Pečiete vianočné pečivo a chceli by ste vyskúšať aj nejaký nový druh? Výborne chutia medové kornútiky s karamelovým krémom, ktoré z sviatočného stola naozaj rýchlo vymiznú. Hoci sa to nezdá, recept na medové kornútky je veľmi jednoduchý a zvládnu ho aj začiatočníci. Ako teda postupovať?
Základné suroviny na medové kornútky
- 250 gramov hladkej múky
- 100 gramov práškového cukru
- 150 gramov medu
- 2 žĺtky
- 1 polievková lyžica mlieka
- jedlá sóda na špičku noža
Na karamelové krémy ešte potrebujete
- 1 celé zmäknuté maslo
- 1 karamelové salko
- rum-tuzemák podľa chuti (nemusí byť)
Príprava medových kornútkov krok za krokom
Najprv si pripravte cesto na medové kornútky. Žĺtky zmiešajte s cukrom, následne pridajte med, mlieko, hladkú múku a jedlú sódu. Vytvorte vláčne cesto, ktoré dajte do chladničky na niekoľko hodín odpočinúť.
Odležané medové cesto vyvaľkajte na plát a vykrajujte z neho kolieska, ktoré pečte pri 160 stupňoch Celzia zhruba 10 minút – kým mierne nezhnednú. Po vytiahnutí z rúry kolieska ešte za tepla okamžite stáčajte do kornútku, pretože naozaj rýchlo tvrdnú.
Ako na zdobenie medových kornútkov karamelovým krémom
Maslo, karamelové salko a prípadne aj rum vyšľahajte mixérom do hladkého krému, ktorý dajte vychladnúť do chladničky. Potom s ním naplňte cukrárske vrecko. Medzitým si nachystajte medové kornútky, ktorých vrchnú časť namočte v čokoládovej poleve a následne naplňte karamelovým krémom. Medové kornútiky sa vám môžu zdať najprv tvrdé. Ale akonáhle ich naplníte karamelovým krémom a dáte do chladu, už za dva dni krásne skrehnú.
