, reumatizmus či dna. Okrem toho pomáha podporovať trávenie, povzbudzuje chuť do jedla, má protikŕčové účinky a dokonca môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku, čím podporuje aj koncentráciu a činnosť mozgu.

Dôležité je však vedieť, že menej je pri tomto korení vždy viac. Muškátový oriešok totiž obsahuje látku nazývanú myristicín, ktorá môže byť vo väčšom množstve toxická. Príznakmi otravy sú nevoľnosť, halucinácie, poruchy srdcového rytmu, a vo veľmi vážnych prípadoch dokonca smrť. Maximálne bezpečné množstvo je približne pol až jeden celý nastrúhaný oriešok denne. Konzumácia piatich a viac orieškov naraz je už smrteľne nebezpečná.

Zdravotné benefity muškátového kvetu

Aj keď muškátový kvet nie je v slovenských kuchyniach tak populárny ako oriešok, jeho účinky by sme nemali podceňovať. Podporuje prekrvenie pokožky, čím prispieva k jej zdravšiemu vzhľadu a lepšej schopnosti samočistenia. Dokonca obsahuje látky, ktoré prispievajú k zlepšeniu nálady a môžu tak pozitívne ovplyvniť vašu psychickú pohodu.

Kvalitu muškátového kvetu z obchodu môžete jednoducho preveriť aj sami doma: stačí, ak ho pevne stlačíte medzi prstami. Ak sa neobjaví drobná kvapka esenciálneho oleja, pravdepodobne ide o nekvalitný výrobok.

Pomocník proti akné priamo z kuchyne

Ak vás trápia problémy s akné, vyskúšajte jednoduchú domácu masku. Stačí zmiešať jednu polievkovú lyžicu kvalitného medu s približne štvrť čajovej lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška. Túto zmes naneste raz denne na postihnuté miesta na tvári a nechajte pôsobiť približne 20 minút. Potom tvár jemne opláchnite vlažnou vodou. Pravidelné používanie tejto masky môže priniesť viditeľné zlepšenie stavu vašej pokožky.

Recept na dokonalý bešamel

Ingrediencie:

  • 1 liter polotučného mlieka
  • 60 g hladkej múky
  • 60 g masla
  • 50 g cibule
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžička soli
  • štipka bieleho korenia
  • štipka muškátového orieška

Postup:

  1. V miske rozpustite maslo a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, krátko opražte asi 30 sekúnd.
  2. Pridajte biele korenie a premiešajte, následne vsypte múku a miešajte asi minútu.
  3. Postupne prilievajte studené mlieko za stáleho šľahania metličkou, aby sa netvorili hrudky.
  4. Ochuťte bobkovým listom, soľou a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.
  5. Za stáleho miešania priveďte do varu, potom stíšte plameň a varte asi 20 minút do zhustnutia.
  6. Hotový bešamel preceďte cez sitko a použite podľa potreby.

Týmto spôsobom využijete naplno potenciál muškátového orieška a vyhnete sa nebezpečenstvu z neznalosti jeho vlastností.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané