Malá pochúťka pred spaním? Podľa vedcov prekvapivo znižuje riziko cukrovky

Zdieľať
pistácie
pistácie Foto: www.shutterstock.com

Večerné vyjedanie pred televíziou je zlozvykom, ktorý má snáď každý z nás. Výživoví poradcovia, tréneri či lekári ho zvyčajne odsudzujú a tvrdia, že priberáme práve kvôli tomu, že pred spaním konzumujeme nevhodné potraviny. Najnovší výskum vedcov z Pennsylvánskej štátnej univerzity však ukazuje, že nie každá večerná pochúťka je škodlivá. Dokonca naopak – niektoré z nich môžu výrazne prispieť k lepšiemu zdraviu.

Prekvapivo častý problém: Prediabetes

Podľa štatistík trpí u nás státisíce ľudí prediabetom, teda stavom, keď hladina cukru v krvi je zvýšená, no ešte neprekročila hranicu cukrovky. Odborníci bijú na poplach, pretože väčšina ľudí si tento tichý problém ani nevšimne. Necítia žiadne príznaky, a preto nezmenia svoje návyky. O to nebezpečnejšie to je – neliečený prediabetes totiž veľmi často prechádza do cukrovky 2. typu, ktorá už predstavuje celoživotné zdravotné komplikácie a liečbu.

Americkí odborníci sa preto rozhodli zistiť, či sa dá predísť rozvoju diabetu jednoduchou zmenou večernej rutiny.

Tajomstvo zdravej večernej pochúťky

„Ľuďom s prediabetom sa tradične odporúča, aby si pred spaním dali menšiu desiatu, ktorá obsahuje približne 15 až 30 gramov sacharidov. Takáto desiata pomáha stabilizovať hladinu cukru počas celej noci, a tým prispieva k lepším ranným výsledkom,“ vysvetľuje vedúci štúdie. „Bežným príkladom sú jeden až dva plátky celozrnného pečiva,“ dodáva.

Vedci si však položili otázku, či by túto úlohu nezvládli ešte lepšie aj iné potraviny – najmä tie, ktoré okrem stabilizácie hladiny cukru poskytujú telu aj ďalšie benefity.

Pistácie – nenápadný superhrdina

Na mušku vedcov padli orechy, konkrétne pistácie. Pistácie totiž nie sú len chutné, ale obsahujú aj látky, ktoré významne ovplyvňujú zloženie črevnej mikroflóry. Už dávnejšie štúdie potvrdili, že pravidelná konzumácia pistácií zvyšuje počet baktérií produkujúcich kyselinu maslovú (butyrát). Tá je kľúčovým palivom pre bunky hrubého čreva a má zásadný vplyv na zlepšenie inzulínovej odpovede organizmu a zníženie hladín glykovaného hemoglobínu – práve ten je najdôležitejším indikátorom metabolických problémov spojených s cukrovkou.

Okrem toho pistácie obsahujú aj významné množstvo vlákniny, esenciálne aminokyseliny, vitamíny A a K, draslík a množstvo antioxidantov, ktoré tiež výrazne prospievajú celkovému zdraviu a ovplyvňujú stav črevného prostredia.

Tieto zložky predstavujú palivo pre naše črevné baktérie a dokážu výrazne meniť ich zloženie a funkciu.

Ako prebiehal experiment?

Vedci rozdelili celkom 66 účastníkov štúdie do dvoch skupín:

  • Prvá skupina pred spaním jedla klasickú odporúčanú dávku sacharidov (15 až 30 gramov) v podobe pečiva.
  • Druhá skupina dostala 57 gramov pražených nesolených pistácií.

Účastníci konzumovali pridelené pochutiny každý večer, a následne sa vedci sústredili na analýzu ich vzoriek stolice, aby sledovali zmeny v črevnej mikroflóre.

Výsledky, ktoré prekvapili aj vedcov

Zistenia publikované v prestížnom odbornom časopise Journal of Nutrition boli viac než pozitívne. U ľudí, ktorí večer jedli pistácie, sa zvýšil počet baktérií produkujúcich prospešné mastné kyseliny s výraznými protizápalovými účinkami. Súčasne sa významne znížil výskyt mikróbov, ktoré sú spájané s horšími metabolickými ukazovateľmi a zvýšeným rizikom diabetu.

Jednoducho povedané, pistácie pomohli doslova „preprogramovať“ črevnú mikroflóru smerom k zdravšiemu a stabilnejšiemu stavu.

Budúcnosť prevencie cukrovky?

Podľa autorov štúdie sú tieto výsledky veľmi sľubné. Naznačujú totiž, že pravidelná konzumácia zdravej večernej pochutiny, ako sú práve pistácie, by mohla byť veľmi jednoduchou a príjemnou cestou, ako znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu.

„Samozrejme, potrebujú ďalšie výskumy na potvrdenie dlhodobých zdravotných účinkov, ale už teraz je jasné, že ľudia sa nemusia nutne vzdať večerného maškrtenia.

Táto štúdia je pre mnohých nádejou a dôkazom, že zmeny životného štýlu nemusia byť vždy prísne a nepríjemné. Niekedy môžu byť aj chutné – stačí iba trochu upraviť svoj jedálniček.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané