Domáce sušienky nemusia byť len dezertom k popoludňajšiemu čaju. V súčasnosti ide aj o formu umenia. Môžete ich pripravovať v najrôznejších tvaroch a dokonca s rôznymi vzormi. Domáce sušienky sa kupovaným kúskom nikdy nevyrovnajú. A ak chcete naozaj potešiť svoju rodinu a návštevy, mali by ste im k čaju, káve alebo len na chuť ponúknuť tieto vanilkové sušienky. S ich pečením nikdy neurobíte chybu. Budú nielen skvele chutiť, ale aj nádherne vyzerajú na tanieri.
Čo budete potrebovať?
Na prípravu týchto sušienok nepotrebujete žiadne náročné suroviny. V skutočnosti väčšinu z nich máte neustále doma. Vďaka tomu ich nemusíte piecť len na Vianoce, ale kedykoľvek počas roka. A budete ich mať hotové behom chvíľky. Na výrobu potrebujete:
- vajcia – 2 ks
- trstinový cukor – 125 gramov
- rastlinný olej – 80 ml
- vanilka – 1 polievková lyžica
- soľ – štipka
- mlieko – 100 ml
- múka – 400 gramov
- prášok do pečiva – 7 gramov
Pracovný postup
Vajcia rozklepnite do misy. Pridajte cukor, vanilku a olej. Všetko dôkladne premiešajte. Pridajte štipku soli a znova dôkladne premiešajte. Do vaječnej zmesi môžete priliať mlieko a pokračovať v miešaní. Múku preosejte do rovnakej misy. Nasledovať musí prášok do pečiva. Potom zo zmesi vypracujte tuhé cesto. Nebojte sa toho, pretože bude veľmi pevné a trochu lepivé. Akonáhle budete mať cesto hotové, môžete prejsť k samotnej výrobe sušienok.
Pracovnú plochu zasypte múkou a pokračujte v miesení cesta. Potom ho rozvaľkajte na plát s hrúbkou asi 2-3 mm. Vezmite do ruky vykrajovače podľa svojho vkusu. Najlepšie je guľaté s vrúbkovaným okrajom. Doprostred sušienky urobte menšie koliesko. Sušienky rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Každú sušienku potrite vodou a zadnú stranu namočte do misky s vodou. Vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte po dobu 15-20 minút. Prajeme dobrú chuť!
Zdroj: prosvet.cz, souspark.ru
