Luxusný recept s cuketou

Zdieľať
cuketa
Luxusný recept s cuketou Foto: www.gettyimages.com

Sezóna cukiet práve vrcholí, a preto je na mieste rozšíriť svoju zbierku receptov z tejto úžasnej potraviny. Pečená, dusená, grilovaná či dokonca vyprážaná? Dnešný tip na luxusný recept ocenia všetky vekové kategórie, a dokonca aj notorickí odmietači bezmäsitých pokrmov. Vyskúšajte úžasne chrumkavé cuketové rezne v syrovom cestíčku.

Prečo variť z cukety?

Než sa vrhneme priamo na recept, vyzdvihneme tri dôvody, prečo je dobré zaradiť cuketu do nášho jedálnička:

  1. Cuketa je zdravá. Obsahuje totiž vitamín A, ktorý zlepšuje zrak, a ďalej vlákninu, ktorá podporuje správnu funkciu čriev.
  2. Má univerzálne použitie. Cuketu môžete pridávať do buchiet a muffinov, zapiecť v rúre s ďalšími ingredienciami, uvariť z nej polievku, spracovať ako karbonátky, tatarák, rezne, halušky, cuketovú kapustu, nátierku a mnoho ďalšieho.
  3. Je vhodná nielen pre vegetariánov, ale aj pre diabetikov, pretože nie je príliš kalorická a udržuje glykémiu v správnych hodnotách.

Luxusné cuketové rezne

V záhradke vám dozrieva toľko cukiet, že už neviete, čo s nimi? Alebo si len chcete spestriť jedálniček novou surovinou, ktorá je práve v predaji v každom supermarkete? Pripravili sme pre vás chutný recept, ktorý je zároveň jednoduchý a samotná príprava vám nezaberie viac ako 30 minút.

vyprážaná cuketa
Luxusný recept s cuketou Foto: www.gettyimages.com

Na jednu dávku budeme potrebovať:

  • mladú cuketu (prerastené kusy sú príliš „drevnaté“)
  • 50 g hladkej múky
  • 100 g strúhanky
  • 100 g syra (napr. gouda)
  • 4 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • lyžičku sušenej cibule
  • olej na vyprážanie

Jednoduchý postup na cuketové rezne zahŕňa nasledujúce štyri kroky

  1. Dopredu si umyjeme cuketu, olúpeme a nakrájame na asi 1 – 1,5 cm široké plátky. Pokiaľ máme k dispozícii čerstvú mladú zeleninu, lúpanie šupky nie je nutné. Cuketové plátky osolíme z oboch strán a necháme ich minimálne 20 minút vypotiť.
  2. Medzitým si najemno nakrájame syr. Do syra rozklepneme vajíčka, pridáme soľ, korenie, cibuľu a všetko dôkladne premiešame. Pripravíme si misku so zmesou múky a strúhanky.
  3. Orosené plátky cukety osušíme utierkou a jemne osolíme. Cuketu obalíme najskôr v syrovo-vaječnej zmesi a potom v strúhanke s múkou. Celý proces opakujeme ešte raz.
  4. Na panvici si rozohrejeme olej a obalenú cuketu vyprážame do zlatista z oboch strán. Usmažené plátky pokladáme na papierový obrúsok, aby sa odsal prebytočný tuk.

Inšpirácia pre servírovanie

Cuketové rezne si môžete vychutnať bez prílohy, alebo k nim uvariť zemiaky. Zemiaky iba osolíme a posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. K rezňom sa skvele hodí aj paradajkový šalát. Dobrú chuť!

Zdroj: extrafit.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané