
Nová štúdia naznačuje, že konzumácia vysoko kvalitnej čokolády, konkrétne horkej čokolády, vám pomôže zostať štíhlími. Ľudia, ktorí často jedia tmavú čokoládu, majú nižší index telesnej hmotnosti než ľudia, ktorí nie. Ďalšie dôkazy naznačujú, že tmavá čokoláda môže tiež znížiť riziko mŕtvice, srdcových záchvatov a cukrovky.
Kvalita je dôležitá. Aby ste dosiahli maximálneho zdravotného prínosu, je najlepšie konzumovať minimálne spracovanú čokoládu v čistej forme bez prísad, ako je kukuričný sirup, hydrogenovaný olej a umelé farbivá alebo príchute. Hľadajte čokolády s minimálnym obsahom kakaa.
Tu je 8 skvelých zdravotných prínosov konzumácie čokolády:
1. Je plná živín
Kvalitná horká čokoláda je bohatá na živiny. 100 gramov tmavej čokolády so 70 až 85% kakaa obsahuje vlákninu, železo, horčík, meď,mangán. Má tiež dostatok draslíka, fosforu, zinku a selénu.
2. Je nabitá antioxidantmi
Gram za gramom, najmä tmavej čokolády, obsahuje ešte vyššiu koncentráciu antioxidantov ako jablká, čierny čaj a červené víno. Antioxidanty z prírodných zdrojov, ako je kakao, pôsobia proti poškodeniu buniek, čo vedie k viditeľným známkam starnutia a riziku vývoja niektorých chronických a oslabujúcich chorôb, vrátane Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.
3. Pomáha chrániť pokožku pred UV žiarením
Flavonoidy, ktorých horúca čokoláda obsahuje hŕbu, môžu pomôcť chrániť pokožku pred ultrafialovými lúčmi (UV). Flavonoidy tiež zlepšujú prekrvenie pokožky a pomáhajú udržať ju hydratovanú. V jednej štúdii sa zúčastnilo 30 účastníkov, ktorí počas tejto doby konzumovali horkú čokoládu s vysokým obsahom tejto látky , vykazovali zvýšenú odolnosť proti UV žiareniu a to až o 200%.
4. Zvyšuje inteligenciu
Vedci zistili aj to , že tmavá čokoláda kryje bunky v mozgu, a v dôsledku toho ich chráni pred poškodením spôsobeným mŕtvicou. Epikatechín, zlúčenina nachádzajúca sa v čokoláde, významne znižuje poškodenie mozgu u myší, ktoré utrpeli mŕtvicu. Vedci tiež zistili, že epikatechín zlepšuje spomienky myší.
5. Pomáha urýchliť stratu hmotnosti
Flavonoidy v tmavej čokoláde pomáhajú znižovať rezistenciu na inzulín a zabraňujú výkyvom v hladine krvného cukru, ktorý zabraňuje prejedaniu. Tmavá čokoláda má tiež pôsobivý vplyv na to, ako telo synerguje mastné kyseliny. Takto horká čokoláda znižuje trávenie a absorpciu sacharidov a zvyšuje pocit plnosti.
6. Zlepšuje vašu náladu
Ukázalo sa, že tmavá čokoláda obsahuje rovnakú chemickú látku, ktorá sa uvoľňuje, keď sa zamilujete. Navyše tmavá čokoláda stimuluje uvoľňovanie endorfínov, hormónov, ktoré privodia pocity šťastia.
7. Zlepšuje zdravie srdca
V štúdii, ktorej sa zúčastnilo 470 starších mužov, bolo zistené, že kakao znižuje riziko kardiovaskulárnej smrti až o neuveriteľných 50% v priebehu 15 rokov. Znižuje riziko srdcových ochorení až o 57%.
8. Zabraňuje vzniku cukrovky
Výskumníci v Taliansku zistili, že flavanoidy v kakaovom produkte môžu zlepšiť citlivosť na inzulín alebo procesy tela, ktoré sú nevyhnutné k premene glukózy (cukru) na energiu. U žien, ktoré konzumovali priemerné množstvo čokolády pravidelne, bola v skutočnosti menšia pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 2 ako u žien, ktoré jedli čokoládu menej ako raz za mesiac.