
Sezóna cukiet práve vrcholí, a preto je na mieste rozšíriť svoju zbierku receptov z tejto úžasnej potraviny. Pečená, dusená, grilovaná či dokonca vyprážaná? Dnešný tip na luxusný recept ocenia všetky vekové kategórie, a dokonca aj notorickí odmietači bezmäsitých pokrmov. Vyskúšajte úžasne chrumkavé cuketové rezne v syrovom cestíčku.
Prečo variť z cukety?
Než sa vrhneme priamo na recept, vyzdvihneme tri dôvody, prečo je dobré zaradiť cuketu do nášho jedálnička:
- Cuketa je zdravá. Obsahuje totiž vitamín A, ktorý zlepšuje zrak, a ďalej vlákninu, ktorá podporuje správnu funkciu čriev.
- Má univerzálne použitie. Cuketu môžete pridávať do buchiet a muffinov, zapiecť v rúre s ďalšími ingredienciami, uvariť z nej polievku, spracovať ako karbonátky, tatarák, rezne, halušky, cuketovú kapustu, nátierku a mnoho ďalšieho.
- Je vhodná nielen pre vegetariánov, ale aj pre diabetikov, pretože nie je príliš kalorická a udržuje glykémiu v správnych hodnotách.
Luxusné cuketové rezne
V záhradke vám dozrieva toľko cukiet, že už neviete, čo s nimi? Alebo si len chcete spestriť jedálniček novou surovinou, ktorá je práve v predaji v každom supermarkete? Pripravili sme pre vás chutný recept, ktorý je zároveň jednoduchý a samotná príprava vám nezaberie viac ako 30 minút.

Na jednu dávku budeme potrebovať:
- mladú cuketu (prerastené kusy sú príliš „drevnaté“)
- 50 g hladkej múky
- 100 g strúhanky
- 100 g syra (napr. gouda)
- 4 vajcia
- soľ
- korenie
- lyžičku sušenej cibule
- olej na vyprážanie
Jednoduchý postup na cuketové rezne zahŕňa nasledujúce štyri kroky
- Dopredu si umyjeme cuketu, olúpeme a nakrájame na asi 1 – 1,5 cm široké plátky. Pokiaľ máme k dispozícii čerstvú mladú zeleninu, lúpanie šupky nie je nutné. Cuketové plátky osolíme z oboch strán a necháme ich minimálne 20 minút vypotiť.
- Medzitým si najemno nakrájame syr. Do syra rozklepneme vajíčka, pridáme soľ, korenie, cibuľu a všetko dôkladne premiešame. Pripravíme si misku so zmesou múky a strúhanky.
- Orosené plátky cukety osušíme utierkou a jemne osolíme. Cuketu obalíme najskôr v syrovo-vaječnej zmesi a potom v strúhanke s múkou. Celý proces opakujeme ešte raz.
- Na panvici si rozohrejeme olej a obalenú cuketu vyprážame do zlatista z oboch strán. Usmažené plátky pokladáme na papierový obrúsok, aby sa odsal prebytočný tuk.
Inšpirácia pre servírovanie
Cuketové rezne si môžete vychutnať bez prílohy, alebo k nim uvariť zemiaky. Zemiaky iba osolíme a posypeme čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou. K rezňom sa skvele hodí aj paradajkový šalát. Dobrú chuť!
Zdroj: extrafit.cz