Michelinský šéfkuchár odhaľuje tajnú ingredienciu, ktorá zmení vašu bolonskú omáčku

Zdieľať
bolonské špagety
bolonské špagety Foto: depositphotos.com

Bolonské špagety sú jedným z najobľúbenejších a najznámejších jedál, ktoré si môžete užiť nielen v Taliansku, ale prakticky kdekoľvek na svete. Tento jednoduchý, ale chutný recept má vo svojej základnej podobe veľmi málo zložitostí, čo je jedna z jeho hlavných výhod. Britský michelinský šéfkuchár, známy svojou vášňou pre experimenty s tradičnými pokrmami, však našiel spôsob, ako túto klasiku vylepšiť – pridal ingredienciu, ktorá podľa neho naozaj mení charakter celej omáčky. Tento krok ale medzi Talianmi vyvoláva úplný šok, pretože by nikdy nezmenili tradičný recept týmto spôsobom.

Talianska kuchyňa, to sú nielen známe cestoviny a pizze, ale aj vynikajúce víno, čerstvé suroviny a množstvo chutí, ktoré očarí každého. Pokiaľ ide o cestoviny, potom sú to práve špagety alla bolognese, ktoré patria medzi najobľúbenejšie pokrmy. Tento recept je jednoduchý, prístupný a má dlhú tradíciu, napriek tomu však britský michelinský šéfkuchár pri jeho príprave pridal jednu nečakanú ingredienciu, ktorá prekvapí.

Ako teda britský michelinský šéfkuchár upravil tradičnú bolonskú omáčku?

Prvým krokom je príprava základu pre omáčku, čo je tzv. soffritto. Najprv si nakrájajte cibuľu, zeler a mrkvu na malé kocky. Tieto ingrediencie sú základom pre každú dobrú bolonskú omáčku a dodávajú jej charakteristickú chuť. K tomu pridajte niekoľko strúčikov cesnaku, ktoré je dobré jemne nasekať. Na zvýraznenie vône a chuti nezabudnite pridať aj trochu nasekaného čerstvého tymianu. Tento mix zeleniny, cesnaku a byliniek sa krátko opečie na panvici s olivovým olejom, pričom sa všetko dusí na miernom ohni po dobu 3–4 minút, aby sa rozvinula plná chuť.

Po príprave soffritto si vezmite ďalšiu panvicu, ktorú vôbec nemusíte umývať, pretože na nej osmažíte zmes mletého hovädzieho a bravčového mäsa. Pri smažení sa uistite, že mäso neustále miešate, aby sa rovnomerne osmažilo. Akonáhle začne mäso získavať správnu farbu a začne sa trochu prichytávať k panvici, prilejte kvalitné červené víno. To nielen že dodá omáčke hĺbku, ale pomôže aj odpariť prípadnú prebytočnú tekutinu. Nechajte víno ľahko zredukovať, aby vznikla silná a intenzívna chuť. Následne pridajte paradajkový pretlak, všetko dobre premiešajte a pridajte pripravené soffritto. Omáčku dôkladne zamiešajte a osoľte a okoreňte podľa chuti.

Keď sa do omáčky pridá nečakaná prísada

A teraz prichádza časť, ktorá Talianom zostáva ako poriadny šok. Po dokončení základnej prípravy tejto omáčky britský michelinský šéfkuchár pridáva mlieko. Tento krok má za cieľ urobiť omáčku viac krémovou a jemnou. Mlieko podľa neho zaisťuje hladkú konzistenciu a zjemňuje chuť celého pokrmu. Zatiaľ čo Briti túto úpravu považujú za zlepšenie a revolúciu v tradičnom recepte, Taliani by sa pri pomyslení na pridanie mlieka do bolonskej omáčky najskôr zhrozili. V skutočnosti totiž žiadny rešpektovaný taliansky kuchár by do svojej omáčky mlieko nikdy nepridal, pretože to považujú za úplné porušenie tradície. Taliani na túto zmenu pozerajú s odporom a považujú ju za „nezmysel“.

Pokiaľ ste ale ochotní vyskúšať túto britskú verziu, môžete si byť istí, že výsledok bude zaujímavý a nevšedný. Po pridaní mlieka sa omáčka krásne zjemní, ale stále si zachová svoju bohatú chuť. Nakoniec už stačí len uvariť špagety, zmiešať ich s omáčkou a podávať. Táto verzia bolonských špagiet je síce kontroverzná, ale určite nechýba svoj osobitý šarm. Kto vie, možno si ju obľúbite aj vy!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané