Milujete syry? Vedci odhalili, že camembert posilňuje mozog a zlepšuje pamäť

Zdieľať
syry

Ak patríte medzi gurmánov, ktorí si nevedia predstaviť život bez kvalitného syra, máme pre vás skvelú správu. Najnovšie vedecké výskumy totiž ukázali, že obľúbený francúzsky camembert nie je len pôžitkom pre chuťové poháriky, ale aj účinnou podporou pre mozgové funkcie, pamäť, a dokonca môže pozitívne vplývať na náladu a celkovú vitalitu.

Možno ste o camemberte vždy rozmýšľali len ako o delikátnej pochúťke, ktorá skvelo ladí s vínom, ovocím alebo čerstvým pečivom. Vedci však teraz tvrdia, že za jeho lahodnou chuťou a krémovou konzistenciou sa skrýva aj niečo výnimočné – látky, ktoré dokážu stimulovať mozog, chrániť ho pred degeneráciou a dokonca zlepšovať kognitívne funkcie.

Camembert – francúzsky zázrak pre mozog?

Camembert je syr s ušľachtilou bielou plesňou pochádzajúci z Normandie, ktorý si získal milovníkov jedla po celom svete. Jeho jedinečnosť však nespočíva len v typickej chuti a jemnej konzistencii. Skutočné tajomstvo je ukryté v chemických procesoch, ktoré prebiehajú počas jeho zrenia. Vďaka pôsobeniu špecifického druhu plesne vznikajú unikátne zlúčeniny – tzv. mastné acidamidy, konkrétne myristamid a oleamid, ktoré sú v prírode vzácnosťou.

A práve tieto látky zaujali vedcov najviac. Ich účinky sú totiž mimoriadne sľubné: podporujú rast a regeneráciu nervových buniek, stimulujú tvorbu tzv. neurotrofických faktorov, teda bielkovín, ktoré sú kľúčové pre učenie, dobrú pamäť a ochranu pred degeneratívnymi ochoreniami, ako je napríklad Alzheimerova choroba.

Syr ako protijed na nezdravú stravu?

Čo však v prípade, ak človek na jednej strane je syr, no zároveň sa stravuje nezdravo – napríklad si dopraje fastfood, sladkosti či iné nezdravé jedlá? Túto otázku si položili vedci z Tokijskej univerzity, ktorí vykonali zaujímavý experiment na myšiach.

Výskumníci zvieratám najskôr nasadili vysoko nezdravú, tukmi presýtenú stravu, čím u nich simulovali podmienky podobné modernému spôsobu stravovania. Potom jednej skupine začali podávať camembert a izolovaný myristamid. Výsledky boli ohromujúce – myši, ktoré denne dostávali dávku tohto špecifického syra, zaznamenali výrazné zlepšenie pamäti a schopnosti orientovať sa v priestore. Dokonca ich výkon v testoch pamäte zodpovedal zdravým jedincom, ktorí nezdravú diétu nemali.

Ako to funguje na úrovni mozgu?

Mastné acidamidy v camemberte majú ešte jednu pozoruhodnú vlastnosť: znižujú zápalové procesy v mozgu a podporujú odbúravanie tzv. amyloidových plakov. Tieto plaky sa bežne vyskytujú v mozgu ľudí trpiacich Alzheimerovou chorobou. Navyše, camembert pomáha zvyšovať množstvo neurotrofických faktorov v hipokampe, čo je oblasť mozgu zodpovedná za tvorbu a ukladanie spomienok. V praxi to znamená, že pravidelná konzumácia tohto syra by mohla spomaliť starnutie mozgu a podporovať jeho regeneráciu po stresovej záťaži.

Čo ukázali výskumy u ľudí?

Zatiaľ čo experimenty s myšami boli presvedčivé, vedci sa rozhodli preveriť účinky camembertu aj na ľudskej populácii. Japonská štúdia sledovala skupinu seniorov, ktorí pravidelne zaraďovali camembert a ďalšie fermentované syry do svojho jedálnička.

Výsledky boli povzbudivé – tí, ktorí pravidelne jedli tieto syry, dosahovali lepšie výsledky v testoch pamäte, koncentrácie a pozornosti ako seniori, ktorí syry nekonzumovali. Okrem toho mali rýchlejšiu chôdzu, priaznivejší krvný tlak a lepšie hodnoty BMI, čo naznačuje, že syry pozitívne ovplyvňujú celkovú kondíciu organizmu.

Syr ako „funkčná potravina“ budúcnosti?

Vedci však zároveň upozorňujú, že výsledky, hoci sľubné, ešte nie sú dostatočne komplexné na to, aby camembert oficiálne zaradili do kategórie medicínsky uznávaných funkčných potravín. Výskumy stále pokračujú, no už teraz vedci optimisticky tvrdia, že pravidelná konzumácia fermentovaných syrov môže byť jedným zo spôsobov, ako preventívne bojovať proti úpadku kognitívnych schopností v staršom veku.

Je teda možné, že v budúcnosti budeme syry typu camembert vnímať nielen ako delikátny gurmánsky zážitok, ale aj ako prirodzenú prevenciu ochorení mozgu a významného pomocníka pri zachovaní duševnej sviežosti.

A predstava, že by nám raz lekári namiesto tabletiek predpisovali syr? Pre gurmánov by to určite bola tá najlepšia správa na svete!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané