
Chceli by ste si upiecť niečo chutné a jedinečné? Pripravte si mraky na plech. Aj keď znie názov tohto rezu z odpaľovaného cesta zvláštne, výsledok je neskutočný. Prinášame recept na mraky z odpaľovaného cesta, na ktorom si môžete pochutnať aj vy.
Rezy mraky. Prečo sa im tak hovorí?
Mraky na plech majú veľmi špecifický názov, ktorý sa odvíja od toho, ako vyzerajú. Rezy mraky sú nadýchané a vzhľadovo vám môžu pripomínať obláčiky. Tento chutný múčnik sa pripravuje z odpaľovaného cesta. Mraky vám môžu pripadať ako venčeky alebo veterník na plechu, lenže ich štýl pečenia je odlišný.
Je možné, že budete poznať rez mraky aj pod iným názvom. Niekto mu hovorí aj dunajské vlny, hory bane alebo Karpaty, a to kvôli jedinečnému zvlneniu.
Postup, ako sa pečú mraky
Mraky na plech sa pripravujú z dvoch plátov odpaľovaného cesta, ktoré sa po upečení plnia pudingovým krémom. Hotové mraky môžete poliať čokoládou a ak máte radi sladké, ešte poprášiť práškovým cukrom.
Recept na mraky z odpaľovaného cesta
Ingrediencie na odpaľované cesto:
- 300 mililitrov vody
- 150 gramov hladkej múky
- 150 gramov 100-percentného tuku (omega)
- 4 vajcia
- štipka soli
Ingrediencie na pudingový krém:
- 125 gramov zmäknutého masla
- 500 mililitrov mlieka
- 2 vanilkové pudingy
- 6 lyžíc cukru kryštálu
- rum podľa chuti

Postup:
1. Najprv si pripravte odpaľované cesto. Vo vode rozpustite tuk a pridajte štipku soli. Akonáhle sa voda začne variť, zmiešajte ju s hladkou múkou a odstavte z platne. Po vychladnutí do tejto hmoty vmiešajte vajcia.
2. Nachystajte si dva plechy, ktoré poctivo vytrite maslom alebo masťou. Na každý z plechov rozotrite polovicu cesta a pečte vždy na 220 stupňov Celzia zhruba 10 až 15 minút. Na tomto ceste by sa mali robiť bubliny.
3. V ďalšom kroku si urobte pudingový krém. V mlieku uvarte vanilkové pudingy s cukrom. Do vychladnutého pudingu zašľahajte zmäknuté maslo a pridajte podľa chuti niekoľko kvapiek rumu.
4. Na upečený plát cesta rovnomerne rozotrite hotový pudingový krém, na ktorý priklopte druhý plát cesta. Rezy mraky pokvapkajte čokoládou a dajte na niekoľko hodín chladiť do chladničky. Potom ich krájajte na menšie kocky a servírujte napríklad ku káve.
Mraky na plech: Trik na čo najväčšie bubliny
Chcete si pripraviť naozaj výstavné rezy mraky? V tom prípade vyskúšajte osvedčený trik. Plechy, na ktorých budete piecť odpaľované cesto, najskôr poriadne vymažte maslom alebo masťou. Vymastený plech jemne polejte vodou a až potom naň rozotrite cesto. Pri pečení sa budú robiť veľmi pekné bubliny a vo výsledku tak budú rezy mraky vyzerať naozaj skvele.