Ovocné knedlíky patria medzi neodmysliteľné letné jedlá, ktoré sa už celé generácie objavujú na našich stoloch. My vám dnes prezradíme recept na lahodnú marhuľovú verziu, ktorá sa vždy podarí – a zvládnu ju dokonca aj tí, ktorí sa v kuchyni necítia ako majstri.
Trochu histórie
Naši predkovia si pochutnávali nielen na koláčoch či buchtách, ale aj na ovocných knedlíkoch. Podľa historikov sa prvé zmienky o tomto jedle objavujú už v 17. storočí. Vtedy sa však knedlíky pripravovali trochu inak – plnili sa najčastejšie slivkami a namiesto varenia sa smažili na tuku. Až v 19. storočí sa začali variť vo vode, pričom sa rozšírila aj škála ovocia, ktoré sa do nich plnilo – od jahôd, cez marhule, až po čučoriedky. Knedlíky sa tak stali typickým pokrmom nielen na leto, ale aj na skorú jeseň.
Ovocné knedlíky v Európe
Recepty na ovocné knedlíky nájdeme v rôznych európskych kuchárskych knihách. Rozdiely sú najmä v ceste a spôsobe prípravy. V Čechách a na Morave sa bežne robili kynuté, tvarohové alebo zemiakové cestá, zatiaľ čo v Rakúsku a Bavorsku sa preferovali predovšetkým kynuté. Odlišná bola aj náplň – známy bavorský Germknödel sa tradične plnil slivkovým lekvárom, pričom marhule, višne či broskyne sa v ňom objavovali skôr výnimočne.
Poľská verzia – vareniky
Aj v Poľsku má tento pokrm svoju podobu. Miestni mu hovoria vareniky a pripravujú ho z pružného cesta z múky, vody, oleja a štipky soli. Najobľúbenejšou náplňou sú čerstvé višne. Tvar varenikov je však iný – namiesto guličiek sa cesto preloží a vytvorí tvar polmesiaca. Potom sa, rovnako ako u nás, uvarí vo vode a podáva sa s trochou masla a kyslej smotany.
Prečo siahnuť po marhuliach
Marhule dodajú knedlíkom jemne kyslastú chuť a šťavnatosť, ktorá osvieži celé jedlo. Navyše sú bohaté na vitamín C, draslík, horčík, vápnik a železo. Obsahujú aj veľa vlákniny, ktorá podporuje trávenie, posilňuje imunitu a prospieva srdcu. Nie je preto divu, že ich miloval aj známy český spisovateľ Jan Neruda, ktorý sa o ovocných knedlíkoch zmienil vo svojich fejtónoch.
Recept na marhuľové knedlíky
Potrebujete:
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g hrubej múky
- 1 vajce
- ½ balíčka vanilkového pudingového prášku
- 1 lyžicu roztopeného masla (môžete použiť aj olej)
- štipku soli
- čerstvé marhule
- kryštálový cukor
Na posypanie a dochutenie:
- práškový cukor
- strúhaný perník
- mletú škoricu
- prepustené maslo (ghí)
Postup prípravy
- Príprava cesta:
Do misy vložte tvaroh, múku, vajce, pudingový prášok, maslo a soľ. Všetko dôkladne premiešajte, kým nezískate hladké a nelepivé cesto. - Tvarovanie:
Cesto vyvaľkajte do tvaru valčeka a nakrájajte na hrubšie kolieska. Medzitým si vykôstkujte marhule, do každej vložte trochu cukru a opatrne ich uzavrite. - Zabalenie ovocia:
Každú marhuľu obaľte kúskom cesta a vytvarujte pekný guľatý knedlík. - Varenie:
Knedlíky vložte do vriacej osolenej vody a varte približne 20 minút, kým nevyplávajú na povrch. - Podávanie:
Hotové knedlíky posypte práškovým cukrom, prípadne aj strúhaným perníkom a škoricou. Na záver polejte prepusteným maslom.
Tieto marhuľové knedlíky sú nielen chutné, ale aj plné vitamínov a energie. Hodí sa k nim aj jemná kyslá smotana alebo tvaroh, ak máte radi výraznejšiu kombináciu chutí.