Bryndza patrí k tradičným slovenským pokladom a hoci si ju môžete kúpiť počas celého roka, tá najchutnejšia a najvýživnejšia sa vyrába práve teraz, v máji. V tomto období sa totiž používa čerstvé jarné ovčie mlieko, ktoré obsahuje množstvo prospešných baktérií, vitamínov a minerálov. Výsledkom je bryndza s jedinečnou, výraznou a zároveň jemnou chuťou. Ak ste doteraz májovú bryndzu neochutnali, práve teraz nastala správna chvíľa.
Demikát – bryndzová polievka, ktorá zahreje na duši
Demikát pochádza zo skromných slovenských regiónov, no svojou lahodnosťou sa vyrovná tým najluxusnejším jedlám. Kedysi išlo len o jednoduchý pokrm zo zemiakov, cibule a vody, v ktorej sa varili halušky. Dnes je táto polievka bohatšia o ďalšie ingrediencie, často v nej nechýba mletá paprika, sladká alebo údená, a mnohí ju radi zjemňujú smotanou či lyžičkou kyslej smotany.
Čas prípravy: približne 45 minút
Potrebujete:
- 300 g májovej bryndze
- 4 väčšie zemiaky
- zväzok jarnej cibuľky
- 2 lyžice bravčovej masti
- 2 lyžičky mletej sladkej papriky
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- krutóny z chleba a čerstvú petržlenovú vňať na podávanie
Postup:
Zemiaky očistite, nakrájajte na menšie kúsky. Jarnú cibuľku posekajte najemno a opečte na masti dozlatista. Pridajte mletú papriku a krátko ju opražte, aby sa krásne rozvoňala. Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte približne 1,2 litrami vody (alebo autenticky použite vodu po varení halušiek). Varte na miernom ohni približne 20 minút, kým zemiaky nezmäknú.
Z hrnca odoberte naberačku tekutiny, rozmiešajte v nej bryndzu dohladka a vráťte späť do polievky. Podľa potreby osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Polievku môžete podávať v rustikálnej forme, alebo ju rozmixujte na jemný krém.
Servírujte s petržlenovou vňaťou a chrumkavými krutónmi alebo kúskom opečeného chleba. Bryndza dodá polievke neopakovateľnú chuť a príjemnú krémovosť. Neuveríte, aké jednoduché a pritom delikátne jedlo práve vzniklo vo vašej kuchyni.
Šošovicový šalát s bryndzou a pečenou zeleninou
Bryndza nemusí byť vždy len súčasťou tradičných slovenských pokrmov. Skvele doplní aj moderné a ľahké recepty, napríklad tento farebný a sýty šalát s pečenou zeleninou.
Čas prípravy: približne 1 hodina
Ingrediencie:
- 200 g májovej bryndze
- 5 menších mrkiev
- zväzok reďkoviek
- 1 červená cibuľa
- 5 strúčikov cesnaku
- olivový olej
- soľ a čerstvé korenie
Na šošovicu:
- 150 g zelenej alebo čiernej šošovice (beluga)
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- soľ
Postup:
Mrkvu a reďkovky pokrájajte na menšie kúsky, vložte do pekáča spolu s neolúpanými strúčikmi cesnaku, pridajte nakrájanú červenú cibuľu. Jemne osoľte, pokvapkajte olivovým olejom a pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 40 minút. Počas pečenia občas premiešajte.
Šošovicu dobre prepláchnite, vsypte do hrnca a zalejte približne 500 ml vody. Pridajte na štvrtiny nakrájanú cibuľu, bobkový list a celé strúčiky cesnaku. Zľahka osoľte a varte približne 30 minút domäkka.
Uvarenú šošovicu sceďte, odstráňte cibuľu, cesnak a bobkový list. Zmiešajte ju s upečenou zeleninou. Pečený cesnak vytlačte zo šupky a vmiešajte do šalátu. Podľa chuti pridajte ešte trochu olivového oleja, osoľte, okoreňte a posypte rozdrobenou bryndzou.
Tento šalát si zamilujete pre jeho sviežu chuť a sýtivosť. Bryndza mu dodá príjemne slaný akcent a jedinečnú textúru.
Bryndzové koláčiky so špenátom
Tieto koláčiky vás očaria svojou jemnosťou a bohatou chuťou bryndze, ktorá sa perfektne kombinuje so špenátom.
Príprava: 30 minút, pečenie: 30 minút
Ingrediencie:
- 400 g lístkového cesta
- 200 g bryndze
- 150 g čerstvého špenátu
- 1 uvarený zemiak
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 menšie vajce + ďalšie na potretie
- sezamové, konopné alebo iné semienka
- soľ a čierne korenie
Postup:
Špenát dobre umyte, osušte, nasekajte a zmiešajte s bryndzou, nastrúhaným vareným zemiakom, prelisovaným cesnakom a rozšľahaným vajíčkom. Zmes osoľte a okoreňte.
Lístkové cesto rozvaľkajte, pokrájajte na štvorčeky alebo obdĺžniky. Na polovicu každého cesta položte lyžicu náplne, preložte a dôkladne uzavrite vidličkou.
Koláčiky potrite rozšľahaným vajcom, posypte semienkami a pečte v rúre predhriatej na 200 °C asi 30 minút, pokiaľ nebudú krásne zlatisté. Sú vynikajúce horúce aj studené.
Náplň z bryndze bude jemná, vláčna a doslova sa rozplývať v ústach. Ak vám zostane trochu náplne, výborne chutí aj s cestovinami či varenými zemiakmi. Koláčiky môžete obmieňať pridaním opečenej slaniny, cibule alebo mletej papriky – fantázii sa medze nekladú.