
Kto by občas nemal chuť na niečo sladké? Lenže nie vždy sa nám chce tráviť hodiny v kuchyni, ani sa oklamať kupovanými sladkosťami plnými nezdravých prísad. Našťastie existuje mnoho rýchlych receptov, ktoré nevyžadujú takmer žiadne varenie a pritom skvele chutia. Prinášame vám tri jednoduché tipy.
Orieškovo-ovocné guličky

Orieškovo-ovocné guličky sú skvelou desiatou, ktorá vám dodá veľa energie. Ich príprava pritom nezaberie viac ako 10 minút.
Suroviny (na cca 20 – 25 guličiek):
- 1 šálka orechov, prípadne zmesi orechov a semienok v pomere 2:1
- 1 šálka šťavnatého sušeného ovocia (datle, marhule,…)
- ¼ šálky jemných ovsených vločiek
- 4 lyžice orechového masla (lieskoorieškové, arašidové)
- na obalenie podľa chuti kakao, škorica, strúhaný kokos, mleté orechy, sezamové semienka
Postup:
- Do robota s sekacím nastavcom nasypeme orechy, ovocie, ovsené vločky a orechové maslo a rozdrvíme na kašovitú zmes.
- Pokiaľ je zmes príliš vlhká, pridáme trochu vločiek, pokiaľ je naopak veľmi suchá a nelepí, pridáme pár lyžíc vody. Opäť rozmixujeme.
- Z lepivej hmoty vytvarujeme malé guličky a obalíme. Uchovávame v uzavretej nádobe.
Tvarohová desiata s ovocím

Domácu tvarohovú desiatu si môžete urobiť ako ľahké raňajky alebo ako lahodný dezert kedykoľvek počas dňa. Stačí iba pár surovín a za 5 minút máte hotovo.
Suroviny (na 2 porcie):
250 g mäkkého polotučného tvarohu
200 ml smotany na šľahanie
1 vanilkový cukor
2 lyžice kakaa
trstinový cukor na prípadné dosladenie
čerstvé alebo ovocie z kompótu podľa chuti
Postup:
- Vyšľaháme tvaroh s vanilkovým cukrom a kakaom a podľa chuti dosladíme.
- Ušľaháme smotanu a jemne ju vmiešame do tvarohovej zmesi.
- Výslednú hmotu preložíme do misky alebo nižšieho pohára a ozdobíme ovocím.
Osviežujúci ananásový sorbet

Ananásový sorbet je jednoduchá dobrôtka, ktorá príde vhod nielen v horúcich dňoch. Je zdravá a obľúbia si ju aj vaše deti.
Suroviny (na 4 – 6 porcií):
- 500 g ananásu nakrájaného na menšie kúsky
- 150 ml vody
- 150 g trstinového cukru
- 2 bielky
Postup:
- Vo vode rozvaríme cukor a necháme vychladnúť. Kúsky ananásu rozmixujeme na jemné pyré. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh.
- K cukrovému rozvaru pridáme ananásové pyré a dobre premiešame. Nakoniec do zmesi vmiešame sneh z bielkov.
- Sorbet vložíme do zmrzlinovača, prípadne do mrazničky, kde ho každých 30 minút premiešavame, kým zmes úplne stuhne.
Zdroj: extrafit.cz