Májová bryndza. Slané májové recepty na syrové dobroty

Zdieľať
bryndza
bryndza Foto: depositphotos.com

Bryndza patrí k tradičným slovenským pokladom a hoci si ju môžete kúpiť počas celého roka, tá najchutnejšia a najvýživnejšia sa vyrába práve teraz, v máji. V tomto období sa totiž používa čerstvé jarné ovčie mlieko, ktoré obsahuje množstvo prospešných baktérií, vitamínov a minerálov. Výsledkom je bryndza s jedinečnou, výraznou a zároveň jemnou chuťou. Ak ste doteraz májovú bryndzu neochutnali, práve teraz nastala správna chvíľa.

Demikát – bryndzová polievka, ktorá zahreje na duši

Demikát pochádza zo skromných slovenských regiónov, no svojou lahodnosťou sa vyrovná tým najluxusnejším jedlám. Kedysi išlo len o jednoduchý pokrm zo zemiakov, cibule a vody, v ktorej sa varili halušky. Dnes je táto polievka bohatšia o ďalšie ingrediencie, často v nej nechýba mletá paprika, sladká alebo údená, a mnohí ju radi zjemňujú smotanou či lyžičkou kyslej smotany.

Čas prípravy: približne 45 minút

Potrebujete:

  • 300 g májovej bryndze
  • 4 väčšie zemiaky
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 2 lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • krutóny z chleba a čerstvú petržlenovú vňať na podávanie

Postup:

  1. Zemiaky očistite, nakrájajte na menšie kúsky. Jarnú cibuľku posekajte najemno a opečte na masti dozlatista. Pridajte mletú papriku a krátko ju opražte, aby sa krásne rozvoňala. Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte približne 1,2 litrami vody (alebo autenticky použite vodu po varení halušiek). Varte na miernom ohni približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.

  2. Z hrnca odoberte naberačku tekutiny, rozmiešajte v nej bryndzu dohladka a vráťte späť do polievky. Podľa potreby osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Polievku môžete podávať v rustikálnej forme, alebo ju rozmixujte na jemný krém.

Servírujte s petržlenovou vňaťou a chrumkavými krutónmi alebo kúskom opečeného chleba. Bryndza dodá polievke neopakovateľnú chuť a príjemnú krémovosť. Neuveríte, aké jednoduché a pritom delikátne jedlo práve vzniklo vo vašej kuchyni.

Šošovicový šalát s bryndzou a pečenou zeleninou

Bryndza nemusí byť vždy len súčasťou tradičných slovenských pokrmov. Skvele doplní aj moderné a ľahké recepty, napríklad tento farebný a sýty šalát s pečenou zeleninou.

Čas prípravy: približne 1 hodina

Ingrediencie:

  • 200 g májovej bryndze
  • 5 menších mrkiev
  • zväzok reďkoviek
  • 1 červená cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • olivový olej
  • soľ a čerstvé korenie

Na šošovicu:

  • 150 g zelenej alebo čiernej šošovice (beluga)
  • 1 menšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • soľ

Postup:

  1. Mrkvu a reďkovky pokrájajte na menšie kúsky, vložte do pekáča spolu s neolúpanými strúčikmi cesnaku, pridajte nakrájanú červenú cibuľu. Jemne osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút. Počas pečenia občas premiešajte.

  2. Šošovicu dobre prepláchnite, vsypte do hrnca a zalejte približne 500 ml vody. Pridajte na štvrtiny nakrájanú cibuľu, bobkový list a celé strúčiky cesnaku. Zľahka osoľte a varte približne 30 minút domäkka.

  3. Uvarenú šošovicu sceďte, odstráňte cibuľu, cesnak a bobkový list. Zmiešajte ju s upečenou zeleninou. Pečený cesnak vytlačte zo šupky a vmiešajte do šalátu. Podľa chuti pridajte ešte trochu olivového oleja, osoľte, okoreňte a posypte rozdrobenou bryndzou.

Tento šalát si zamilujete pre jeho sviežu chuť a sýtivosť. Bryndza mu dodá príjemne slaný akcent a jedinečnú textúru.

Bryndzové koláčiky so špenátom

Tieto koláčiky vás očaria svojou jemnosťou a bohatou chuťou bryndze, ktorá sa perfektne kombinuje so špenátom.

Príprava: 30 minút, pečenie: 30 minút

Ingrediencie:

  • 400 g lístkového cesta
  • 200 g bryndze
  • 150 g čerstvého špenátu
  • 1 uvarený zemiak
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menšie vajce + ďalšie na potretie
  • sezamové, konopné alebo iné semienka
  • soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Špenát dobre umyte, osušte, nasekajte a zmiešajte s bryndzou, nastrúhaným vareným zemiakom, prelisovaným cesnakom a rozšľahaným vajíčkom. Zmes osoľte a okoreňte.

  2. Lístkové cesto rozvaľkajte, pokrájajte na štvorčeky alebo obdĺžniky. Na polovicu každého cesta položte lyžicu náplne, preložte a dôkladne uzavrite vidličkou.

  3. Koláčiky potrite rozšľahaným vajcom, posypte semienkami a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút, pokiaľ nebudú krásne zlatisté. Sú vynikajúce horúce aj studené.

Náplň z bryndze bude jemná, vláčna a doslova sa rozplývať v ústach. Ak vám zostane trochu náplne, výborne chutí aj s cestovinami či varenými zemiakmi. Koláčiky môžete obmieňať pridaním opečenej slaniny, cibule alebo mletej papriky – fantázii sa medze nekladú.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané