Zemiakové placky sú vo svete slovanskej kuchyne skutočnou klasikou. Pozná ich takmer každý a väčšina ľudí ich priam miluje. Vedeli ste však, že tento obľúbený pokrm, dnes rozšírený najmä v Česku, Bielorusku, Maďarsku a Nemecku, má korene údajne až vo Francúzsku? V našich končinách sa však stali zemiakové placky neoddeliteľnou súčasťou domácej kuchyne a môžete ich nájsť v ponuke mnohých reštaurácií či krčiem.
Toto jedlo je mimoriadne sýte, chutné a najmä jednoduché na prípravu. Pokiaľ prídete po náročnom dni domov a chcete si dať poriadnu večeru bez komplikovaného varenia, zemiakové placky sú ideálnou voľbou. Ich hlavná výhoda spočíva v tom, že na ne potrebujete len niekoľko bežných surovín, príprava je veľmi rýchla a aj zopár placiek dokáže výdatne zasýtiť. Nie každý ale pozná špeciálnu beskydskú verziu, ku ktorej neodmysliteľne patrí hubová praženica. Nasledujúci recept vám ukáže, ako si tento tradičný pokrm z Beskýd môžete jednoducho urobiť aj doma.
Video inšpirácia zo Švajčiarska
Ak obľubujete zemiakové placky a rôzne variácie, určite neprehliadnite ani zaujímavý video recept na „zemiakovú pochúťku“ zo Švajčiarska
Beskydské zemiakové placky krok za krokom
Čo budete potrebovať
- 800 g zemiakov (stačí na 4 porcie)
- 4 strúčiky cesnaku (prelisované)
- 3 lyžice hladkej pšeničnej múky
- 1 vajíčko
- štipku soli
- 2 čajové lyžičky majoránu
- ½ čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
- 450 g čerstvých húb (napr. šampiňóny alebo iné obľúbené huby)
- olivový olej a maslo (na podusenie húb)
- slnečnicový olej (na vysmážanie placiek)
- morskú soľ, drvenú rascu, farebné korenie (podľa chuti)
1. Príprava zemiakovej hmoty
Začnite základnou surovinou – zemiakmi. Vezmite 800 g, umyte ich, ošúpte a následne nastrúhajte do väčšej misy. K postrúhaným zemiakom pridajte prelisované strúčiky cesnaku, potom 3 lyžice hladkej múky a všetko osoľte podľa chuti. Na záver prisypte ešte 2 lyžičky majoránu a pridajte ½ lyžičky mletého čierneho korenia. Rozklepnite 1 vajce a dôkladne všetko premiešajte. Vznikne hustá zemiaková zmes, ktorá bude základom pre vaše placky.
2. Hubová praženica „po beskydsky“
Kým sa chute v zemiakovej hmote spoja, pustite sa do prípravy chutnej hubovej praženice. Dôkladne opláchnite 450 g čerstvých húb (odporúčajú sa najmä šampiňóny, ale môžete pokojne použiť aj iné huby, ktoré máte radi). Očistené huby potom nakrájajte na plátky. Na panvici zohrejte olivový olej spolu s dvoma lyžicami masla. Vložte nakrájané huby a na strednom plameni ich začnite dusiť..
Po chvíli ich osoľte, najlepšie morskou soľou, a pridajte obľúbené korenie – napríklad drvenú rascu a štvorfarebné korenie. Huby poduste tak, aby sa z nich vyparila prebytočná tekutina, a pokračujte v smažení, až kým nebudú mať zlatistú farbu. Táto hubová praženica dodá klasickým plackám výnimočný šmrnc.
3. Smaženie placiek
Na prípravu placiek použite druhú panvicu. Rozpáľte na nej dostatok slnečnicového oleja (približne 4 lyžice). Keď bude olej horúci, pomocou naberačky doňho postupne vkladajte zemiakovú hmotu a vytvarujte menšie placky. Každá placka zvyčajne spotrebuje asi 1,5 naberačky hmoty. Smažte ich z oboch strán dozlata a zároveň sa snažte, aby boli vnútri dobre prepečené. Keď budú hotové, vyberte ich na papierovú utierku, ktorá pomôže zachytiť nadbytočný olej.
Servírovanie a tipy navyše
Keď sú placky hotové a zbavené prebytočného oleja, môžete ich podávať spolu s hubovou praženicou. Na každý zemiakový lievanec dajte 1 až 2 lyžice podusených húb. A je to! Vznikne tak výdatná, chutná a vôňou lákavá kombinácia, ktorú si v Beskydoch zamilovali už pred rokmi.
Ak chcete, môžete celé jedlo dozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Výborne sa hodí aj ľahký zeleninový šalát či kyslá uhorka. Beskydské zemiakové placky sú skvelým tipom, keď potrebujete nakŕmiť rodinu či návštevu bez zložitého varenia.
Odporúčanie pre skladovanie: Ak vám náhodou nejaké placky zostanú, nechajte ich úplne vychladnúť a uskladnite v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Prihriať si ich môžete na suchej panvici alebo v rúre. Zvyšky hubovej praženice je dobré spotrebovať v priebehu 1 – 2 dní.
Absolútne delikátna pochúťka z Beskýd
Beskydské zemiakové placky sú ukážkou toho, ako dokáže aj jednoduchá surovina, akou je zemiak, vyčarovať pestrú škálu lahodných pokrmov. Výnimočná kombinácia chrumkavých placiek s voňavou hubovou zmesou poteší každého milovníka tradičnej kuchyne. Vyskúšajte si ich pripraviť podľa tohto receptu a možno objavíte nového favorita na rýchlu večeru či poctivé pohostenie pre svojich blízkych. Dobrú chuť!