Pľúca, pečeň, mozog. Pravdepodobne na ne nemáte najlepšie spomienky, možno ešte zo školských jedální alebo z tradičných receptov, ktoré sa vám nikdy nezdali lákavé. Stačilo vidieť suché, ťažko žuvateľné kusy mäsa kdesi plávajúce v omáčke všelijakej farby a mali ste jasno, že „toto jedlo rozhodne nie je pre mňa“. Ale čo ak by ste týmto vnútornostiam dali ešte jednu šancu? Možno by ste boli prekvapení, že práve tie dokážu telu dodať poriadnu dávku dôležitých živín. „Naša tráviaca sústava je na to prispôsobená. Vnútornosti nášmu organizmu len prospievajú,“ uvádza mäsiar.
Mnohé pokrmy z vnútorností sa pri nesprávnej príprave môžu zdať neforemné či chuťovo nezáživné, čo potom vedie k ich všeobecnej neobľúbenosti. Podľa mäsiara však ide často len o zlú kuchársku techniku. Ak ste vnútornosti dlhodobo ignorovali, skúste si nájsť reštauráciu alebo kuchára, ktorý ich vie skvele pripraviť. „Ak vám nejaká surovina nechutí, vyhľadajte niekoho, kto ju dokáže urobiť naozaj dobre. Môže sa stať, že naraz zmeníte názor,“ dodáva mäsiar s úsmevom. Osobitne vyzdvihuje práve vnútornosti, ktoré by ste si podľa neho mali dopriať aspoň raz do roka, pretože majú pre naše telo veľký význam.
Pečeň
Pečeň, podobne ako všetky druhy mäsa, predstavuje vynikajúci zdroj bielkovín. Popri tom sú v nej zastúpené aj železo, meď a vitamín A vo významných množstvách. Nájdete v nej takisto široké spektrum vitamínov skupiny B a dokonca i látku, ktorá pomáha ich lepšiemu vstrebávaniu. Veľmi dôležité sú aminokyseliny, ktoré z iných surovín získate oveľa ťažšie. Ak váhate, ako pečeň do jedálnička zaradiť, skúste z nej pripraviť napríklad lahodnú domácu paštétu – v tejto podobe môže byť pre mnohých lákavejšia.
Obličky
Obličky obsahujú skutočne vysoké množstvo vitamínu B12, no zároveň sú dobrým zdrojom selénu, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie celého organizmu. Okrem toho v nich nájdete protizápalové látky a omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné pre srdcovo-cievny systém. Či už ich budete dusiť, alebo rýchlo opiecť s rôznymi bylinkami a koreninami, stojí za to dať týmto menej populárnym kúskom mäsa šancu.
Srdce
Srdce sa vyznačuje tým, že je jedným z najlepších prírodných zdrojov koenzýmu Q10. Tento koenzým zohráva dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravej pokožky, no napomáha aj správnej činnosti samotného srdca. Navyše, ako silný antioxidant prispieva k ochrane buniek pred starnutím. Rovnako ako pečeň obsahuje aj železo, zinok a selén. Keďže je to čistý sval, môže sa pochváliť aj slušným obsahom bielkovín. V niektorých krajinách sa srdce dokonca griluje a považuje sa za výnimočnú delikatesu.
Mozog
Mozog nie je na tanieroch bežný, no jeho nutričné vlastnosti môžu byť prekvapujúce. Nachádza sa v ňom podiel omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre správnu činnosť mozgu, a tiež fosfolipidy s priaznivým vplyvom na nervovú sústavu. Niektoré zdroje však upozorňujú na vyšší obsah cholesterolu, preto by ste s jeho konzumáciou mali narábať opatrne. Ak mu chcete dať šancu, skúste napríklad mozgový nákyp, alebo mozog obaliť v trojobale a vypražiť, podobne ako rezeň.
Pľúca
Môže byť prekvapením, že pľúca, okrem obsahu vitamínu B12 a železa, poskytujú aj pomerne zaujímavé množstvo vitamínu C. Nie je pritom nutné pripravovať ich len tradične na smotane. Dajú sa skombinovať napríklad s divokým korením a koreňovou zeleninou, čo môže vytvoriť zaujímavú chuťovú variáciu. V niektorých ázijských či juhoamerických receptoch sa pľúca upravujú na rôzne spôsoby, často ako súčasť polievok alebo dusených jedál.
Vnútornosti síce veľa ľudí obchádza so značnou dávkou predsudkov, ale ak im dáte priestor a správne ich spracujete, môžu sa stať výrazným spestrením vášho jedálnička. Podľa mäsiara sú navyše výživné a vhodné pre náš tráviaci trakt, ktorý si s nimi dobre poradí. A keďže ich výživová hodnota je často vysoká (obsahujú bielkoviny, vitamíny, minerály, dokonca aj niektoré prospešné tuky), určite stojí za to zamyslieť sa, či si ich aspoň raz za čas nepridať na tanier.
Ak vás neláka zhotovenie tradičnej zabíjačkovej pochúťky doma, vždy sa môžete obrátiť na odborníkov. Vyskúšajte reštauráciu alebo mäsiarstvo, kde tieto menej obľúbené časti mäsa ovládajú. S pomocou profesionálov tak objavíte nové chute a váš vzťah k vnútornostiam sa môže razom zmeniť k lepšiemu.