Keď si objednáte kávu v lepšej reštaurácii alebo kaviarni, často vám ju prinesú v sprievode pohára čistej vody. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že voda slúži len na zapitie kávy, no realita je omnoho zaujímavejšia. V slovenských dedinských krčmách síce takýto zvyčajný servis nenájdete, ale vo väčšine serióznych podnikov už patrí pohár vody ku káve takmer automaticky. Pozrime sa podrobnejšie na to, ako tento zvyk vznikol, prečo pretrval až dodnes a aké výhody prináša.
Kde sa vzalo presvedčenie, že voda slúži na zapitie?
Mnoho ľudí si myslí, že malý pohár vody ku káve slúži výlučne na jej zapitie. Tento názor u nás údajne vznikol v čase, keď sa v reštauráciách a kaviarňach najčastejšie pripravovala káva známou „turka“ metódou. Po vypití takéhoto nápoja často zostali v ústach zvyšky zomletých kávových zrniek, ktoré sa dokázali nepríjemne zachytiť medzi zubami. Vtedy bolo skutočne praktické mať poruke trochu vody na prepláchnutie úst.
Dnes už ale žijeme v dobe profesionálnych kávovarov, ktoré vedia pripraviť napríklad espresso alebo cappuccino, a usadenina na dne šálky sa stáva vzácnosťou. Prečo nám teda obsluha stále prináša pohár čistej vody bok po boku s voňavou kávou? Ukazuje sa, že takáto služba má viacero dôležitých dôvodov, a len jeden z nich súvisí so zapíjaním kávy.
Ochutnajte kávu v jej plnej chuti
Jedným z najvýznamnejších dôvodov, prečo sa ku káve podáva aj voda, je potreba neutralizovať chuťové bunky pred prvým dúškom. Aj malý hlt vody dokáže zmyť zvyšky chutí, ktoré predtým pretrvávali v ústach – či už z iného nápoja, jedla, alebo aj z cigariet. Takéto „vyčistenie“ jazyka a podnebia vytvorí ideálne podmienky na to, aby ste si mohli vychutnať plnú arómu a charakter samotnej kávy.
Vysokokvalitná káva môže mať množstvo odtieňov vôní a príchutí, ktoré ovplyvňujú rôzne faktory – od pôvodu zŕn, cez spôsob praženia, až po techniku prípravy. Ak sa však v ústach miešajú ďalšie výrazné chute (napríklad slané jedlo alebo sladký dezert), kávu si nevychutnáte tak intenzívne. Pohár čistej vody tak napomáha k dokonalejšiemu zážitku z pitia kávy, ktorý ocenia predovšetkým milovníci tohto voňavého moku.
Voda pre správnu hydratáciu
Druhou dôležitou príčinou je snaha predísť odvodňovaniu organizmu. Vieme, že káva obsahuje kofeín, ktorý môže v tele stimulovať vylučovanie tekutín. Ak teda pijeme kávu vo väčšom množstve a nie sme zvyknutí dopĺňať zároveň aj vodu, môžeme sa cítiť unavení alebo nás môže rozbolieť hlava, hoci nám káva mala pôvodne dodať energiu.
Je preto vhodné, aby sme každú šálku kávy „vyvážili“ aspoň niekoľkými dúškami čistej vody. Telo si tak zachová primeraný stav hydratácie a zároveň získame všetky pozitíva kávy bez nepríjemných vedľajších efektov.
Historka o kvalite vody
Existuje aj trochu menej známy, historický dôvod, prečo sa zvyklo servírovať ku káve pohár vody. Kedysi nebola kvalitná pitná voda samozrejmosťou v domácnostiach ani v podnikoch. Hostinskí či kaviarenskí majitelia tak údajne chceli hosťom symbolicky ukázať, že kávu pripravili zo zdravotne neškodnej, čistej vody.
Keďže v samotnej káve nie je vidieť, či bola použitá čistá alebo horšia voda, prinesený pohár čírej tekutiny mal hosťa uistiť, že v nápoji neskončila napríklad závadná alebo kontaminovaná voda. Samozrejme, dnes už sa na kvalitu vody vo väčšine reštaurácií môžeme spoľahnúť, no zvyk podávať k šálke kávy aj pohár čistej vody pretrval až dodnes a stal sa určitou známkou dobrej obsluhy.
Ak chcete preniknúť hlbšie do tajomstiev prípravy kávy, jej rozmanitých chutí a možností, zaujímavé informácie môžete získať aj z rôznych online zdrojov.
Krátky náhľad do histórie kávy
Milovníci kávy často s potešením počúvajú príbehy o jej pôvode. Korene pestovania a spracovania kávových zŕn siahajú do 15. storočia, do oblasti dnešnej Saudskej Arábie a Jemenu. Odtiaľ sa káva pomerne rýchlo rozšírila do Perzie, Egypta, Sýrie a Turecka, kde sa čierny nápoj stal pevnou súčasťou miestnej kultúry.
Európania spoznali kávu na začiatku 17. storočia a spočiatku ju prijímali rozpačito. Konzervatívne kruhy ju označovali za „satanov nápoj“ a považovali ju za nevhodný exotický výstrelok z Orientu. Napriek tomu sa už koncom tohto storočia začali v európskych mestách otvárať prvé kaviarne, ktoré sa stali centrom spoločenského diania a intelektuálnych diskusií. Vďaka tomu sa káva usadila aj v srdciach Stredoeurópanov a Západoeurópanov a napokon sa jej pozitívne účinky i lahodná chuť presadili nad všetkými predsudkami.
Chuť na šálku kávy?
Dnešná kávová kultúra je veľmi pestrá: niekto nedá dopustiť na espresso, iní siahajú po cappuccine alebo latte, a ďalší si radi vychutnajú napríklad filter či alternatívne metódy prípravy (takzvanú drip kávu, aeropress a pod.). Veľa ľudí si zakladá na kvalite zŕn, baristi zdokonaľujú rôzne spôsoby prípravy a aj vďaka tomu sa z obyčajného pitia kávy môže stať neopakovateľný chuťový zážitok.
Nech už obľubujete akýkoľvek typ kávy, pamätajte, že malý dúšok vody predtým aj potom môže spraviť veľký rozdiel v tom, ako výslednú chuť vnímate. Mnohí znalci kávy by vám povedali, že ak si chcete zachovať sviežu myseľ a plne oceniť každý odtieň chutí, práve pohár čistej vody je na to najlepším prostriedkom.
Ak vám po prečítaní týchto riadkov napadlo, že by ste si dali dobrú kávu, pokojne si jeden šálok doprajte a venujte chvíľu aj tejto starej tradícii s vodou. Budete prekvapení, ako môže aj malý pohár obyčajnej vody znásobiť potešenie z vašej obľúbenej kávy.
Tip na záver:
Ak si najbližšie budete vychutnávať kávu, skúste siahnuť najskôr po pohári čistej vody. Urobte si menší „výplach“ úst, doprajte si pár sekúnd, aby chuťové bunky zostali pripravené na jedinečný zážitok. Potom si dajte prvý dúšok kávy a vnímajte, či zaznamenáte rozdiel v tom, ako intenzívne cítite jej arómu a lahodné tóny.
A teraz? Možno je najvyšší čas odložiť čítanie a dať si lahodnú prestávku pri šálke, ktorú už nebudete piť bez sprievodného pohára vody.